Partidul lui Traian Basescu trebuie sa ia in viitorul apropiat decizii strategice de care depinde nu numai soarta sa, dar mai ales viitorul politicii autohtone si al tarii. In ciuda faptului ca l-a inlaturat pe "parintele fondator" de la conducerea s
Partidul lui Traian Basescu trebuie sa ia in viitorul apropiat decizii strategice de care depinde nu numai soarta sa, dar mai ales viitorul politicii autohtone si al tarii. In ciuda faptului ca l-a inlaturat pe "parintele fondator" de la conducerea sa, Partidul Democrat continua sa practice tot politica de "tip Petre Roman". Pe buna dreptate, au fost observate si analizate similitudinile dintre comportamentul respectivei formatiuni politice in cadrul guvernului Ciorbea si a coalitiei din perioada 1996-2000 si cel din cadrul Guvernului Tariceanu si a coalitiei din perioada de dupa alegerile din 2004. Lipsa de loialitate si subminarea perpetua a partidului mai puternic din cadrul coalitiei nu vor aduce insa PD-ului beneficiile scontate de liderii formali si liderul informal ai acestui partid. Comportamentul oportunist si specularea conjuncturilor, a slabiciunilor partenerilor de guvernare, intregul arsenal tactic de hartuire, toate acestea nu pot tine locul unei strategii politice de natura a consolida partidul ca o organizatie politica pusa in slujba serviciului public, a intereselor si prosperitatii cetatenilor, asa cum se intampla cu partidele moderne din democratiile consolidate. Pana acum, atat PD-ul cat si celelalte partide romanesti au facut ce au stiut ele mai bine, adica au guvernat in interesul individual si al unor grupuri restranse de influenta. Dar presiunea istoriei obliga partidele aflate in prezent la guvernare sa practice si politica autentica, adica slujirea intereselor generale si nationale. Pana la urma, integrarea in Uniunea Europeana, dar si reformele care se petrec in sistem, in societate, in economie, vor consfinti si in Romania triumful noului tip de partide, care sunt orientate catre realizarea politicilor (in literatura de specialitate se foloseste termenul de "policy-oriented party"), iar nu catre obtinerea cu orice pret a puterii si a posturilor importante ("office-seeking party"), care in gandirea vulgara a multora se numeste "impartirea ciolanului". Ca si in alte tari, se va repeta povestea cu electoratul care va aprecia politica facuta in interesul general si/sau comunitar, ceea ce va duce la votarea unor asemenea partide. Prin urmare, este timpul ca pana si PD-ul sa-si schimbe radical modul de a face politica. De fapt, daca judecam in termeni aristotelicieni, pana acum in Romania comunista si in cea postcomunista nici nu s-a facut politica autentica.
Basescu este suficient de inteligent ca sa inteleaga necesitatea acestei schimbari de paradigma. Pentru a obtine insa rezultate notabile, partidele Aliantei DA au nevoie sa ramana la guvernare, dupa viitoarele alegeri (anticipate sau la termen). Dupa cum s-a vazut in ultimele trei alegeri generale, este mult mai usor sa ajungi la guvernare decat sa ramai acolo. PNL si PD au insa aceeasi problema precum in 2004. Ele nu pot reusi de unele singure sa castige puterea. Sunt condamnate sa mentina si sa resusciteze Alianta DA. Pentru PD, alternativa este sa ajunga din nou la putere alaturi de PSD. Neajunsul ar fi nu doar refacerea informala a FSN-ului, dar mai ales compromiterea noului fel de a face politica, in interes general.
Ceea ce nu au inteles inca Basescu, Boc & Compania este ca prin subminarea principalului lor partener politic ei submineaza viitorul Aliantei DA, sansele acesteia de a se mentine la guvernare pentru realizarea unei Romanii europene. Reevaluarea proiectului Aliantei DA nu va pune capat scenariului de consolidare a partidului prezidential, la care se lucreaza de atata vreme. In numele realizarii acestei ambitii, PD si Basescu erau pregatiti sa elimine (prin fuziune) PNL-ul, iar daca nu, sa readuca PSD-ul la guvernare. Pretul ar fi insa prea mare.
Punerea pe primul plan in politica a interesului public nu inseamna nicidecum scoaterea completa din ecuatie a realizarii intereselor individuale si de grup, ci doar o inversare de prioritati. Democratiile consolidate si prospere ale lumii occidentale au fost construite tocmai de partide care au inteles ca eficienta lor institutionala provine din dualitatea politica pragmatica - politica morala. Cand vor intelege acest lucru liderii partidelor autohtone, atunci se va putea spune ca PD este o "solutie morala". Altminteri, intre PD si PC vor fi doar diferente de nuanta, nu de substanta. Daca judecam partidele prin consecintele politice ale activitatii lor, raul facut de un partid oportunist precum PC-ul este mult mai mic decat relele facute de PD din momentul cand Roman era premier pana in momentul in care Basescu este presedinte. Ce folos ca PSD-ul a fost inlaturat de la putere datorita exceptionalei performante electorale si politice a lui Basescu, daca acum se cantareste sansa readucerii sale la putere, de unul singur sau in alianta cu PD-ul?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.