Cu toate surprizele pe care ni le ofera luna iunie, un lucru este cert: la 21 iunie, ora 15.26 incepe vara astronomica in emisfera nordica si iarna in cea sudica. Din punct de vedere etimologic, "solstitiu" inseamna "oprirea Soarelui". Intr-adevar, i
Cu toate surprizele pe care ni le ofera luna iunie, un lucru este cert: la 21 iunie, ora 15.26 incepe vara astronomica in emisfera nordica si iarna in cea sudica. Din punct de vedere etimologic, "solstitiu" inseamna "oprirea Soarelui". Intr-adevar, in jurul zilei solstitiului, fie el de vara sau de iarna, inaltimea Soarelui deasupra orizontului pare sa ramana aceeasi, a explicat dr. Magda Stavinschi, presedintele Asociatiei "Astronomia XXI" al Institutului Astronomic al Academiei Romane. In ziua solstitiului de vara, Soarele trece la amiaza la zenit doar la tropicul Racului. Mai la nord, acest fenomen nu se intampla niciodata. Cu cat ne apropiem mai mult de Pol, cu atat inaltimea maxima la care poate urca Soarele scade. Solstitiul de vara este data la care ziua este cea mai lunga si deci noaptea cea mai scurta (pentru emisfera nordica). In momentul solstitiului, in miscarea sa aparenta, Soarele atinge cea mai mare declinatie in raport cu planul eclipticii si longitudinea sa aparenta este de 90 de grade. La numai cateva zile, si anume in noaptea de 3 spre 4 iulie, contrar aparentelor, ne vom afla la cea mai mare departare de Soare si anume de 1,017 unitati astronomice, adica la 152.096.000 km. Se spune atunci ca Pamantul este la afeliu. Calendarul nostru (gregorian) este construit in asa fel incat anotimpurile sa inceapa aproape la aceeasi data. In calendarul gregorian, creat in 1582, solstitiul de vara poate avea loc la 19, 20, 21 sau la 22 iunie.
A avut loc la 20 iunie in 1896 si va avea din nou loc la aceeasi data in 2008. A fost la 22 iunie in 1975 si va reveni la aceasta data in 2203, 2207, 2211 si 2215, apoi in 2302. Solstitiul de vara va avea loc chiar si la 19 iunie in 2488 si aceasta se va intampla pentru prima oara de la crearea calendarului gregorian. Asadar, vom avea o vara astronomica pana la 23 septembrie cand in emisfera noastra va veni toamna. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.