Incep sa aiba loc, atat la Bruxelles, cat si in mai multe capitale, europene si nu numai, discutii care, daca se vor formaliza vreodata in gesturi politice, ar putea pune Romania intr-o postura extrem de dificila. Este vorba despre acuzatiile privind
Incep sa aiba loc, atat la Bruxelles, cat si in mai multe capitale, europene si nu numai, discutii care, daca se vor formaliza vreodata in gesturi politice, ar putea pune Romania intr-o postura extrem de dificila. Este vorba despre acuzatiile privind aparitia si dezvoltarea miscarilor, manifestatiilor si publicatiilor antisemite, xenofobe si nationaliste. O sinteza a acestui tip de atacuri, repet, comentate acum in diverse cercuri de la Bruxelles, poate fi gasita in articolul publicat de dl. Radu Ioanid in Wall Street Journal in editia din 30 mai. Idei reluate mai apoi, a doua zi, si in interviul dat de domnia-sa la Europa Libera realizatorului Victor Eskenazi-Morosan.
Sa vedem acuzatiile. 1. "Clasa politica romaneasca, putere si opozitie, onorabilizeaza partidele extremiste din Romania si pe liderii acestora, facand granita dintre ceea ce este permis si nepermis extrem de fluida". 2. "remarc in presa romana un val de articole scrise cu multa simpatie fata de Garda de Fier si reprezentantii acesteia". 3. Actorii: (a) PRM, caracterizat drept "extremist nationalist", condus de un "demagog megaloman al carui program este plin de ura bolnava impotriva ungurilor, evreilor si tiganilor"; (b) PNG "condus de Gigi Becali, un om bogat, vulgar si violent care a promis sa "faca din Romania o tara ca soarele pe cer", o varianta apropiata a unui mai vechi slogan al Garzii de Fier"; (c) "ilegala, dar tolerata Garda de Fier, care-si revendica radacinile din principalul partid fascist cu acelasi nume din perioada de dinaintea celui de-al doilea Razboi Mondial si care castiga influenta in campusurile universitare"; (d) "in timp ce pretutindeni in Europa extrema-dreapta este izolata politic, cativa membri ai scenei politice romanesti ii ajuta pe acesti demagogi sa capete o aura de respectabilitate", citand in acest sens faptul ca liderul PRM a fost primit la Cotroceni, apoi incercarea sa de a stabili un acord politic cu PSD, apoi faptul ca Bogdan Olteanu a folosit voturile PRM pentru a fi ales presedintele Camerei Deputatilor sau ca presedintele Traian Basescu "socializeaza public" cu Gigi Becali; 4. Concluzia: "Romania este o tara cu indelungi traditii antisemite si care a avut o miscare de dreapta extrem de puternica, cu o priza foarte puternica in mase... o tara in care folosirea retoricii rasiste si populiste nu se limiteaza la periferia spectrului politic. In mod special, comentariile anti-maghiare, anti-Roma si homofobice au devenit asiguratoare de voturi pentru toate partidele politice".
Care sunt ingrijorarile pe care le-am auzit la Bruxelles? In primul rand, ciudata si foarte greu de explicat lipsa de reactie a autoritatilor romane care au privit impasibile cum in centrul Bucurestiului a avut loc o manifestatie (autorizata de primarul general al Bucurestiului) unde au fost arborate portrete si sloganuri ale miscarii legionare. Un subiect aparte de discutii l-a constituit si prezenta generalului Chelaru, personalitate eminenta a Partidului Conservator aflat acum in coalitia de la guvernare, fost sef al Marelui Stat Major. La fel cum o mare problema o reprezinta faptul ca Patriarhia Romana s-a putut lasa antrenata cu atata inconstienta in actiunea comuna cu Noua Dreapta, Fundatia lui Gigi Becali si MISA, ceea ce ar putea sa anunte posibile viitoare aliante avand un potential negativ neloc de neglijat. In fine, este citat si articolul semnat pe 2 iunie de Claudia Tarziu in Cotidianul, difuzat alaturi de o traducere in franceza si engleza a ultimului numar al revistei romanesti "Obiectiv Legionar" care prezinta marea victorie: pentru prima data dupa 1989, o instanta de judecata a stabilit, printr-o hotarare definitiva, legalitatea Miscarii Legionare.
Poate ca doamna Monica Macovei este prea ocupata sa analizeze ultimele infrangeri severe din Parlament sau sa asimileze atacurile devastatoare ale fostei sale aliate Renate Weber si ale organizatiilor reprezentative ale societatii civile. Poate numai asa nu a vazut poza istorica in care, intr-o instanta din Romania anului 2006, dl Serban Suru apare in uniforma legionara, cu centironul aferent, pledand cauza colegilor sai intru credinta. Colegii de profesie ai doamnei Macovei, judecatorii Alexandru Vasiliu si Radu Gheorghe argumenteaza in sentinta: "In Romania, ca stat democratic, exprimarea unor opinii sau convingeri legate de doctrina sau Miscarea Legionara nu sunt interzise. (...) De altfel, functionarea a numeroase organizatii legal infiintate, precum Miscarea Legionara, Noua Dreapta etc. si existenta unor publicatii ale acestora constituie o realitate care nu poate fi ignorata. (...)".
Nu pot fi de acord cu opiniile generalizatoare si cu acuzatiile in bloc lansate de Radu Ioanid impotriva Romaniei. Nici cu semnul de intrebare pe care-l lanseaza privind utilitatea intrarii noastre in UE. Si nici cu definitia data Romaniei ca avand "indelungi traditii antisemite". Dar trebuie tras un foarte serios semnal de alarma. Lasate sa evolueze in subteran, fara explicatii, fara analize si dezbateri publice, fara atitudini clare ale clasei politice, in amorteala si indiferenta totala a Executivului, lucrurile pot derapa. Si inca foarte repede.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.