Monopolul de stat rus, Gazprom, a anuntat ieri reluarea negocierilor cu consortiul italian Eni, in vederea dezvoltarii perspectivelor de colaborare si de patrundere a companiei ruse pe piata italiana, informeaza RIA-Novosti.
In clipa de fata,

Monopolul de stat rus, Gazprom, a anuntat ieri reluarea negocierilor cu consortiul italian Eni, in vederea dezvoltarii perspectivelor de colaborare si de patrundere a companiei ruse pe piata italiana, informeaza RIA-Novosti.
In clipa de fata, Italia detine cea de-a treia piata europeana a gazelor naturale dupa Germania si Marea Britanie, ponderea gazului in balanta energetica a tarii depasind 30%. Anul trecut, Italia si-a acoperit in proportie de 86% necesitatile de gaze naturale prin intermediul importurilor, principalii furnizori fiind Algeria si Rusia.
La nivel european, Italia este al doilea mare importator de gaz rusesc, Gazprom avand incheiate cu Guvernul de la Roma cinci contracte pe termen lung. Pe 2005, volumul importurilor de gaze din Rusia a ajuns la 21,85 miliarde de metri cubi.

Negocieri si cu India

In paralel cu negocierile cu Eni, Gazprom a anuntat si lansarea unei ofensive catre India, prin deschiderea discutiilor asupra gazoductului Iran-Pakistan-India, a anuntat vicepresedintele monopolului rus, Alexander Medvedev. ''Am facut deja, in urma cu mult timp, propunerile referitoare la santier si la itinerariu. Acum, Gazprom poarta negocieri tripartite cu fiecare membru al consortiului'', a indicat acesta.
''Cea mai importanta conditie pentru realizarea acestui proiect este semnarea unui acord intre guvernele tuturor tarilor angajate'', a estimat Medvedev. Acest acord, informeaza RIA- Novosti, ar trebui sa fie semnat inainte de sfarsitul acestei luni, la Teheran. Costurile constructiei, ce va fi lansata in iunie 2007, sunt estimate la 7,4 miliarde de dolari. Inca din luna mai tarile participante la proiect au anuntat livrarea zilnica a peste 100 de milioane de metri cubi de gaz iranian catre India, prin Pakistan.
Gazprom studiaza acum posibilitatea construirii unei conducte paralele cu cea deja aflata in uz.
Totodata, India mai poarta negocieri si cu Rosneft in vederea cumpararii a peste un milion de barili de titei pe zi in urmatorii cinci ani, in virtutea participarii la proiectul Sakhaline1.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.