Legea finantarii partidelor politice a intrat in dezbaterea plenului Senatului. Forma initiala a primit o serie de amendamente in Comisia Juridica, votul final urmand sa fie dat in sedinta de joi. Legea a fost ceruta insistent de Uniunea Europeana de

Legea finantarii partidelor politice a intrat in dezbaterea plenului Senatului. Forma initiala a primit o serie de amendamente in Comisia Juridica, votul final urmand sa fie dat in sedinta de joi. Legea a fost ceruta insistent de Uniunea Europeana deoarece actul normativ din 1996 este departe de a corespunde cerintelor de transparenta a finantarii partidelor.

Membrii de partid vor cotiza mai mult

In Comisia Juridica, au fost modificate plafoanele maxime ale sumelor pe care partidele le pot primi ca donatii sau cheltui pentru campania electorala a unui candidat. In general, senatorii juristi au preferat sa creasca aceste plafoane pentru ca partidele sa beneficieze de mai multi bani.
Astfel, nivelul maxim al cotizatiilor care pot fi platite de un membru de partid intr-un an a fost marit de la 12 la 48 de salarii minime brute pe tara.
Cum nivelul salariului minim este actualmente de 330 de lei, constatam ca un partid poate cere de la membrii sai sume de pana la 15.840 de lei. In compensare, a fost redus nivelul donatiilor pe care o persoana fizica le poate face catre o formatiune politica de la 250 la 200 salarii minime, adica 66.600 lei noi.
Donatiile primite de la persoanele juridice au ramas la cuantumul maxim stabilit in varianta propusa de Guvern, de 500 de salarii minime (165.000 de lei). Nu vor mai putea face donatii companiile nationale, institutiile publice, regiile autonome, societatile comerciale si bancile la care actionar majoritar este statul roman. Partidele nu vor avea acces nici la resursele umane si tehnice ale acestora.
O alta restrictie se refera la primirea de catre partide de donatii din partea sindicatelor si cultelor religioase.
Mai mult, discount-urile acordate partidelor pentru diverse bunuri si servicii care depasesc 20% vor fi considerate donatii si vor fi trecute in contabilitatea partidelor ca atare.

Bani mai putini pentru partidele extraparlamentare

Pe langa donatii si legate, cotizatii, venituri realizate din activitatile proprii, partidele primesc bani si de la stat. Noul proiect pastreaza baremul subventiilor stabilit prin legea din 1996, de 0,04% din veniturile care ajung la bugetul de stat. Guvernul a decis ca nu este oportuna marirea subventiilor, mai ales ca Executivul s-a aratat destul de zgarcit cu partidele politice. Astfel, un raport recent al Curtii de Conturi arata ca Guvernul a dat in 2005 doar jumatate din sumele pe care ar fi fost indrituit sa le acorde partidelor.
De aceea, senatorii au decis ca "prajitura" sa fie impartita la mai putine partide; la Comisia Juridica a fost adoptat un amendament prin care 75% din banii de la stat vor fi impartiti in mod proportional doar intre partidele parlamentare, desi varianta Guvernului includea in aceasta categorie partidele care au obtinut cel putin 4%. Restul de 25 % va fi repartizat in functie de scorurile obtinute la alegerile locale, intre partidele care au obtinut cel putin 50 de mandate de consilieri judeteni.
In ceea ce priveste baremul cheltuielilor pentru campania electorala, senatorii juristi au facut majorari spectaculoase. Pentru un candidat la Parlament, plafonul a fost marit de la 150 la 350 de salarii minime, adica 106.500 de lei. Si pentru candidatii la postul de consilier judetean plafonul a fost ridicat de la 20 la 50 de salarii minime.
Mariri similare se preconizeaza si pentru consilierii locali. O alta prevedere a Legii finantarii partidelor politice va reglementa transferul controlului finantelor partidelor politice de la Curtea de Conturi la Autoritatea Electorala Permanenta. In cadrul AEP va fi infiintat un Departament de control al finantarii partidelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.