Cheltuielile militare au luat in ultima vreme un avant extraordinar. Ele au fost dublate de o crestere spectaculoasa a productiei de armament si, implicit, a castigurilor generate de acest tip de comert. Nici mai mult nici mai putin de 1.118 miliarde

Cheltuielile militare au luat in ultima vreme un avant extraordinar. Ele au fost dublate de o crestere spectaculoasa a productiei de armament si, implicit, a castigurilor generate de acest tip de comert. Nici mai mult nici mai putin de 1.118 miliarde de dolari (adica 173 de dolari pentru fiecare om de pe planeta) au fost cheltuiti in 2005 pe armament la nivel mondial, ceea ce inseamna aproape de zece ori finantarea necesara pentru a scoate din saracie Africa, se arata intr-un raport recent al Institutului international de cercetare pentru pace de la Stockholm (SIPRI).
Anul trecut a fost vremea recordurilor pentru piata de armament, informeaza raportul anual al SIPRI, dezvaluit cu ocazia deschiderii salonului de armament Eurosatory de la Paris. Cheltuielile militare s-au ridicat in 2005 la 1.118 miliarde de dolari, in crestere cu 3,4% fata de anul precedent, iar asta in conditiile in care in 2005 au avut loc numai 17 conflicte armate - aceasta este cea mai mica cifra dupa sfarsitul Razboiului Rece - in general in Asia. Locul intai la capitolul cheltuieli militare continua sa fie ocupat de Statele Unite (cu aproape jumatate din piata).
In acest sens, raportat la populatia SUA, se poate spune ca fiecare american contribuie anual cu aproape 1.800 de dolari la cheltuielile militare.
''Tendinta Administratiei Bush de a face uz de forta de-o maniera unilaterala pare sa fi ramas neschimbata, insa problemele intampinate in Irak par sa o impiedice pe aceasta de a trece dincolo de un uzaj preventiv al fortei'', constata institutul suedez.
Cu numai un an in urma, cheltuielile Washingtonului se ridicasera la 47% din totalul de 1035 de miliarde de dolari cheltuiti de intreaga planeta.
Pentru celelalte puteri, precum Marea Britanie, Japonia, China, Franta, nivelul cheltuielilor din acest sector se situeaza la aproximativ 4% din total.

O progresie generala

Cresterea cheltuielilor din Statele Unite se explica prin cele doua razboaie in care au fost implicate, respectiv razboiul din Afganistan si cel din Irak, si prin operatiunile militare desfasurate in zona Florida dupa trecerea uraganelor Katrina si Rita, din vara trecuta.
Cu toate acestea, progresia a fost una generala. Si in tari precum China, India, Algeria, Arabia Saudita, Azerbaidjan sau Rusia cheltuielile au crescut intr-un ritm simtitor, pentru acestea din urma gratie, in special, castigurilor de pe urma petrolului.
Tendinta de crestere observata pe piata armamentului nu este insa una noua. Vanzarile realizate de primele 100 de societati ale sectorului au crescut cu 15% si in 2004 (ultimul an pentru care institutul detine date la acest nivel). Ele s-au ridicat atunci la 268 miliarde de dolari, doua treimi din suma fiind incasate de 40 de societati americane.
Cu toate acestea, Statele Unite au fost devansate de Rusia la capitolul vanzarilor de armament, care a ajuns sa ocupe din 2001 mai bine de 30% din piata.
Cea mai mare parte a exporturilor ruse se orienteaza catre China si India, in timp ce cei mai importanti clienti ai Statelor Unite sunt Grecia, Israelul, Marea Britanie si Egiptul.
Problemele religioase au devenit principala sursa a conflictelor, informeaza SIPRI. ''De cativa ani, dar mai ales dupa evenimentele de la 11 septembrie, islamismul radical a fost identificat ca o principala sursa a violentelor, inclusiv a terorismului'', noteaza Institutul in raportul sau anual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.