De ar fi trait, marele comedian si-ar fi sarbatorit centenarul. Un grup de inimosi romani si evrei si-au amintit de N. Stroe si i-au inchinat manifestari de aducere aminte, la Ierusalim si Bucuresti.
Vasile Vasilache si N. Stroe au alcatuit cel
De ar fi trait, marele comedian si-ar fi sarbatorit centenarul. Un grup de inimosi romani si evrei si-au amintit de N. Stroe si i-au inchinat manifestari de aducere aminte, la Ierusalim si Bucuresti.
Vasile Vasilache si N. Stroe au alcatuit cel mai faimos tandem comic al interbelicului romanesc. Cu "Ora lor vesela", la Radio, si cu aparitiile la Teatrul lui Tanase au distrat un popor intreg. A ramas si un film extraordinar, "Bing-Bang", rodul intovarasirii lor artistice.
In anii razboiului, Stroe a fost nevoit sa guste amarul legilor rasiale, care i-au interzis accesul pe scena romaneasca. S-a refugiat in acea oaza de lumina si rezistenta evreiasca care s-a numit Teatrul "Baraseum". Dupa ce o bomba asasina a curmat viata lui Vasilache, Stroe a ramas singur cu durerea pierderii celui mai bun prieten si singur sub lumina reflectoarelor.
Au continuat cateva decenii de excelenta prestatie umoristica, pana ce emeritul comedian a plecat dupa fata si baiatul sau care se stabilisera in Israel. Imbatranise Stroe, dar a mai apucat sa scrie doua carti de memorii, una inchinata fostului sau mare prieten si tovaras de scena Vasile Vasilache, a doua intitulata sugestiv "Aplauze". A aparut si in cateva spectacole, ultimul purta titlul "Stroe pe acoperis". Dupa care a urcat in ceruri.
Astazi, la Centrul Comunitar Evreiesc din Popa Soare, multi din cei care l-au aplaudat pe Stroe, multi din cei care il cunosc din auzite, multi din artistii care au jucat cu el in filme sau pe scena ii vor inchina florile neuitarii.
Tesu SOLOMOVICI


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.