Ofiterii de la Investigarea Fraudelor din cadrul Politiei Romane au solutionat, in primele patru luni ale anului in curs, 30 de dosare penale privind infractiuni de delapidare, inselaciune, abuz in serviciu si fals intelectual, savarsite in domeniul

Ofiterii de la Investigarea Fraudelor din cadrul Politiei Romane au solutionat, in primele patru luni ale anului in curs, 30 de dosare penale privind infractiuni de delapidare, inselaciune, abuz in serviciu si fals intelectual, savarsite in domeniul asigurarilor si reasigurarilor. 18 dintre acestea au fost finalizate prin inceperea urmaririi penale fata de 40 de persoane, ne-a informat ieri Biroul de Presa al Inspectoratului General al Politiei Romane.
Potrivit aceleiasi surse, din analiza cazurilor a reiesit ca principalele fenomene infractionale savarsite fac referire la asigurarile de autovehicule si a creditelor de export, precum si la gestionarea si utilizarea politelor de asigurare.
In primul caz, ofiterii au stabilit ca beneficiarii asigurarilor de autoturisme incaseaza despagubiri de la societatile asiguratoare in baza politei de raspundere RCA, prin simularea de accidente auto in care sunt implicate autoturisme avariate major sau masini de mare tonaj care au astfel de asigurari.
In ceea ce priveste asigurarile creditelor de export, infractiunile sunt savarsite prin emiterea politelor de asigurare fara respectarea conditiilor de contractare, acordare si creditare legale, in domeniul gestionarii si utilizarii politelor de asigurare fiind vorba despre incheierea politelor in numele si pe seama unor firme neautorizate sa desfasoare astfel de activitati, urmate de insusirea ilegala a sumelor incasate.

Masini inmatriculate in Ungaria, accidentate grav in Romania

Ofiterii de la Investigarea Fraudelor au inaintat, la 10 martie a.c., Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj, un amplu dosar privind o retea de traficanti de masini inmatriculate in Ungaria, care incasau polite de asigurare de la societatile romanesti pentru accidentele grave in care au fost implicate pe teritoriul tarii noastre.
Astfel, ofiterii au propus trimiterea in judecata a 16 persoane sub aspectul savarsirii infractiunilor de inselaciune si fals in declaratii, prejudiciul creat ridicandu-se la 34.582,33 lei noi.
In fapt, anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2001 - 2003, cetatenii Sorin Berar, Adrian Stan, Marin Galanton, Istvan Nemet, Gelu Marcian Vlad, Nicusor Dragnea, Peter Balogh, Babut Michi, Levente Nagy, Sandor Ambrus si Erika Both au introdus in tara, in complicitate cu cetateni maghiari, mai multe autoturisme inmatriculate in Ungaria.
Scopul acestora era de a produce intentionat accidente rutiere si de a incasa daune de la societatile de asigurari din Romania.
Din verificari, ofiterii de la Investigarea Fraudelor au stabilit ca, in toate cazurile faptele s-au derulat dupa un scenariu bine stabilit, conform caruia intotdeauna in accidente erau implicate masinile aduse din Ungaria, conduse de catre cetatenii maghiari Levente Nagy, Arpad Daniel, Istvan-Laszlo Petho, Erika Both, Sabolcs Petrovan, Saszlo Olah si Ianos Tohati.
In comparatie cu masinile inmatriculate in Romania, cele inregistrate in Ungaria sufereau avarii majore, in fata organelor de politie si a societatilor de asigurari, vinovat de producerea accidentului declarandu-se soferul roman.
In acest fel, invinuitii, cetateni maghiari, isi puteau incasa despagubirile de la societatile de asigurare in baza politei de raspundere civila RCA, detinute de soferul autoturismului inregistrat in Romania.

ARDAF Dambovita, delapidata de directorii sai

Un alt dosar, in care ofiterii de la Investigarea Fraudelor si-au declinat competenta, prin Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita, in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie, priveste delapidarea societatii ARDAF Dambovita chiar de catre angajatii sai cu suma de peste 50 de miliarde lei vechi.
In acest caz, s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de directorul ARDAF Dambovita, Marius Pietricica (44 de ani din Targoviste), directorul adjunct al societatii Marius Cristian Stan (28 de ani, din Targoviste) si Ioan Igescu, administrator al societatii de intermediere in asigurari din acelasi municipiu, SC Transoceanic SRL, precum si fata de 10 inspectori si agenti de asigurari ai ARDAF, pentru savarsirea infractiunilor de delapidare, abuz in serviciu, complicitate la savarsirea infractiunii de delapidare, fals intelectual si uz de fals.

Prejudicii de peste 7 miliarde lei vechi la Targoviste

Anchetatorii au stabilit ca, in petrioada 2003 - 2005, cei doi directori, Pietricica si Stan, si-au instigat salariatii sa incheie polite de asigurare in numele si pe seama societatii de intermediere - Transoceanic SRL - fara ca aceasta firma sa desfasoare activitate de asigurare, neavand nici macar angajati in acest sens.
Astfel, prin comisioanele acordate in mod fictiv societatii de intermediere in asigurari, ARDAF Dambovita a fost prejudiciata cu 7 miliarde lei vechi.
In acest caz. ofiterii de la Investigarea Fraudelor au propus declinarea competentei in favoarea Parchetului de pe langa Tribunalul Dambovita, fata de Marius Pietricica si Ioan Igescu, pentru luare de mita, respectiv dare de mita, avand in vedere ca Ioan Igescu a recunoscut, in mod repetat, ca i-a dat diferite sume de bani lui Pietricica.
Potrivit declaratiilor acestuia, banii au fost dati in perioada 2003-2005, pentru "serviciile oferite" sub forma comisioanelor acordate.

Si 40 miliarde la Bucuresti

In urma extinderii cercetarilor, ofiterii au descoperit ca Pietricica si Stan au actionat similar in complicitate cu o alta firma de intermediere in asigurari din Bucuresti. Astfel, in complicitate cu reprezentantul legal al SC Luisa Casa de Moda SRL Bucuresti, ARDAF Dambovita a fost prejudiciata cu peste 40 miliarde lei vechi, prin confirmarea in fals a incasarii unor polite de asigurare. Cei trei au impiedicat astfel, cu stiinta, exercitarea de catre fima de asigurari a dreptului de actiune in regres fata de SC Luisa Casa de Moda SRL pentru nerespectarea unor clauze contractuale.
De data aceasta prejudiciul a constat in platile efectuate de ARDAF pentru daunele inregistrate in urma incasarii contravalorii a peste 1.000 de polite de asigurare de catre Luisa Casa de Moda SRL si nedepunerea acestora la asigurator.
Cele doua dosare au fost conexate, fiind declinata competenta de cercetare in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie - prin Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita.

Principalele moduri de operare

Din analiza practicii judiciare ofiterii de la Investigarea Fraudelor au stabilit ca infractorii isi insusesc banii din sumele incasate de la asigurati prin falsificarea documentelor de decontare, falsificarea sau contrafacerea formularelor de lucru tipizate (contracte de asigurari, chitante fiscale, facturi si documente de reparatii etc.), furturi de bani sau valori, comise atat de persoane cu functii de conducere, dar si de personalul angajat (agenti de asigurare, inspectori si constatatori de daune etc.) sau chiar de persoanele asigurate.
Alte modalitati de operare privesc intocmirea de contracte de asigurare datate retroactiv, in scopul incasarii de despagubiri pentru daune produse, ori prezentarea de documente false si depunerea de declaratii false cu privire la modul si imprejurarile de producere a pagubelor, dar si intocmirea in fals de dosare si contracte de asigurare datate retroactiv si la valori mult mai mari decat cele reale (produse ca rezultat al unor accidente, calamitati naturale, incendii etc., riscuri pentru care nu era incheiata asigurarea la data producerii evenimentului).
Mai grav, unii agenti de asigurare, inspectori ori constatatori de daune, confirma, pe fondul incompetentei sau in schimbul unor foloase materiale, despagubiri ale bunurilor asigurate, fara a verifica existenta acestora pe teren, sau acorda imprumuturi persoanelor juridice in baza unor polite de asigurare, urmate de nerambursarea creditului. In acest din urma caz, riscul este suportat de bugetul de stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.