"Autoritatile romane, incepand cu ministrul Agriculturii si pana la ultimul functionar, nu au deloc zile usoare pana la aderare", a declarat, ieri, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele. Acesta este doar unul din lungul sir

"Autoritatile romane, incepand cu ministrul Agriculturii si pana la ultimul functionar, nu au deloc zile usoare pana la aderare", a declarat, ieri, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele. Acesta este doar unul din lungul sir de avertismente ale functionarilor europeni care "pun degetul" pe un domeniu extrem de sensibil: absorbtia fondurilor pentru agricultura.
Domeniul agricol a fost "vedeta" negativa a Raportului din mai, fiind avertizat cu trei stegulete rosii din cele patru avertismente ale Comisiei Europene. Potrivit documentului, agricultura romaneasca provoaca "ingrijorari serioase" datorita faptului ca Agentiile de Plati nu sunt inca operationale, deoarece cele 1,5 milioane de ferme nu au fost inca identificate si inregistrate pe hartile digitale si pentru ca nu este functional inca sistemul de colectare si tratare a deseurilor animale.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii au o misiune ingrata in perioada urmatoare, a subliniat Scheele, intrucat trebuie sa explice fermierilor care sunt mecanismele specifice pietei UE, dar si beneficiile pe care le va aduce integrarea. Reprezentantul CE a dat ca exemplu pozitiv tari precum Polonia si Republica Ceha, unde volumul investitiilor a crescut semnificativ dupa aderare, la fel ca si veniturile agricultorilor.
Integrarea Romaniei nu inseamna sfarsitul povestii, ci inceputul, datorita implementarii unor noi si diferite mecanisme.

Flutur: Banii vin cu obligatii

Aderarea Romaniei va aduce agriculturii nu numai fonduri de peste un miliard de euro din bugetul european, ci si obligatia de a rezolva anumite problemele structurale pentru a putea beneficia de acesti bani, a spus Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.
"Aceste fonduri care vor veni din 2007 ne obliga sa ne organizam in anumite structuri capabile sa cheltuiasca sumele primite din bugetul european", a declarat, ieri, Flutur, citat de Rompres. Ministrul a precizat ca pentru a primi platile directe fermierii romani trebuie sa isi grupeze suprafetele mai mici pentru a putea fi eligibili din 2007.
"Integrarea va aduce si o mai buna organizare de piata pentru vanzarea produselor, precum si o specializare a producatorilor agricoli pe anumite domenii prioritare care se finanteaza in UE", a spus ministrul Flutur.
In acest caz, ministrul a evidentiat potentialul Romaniei de doua milioane de hectare cu anumite culturi de biomasa - producatoare de energie neconventionala, precum rapita, sorg, porumb, cartof, sfecla, MAPDR intentionand sa sprijine din 2007 aceste domenii.
De asemenea, din 2007 Romania va trebui sa creeze un echilibru intre culturile traditionale si efectivele de animale pentru a nu produce cereale pe stocuri, in conditiile in care politica stocurilor este grav sanctionata de UE.
"Aparitia acestor nise noi - biomasa - reprezinta o sansa pentru Romania, deoarece sunt multi investitori europeni interesati de domeniu", a explicat Flutur.
Nu in ultimul rand, din 2007 un mare accent se va pune pe dezvoltarea rurala nu numai pe dezvoltarea fermelor, ci si pe parteneriatele public private intre anumite Consilii Locale si asociatiile de producatori in vederea promovarii unor produse traditionale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.