Gradini si parcuri ale vechiului Bucuresti, disparute, si fragmentate pe alocuri, au ramas doar in amintirea contemporanilor. Astfel, dupa ce parasim zona veche a orasului inaintand pe strada Academiei, ajungem pe strada Ion Campineanu, fosta in vech
Gradini si parcuri ale vechiului Bucuresti, disparute, si fragmentate pe alocuri, au ramas doar in amintirea contemporanilor. Astfel, dupa ce parasim zona veche a orasului inaintand pe strada Academiei, ajungem pe strada Ion Campineanu, fosta in vechime "strada Regala". Dupa ce aceasta taie Calea Victoriei si coboara spre Sala Palatului de azi, merita sa amintim ca pe acele locuri s-a aflat odinioara gradina Orfeu, "alaturi avand biserica Sf. Ionica din spatele Palatului Regal". In aceasta gradina, vara se jucau varieteuri, se spuneau cuplete, se canta si se dansa.
Intorcandu-ne pe Calea Victoriei, ajungem cu usurinta la Palatul Telefoanelor si vechiul amplasament al Teatrului National. Aici a fost una dintre gradinile celebre ale orasului: gradina Oteteleseanu. Peste 50 de ani de glorie incepand cu 1870 au insemnat o frumoasa cariera pentru multi artisti de varieteu. Aici s-au format sau au cantat in perioada lor de ascensiune Leonard, Carusy, Maximilian, Petrovicescu, trupa Grigorescu, d-na Leonard-Mavrodi, Florica Florescu. Frumoasa gradina inconjura casa boierului oltean Ioan Oteteleseanu, care se gasea mereu deschisa amatorilor de valsuri, polci sau cadriluri, dornici sa danseze pana la ziua, in vremurile cand "femeile din aristocratie nici nu prea stiau romaneste", lucru care se intampla inainte de venirea lui Cuza la putere.
Pe strada Ion Campineanu, in zona vechiului hotel Simplon din interbelic, merita amintita gradina foarte animata candva, aflata pe locul hotelului si numita "gradina Union", evocata de Caragiale in piesa
O noapte furtunoasa
. Mai departe, pe Calea Mosilor, se mai pastreaza o straduta numita "Zece mese", dupa numele unei gradini traversata de amintita straduta "locuita in vechime numai de tigani lautari". La 1925-1929 era demult disparuta, pe locul gradinii fiind locuinte.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.