Primarul Capitalei, Adriean Videanu, si-a construit un intreg imperiu financiar pe ilegalitati. "Printul marmurei", cum este acesta alintat, se ocupa in continuare de afacerile sale in total dispret fata de cetatenii orasului care l-au votat. Modu
Primarul Capitalei, Adriean Videanu, si-a construit un intreg imperiu financiar pe ilegalitati. "Printul marmurei", cum este acesta alintat, se ocupa in continuare de afacerile sale in total dispret fata de cetatenii orasului care l-au votat. Modul in care Videanu a dobandit marmura de la Ruschita este de competenta Parchetului. Prin obedienta sa si fata Alianta, dar si fata de fosta putere, PSD, actualul edil-sef al Capitalei a intrat, in urma unor procese jenante, in posesia unor mari suprafate de teren in care intra si Cariera de la Ruschita. Cu alte cuvinte, cariera lui Videanu de om de afaceri si politician s-a cladit furand o cariera, de marmura. Fiindca la administratie nu se speteste, afirmand in nenumarate randuri ca este doar un om de afaceri de succes, in cele ce urmeza, vom prezenta modul in care Videanu si-a ridicat o avere considerabila, pe baza prieteniilor politice. Mai precis, afacerile sale de milioane de euro au la baza exploatarea unor cariere de marmura care in fapt nu ii apartin. Consiliul local Rusca Montana a atentionat, in scris, Fondul Proprietatii de Stat (FPS), la data de 27 ianuarie 1998, ca nu poate privatiza SC Marmosim SA intrucat exista un litigiu pe teren, pentru anularea certificatului de proprietate. Cu toate acestea, la numai 2 zile diferenta, FPS a vandut pachetul majoritar societatii lui Videanu, Titan Mar - Marmosim. In 16 iunie 1998, Consiliul Local Rusca Montana a castigat procesul la Curtea Apel Timisoara, prin sentinta civila nr. 131, anuland ca nelegal certificatul de atestare a dreptului de proprietate emis lui Videanu. Insa, in iunie 1999, la Curtea Suprema, sentinta a fost casata, iar cauza a fost trimisa la rejudecare. Dosarul a fost ingropat, Adriean Videanu exploatand cu sarg carierele de marmura din Ruschita, de pe urma carora obtine profituri imense. "Improprietarirea" l-a propulsat pe Videanu in topul celor mai bogati 300 de romani. Redam, pe scurt, avalansa ilegalitatilor.
Statul, prejudiciat de Videanu
Consiliul local Rusca Montana, din judetul Caras Severin, a contestat modul ilegal in care s-au efectuat schimburile de teren la preluarea carierelor de marmura de catre firma lui Videanu, SC Marmosim SA, care a obtinut, trecand peste lege, peste 3,5 hectare. Ministerul Industriilor a acordat societatii lui Videanu 15.0541 mp in baza titlului de proprietate seria MO 3, nr. 2240 din data de 22.08.1995. In urma masuratorilor efectuate de SC Eurostil Proiect SRL Deva, Marmosim a ocupat o suprafata de 18.4547 mp, diferenta de 34.006 mp, fata de titlul de proprietate, unde se afla platforme de excavatie, fiind dobandita ilegal. Emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate este atacabila datorita lipsei avizului compartimentului de Urbanism si Amenajarea Teritoriului Caras-Severin. Conform Legii 213/1998 exista posibilitatea ca dreptul de proprietate sa fie atacat intrucat terenul in cauza face parte din domeniul public al statului. Legea privind proprietatea publica nu prevede nici o exceptie de atribuire a terenurilor in proprietatea societatilor comerciale, conform HGR 834/1991, din domeniul public, ci in conformitate cu art. 11, aliniatul 1, aceste terenuri pot fi date in administrare, concesionate sau inchiriate. Chiar daca Marmosim are o parte din teren, Legea 61/1998 - "Legea Minelor" prevede la art. 1 ca "resursele minerale situate pe teritoriul si in subsolul tarii fac obiectul exclusiv al proprietatii publice. Mai mult, suprafata de 2780 mp reprezinta parte din domeniul public comunal Rusca Montana, aflat in inventarul consiliului local, fiind inscris in Cartea Funciara 636 R Montana, sub nr. top 2550, care va trece in administrarea Marmosim, proprietar ramanand statul roman. In acelasi raport de expertiza tehnica se mai precizeaza ca se impune anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate.
Exploatare pe terenul altora
In raportul de expertiza tehnica referitor la Cariera Ruschita, detinuta actualmente de familia lui Videanu, scrie negru pe alb ca in cartile funciare 617 si 678 localitatea Ruschita, exista inscrisuri care atesta existenta Carierei de Marmura si a dotarilor necesare exploatarii marmurei si care au fost preluate si folosite de catre intreprinderea Marmura Simeria, odata cu nationalizarea mijloacelor de productie din anul 1947. Si cum proprietatea nu reprezinta nimic pentru Videanu, este interesant ce incredere pot avea bucurestenii intr-o astfel de persoana, numita sa aplice Legea 10, a retrocedarilor. Comunistii au extins exploatarea marmurei pe terenurile forestiere din zona, care au fost defrisate, si pe care actualmente le stapaneste latifundiarul primar al Capitalei.
Chiar avocatii Marmosim, printr-o nota scrisa depusa la dosar, recunosc pe jumatate adevarul "terenurile pe care sunt amplasate Cariera Veche si zacamintele de marmura Dealul lui Ionel, sunt figurate pe schita efectuata in 1998 si in mod indubitabil ele nu au fost incluse in patrimoniul SC Marmosim SA Simeria ramanand in domeniul public al statului roman si de asemenea nu a fost inclus nici un teren care sa apartina domeniului public or privat al Consiliului Local Rusca Montana".
Contractul pe teren, lovit de nulitate
Fiindca firma lui Videanu nu putea sa intre in posesia carierelor de marmura, in dosarul 2368/1999, inaintat Judecatoriei Caransebes de catre Consiliul local Rusca Montana se cere anularea unor contracte de schimb de teren efectuate ilegal. "Actiunea noastra a avut doua capete de cerere si anume anularea contractelor de vanzare-cumparare incheiate intre Marmosim si persoane fizice si constatarea nulitatii schimbului dintre cele doua parti. Ulterior, ca urmare a depistarii contractelor de vanzare-cumparare, constatand ca sunt incheiate in 1996, am precizat actiunea noastra in sensul anularii doar a schimbului. Noi nu contestam calitatea de proprietara a Marmosim, calitate pe care a dobandit-o in 1996, ci doar legalitatea schimbului perfectat in 1999 de catre cele doua parate.
Solicitam anularea schimbului doar pentru suprafetele care intra in perimetrul Comunei Rusca, respectiv pentru terenul din jurul carierei de marmura Ruschita". Consiliul local a dat in judecata si Directia Silvica Resita. "In speta noastra schimbul s-a efectuat in 12.07.1999 intre Marmosim prorietara a unor terenuri si Directia Silvica, ce are in administrare terenuri din fondul forestier. Pentru valabilitatea schimbului, desi s-a incheiat un contract de schimb in forma autentica, s-a trecut la punerea in posesie prin procese verbale". Procedeul este ilegal, intrucat schimbul s-a efectuat abia in 1999, cand cade sub incidenta art.12 alin 2 din legea 54/1998 si atunci trebuia facut prin act autentic. Cum nu s-a efectuat in forma autentica, acesta este lovit de nulitate.
Directia Silvica a primit la schimb teren intravilan
Avand in vedere ca schimbul este un contract translativ de proprietate si cum Directia Silvica nu este proprietara terenurilor prezentate la schimb, acesta nu este legal, prin nerespectarea art. 1450 Cod Civil. Schimburile se fac numai intre proprietari. Practic, Marmosim, in calitate de proprietar al unor terenuri - in suprafata reala de 3,35 ha - dobandite de la persoane fizice pe baza unor acte de vanzare-cumparare, ofera la schimb Directiei Silvice aceste terenuri pentru a obtine extinderea carierei de marmura. Numai ca pe terenurile oferite la schimb de Directia Silvica, aceasta nu este proprietar, ci doar admnistratoar, terenul in cauza fiind al statului roman, care nu a procedat la nici un schimb. Directia Sivica nu putea, potrivit legii 213/1998, decat sa inchirieze sau sa concesioneze pamantul. In schimbul terenului primit aceasta ofera (pentru cei 3,35 ha) o suprafata de 5,31 ha din fondul silvic. Mai mult, aria primita de Directia Silvica este situata in intravilan, deci nu se pune problema impaduririi sau corectarii enclavelor. In realiate schimbul nu a vizat nici unul dintre cazurile prevazute in Codul Silvic.
Mereu in gasca puterii
Marmosim (TITAN MAR SA) este una dintre firmele familiei Videanu si a fost infiintata la data de 03.10.1994. Obiectivul principal al firmei este taierea, fasonarea si finisarea pietrei. Si fiindca tot a venit vorba de "democratul" Videanu si de afecerile sale "curate", in ultima sedinta de Guvern prezidata in calitate de premier de Adrian Nastase, la data de 21 decembrie 2004, a fost emisa HG 2.389/2004 prin care se aproba licienta de concesionare a unor activitati miniere. Este vorba de exploatarea perimetrului de calcar ornamental din localitatea clujana Podeni, a marmuriei din localitatea Alun, a travertinului din perimetrul Carpinis (in vecinatatea Simeriei), a andezitului ornamental din Pietroasa (Deva) si Almasul Sec (Hunedoara). La o saptamana dupa "improprietarirea" lui Videanu, inlocuitorul lui Nastase, interimarul Eugen Bejenariu i-a oferit noi perimetre de exploatare a marmurei.
In plus "printul marmurei" dezinformeaza institutiile abilitate in legatura cu cantitatea resurselor minerale pe care le exploateaza.
Furt din redeventa catre stat
Conform unui raport inaintat Compartimentului de Inspectie Teritoriala pentru Resurse Minerale Cluj, la inceputul anului 2005, imediat dupa preluarea exploatarii de la Podeni, societatea lui Videanu anunta ca isi desfasoara activitatea, doar pe timpul verii, pentru o perioada de trei - cinci luni. Numai ca declaratiile personalului, precum si constatarile de la fata locului au dovedit ca in realitate se lucra in doua schimburi. Dezinformarea avea un scop precis si anume acela de diminuare drastica a platii redeventei, care in cazul calcarului este de 6%. Astfel, bugetul de stat, catre care se indreapta redeventa pentru exploatarea subsolului, este pagubit. Calcarul de la Podeni este de mai bine de opt ani exploatat de Marmosim si trimis la Simeria, unde este si sediul central. La toate aceste afaceri veroase, cu tupeul recunoscut, Videanu se plangea ca a luat doat "povara investitiilor de mediu".
Persoane care au dorit sa isi pastreze anonimatul, ne-au declarat ca parteneri de afacere in firma familiei Videanu au intrat doua firme infiintate in paradisurile fiscale - Romanian Investment Fund Cyprus Limited si Romanian Intreprinse Fund Delaware SUA. Scopul este evident. Actionariatul respectivelor societati nu este public, permitand in plus si plata unui impozit pe profit mult mai mic decat cel practicat in tarile de origine ale detinatorilor. Acest procedeu este regasit in cartile de specialitate sub denumirea de "evaziunea fiscala legala". Si matrapazlacurile continua. Administratia Finantelor Publice certifica, prin adresa nr. 212489 din 19.06.2002, faptul ca SC Titan Mar - Marmosim a fost depistata si sanctionata in doua randuri pentru evaziune fiscala. In 2002, firma deputatului, la acea vreme, Videanu figura cu datorii de ordinul miliardelor de lei, pentru neplata obligatiilor sociale catre fondurile de stat, precum si fata de mai multi furnizori.
Inca actionar, impreuna cu sotia
Si fiindca se considera un luptator fervent impotriva coruptiei si a PSD ii reamintim primarului Capitalei ca prin Hotararea nr. 494 din 18 aprilie 2003, acelasi Guvern Nastase aproba licentele de concesiune a activitatii miniere din exploatare, act incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Marmosim SA, de concesionar al perimetrelor de exploatare Ruschita si Bucova Est, din judetul Caras-Severin. Respectiva hotarare a primit avizele favorabile ale ministrului Industriei si resurselor de la acea vreme, Dan Ioan Popescu, al ministrului Finantelor publice, Mihai Tanasescu, precum si al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Maria Iuliana Stratulat. Odata cu caderea de la putere a PSD, Videanu nu duce lipsa de sprijin politic, in afara slugarniciei fata de presedintele Traian Basescu si Ministrului de Interne, Vasile Blaga. Omul de casa al edilul-sef, Gheorghe Pogea, a fost pana mai ieri vicepremier al Romaniei. Fostul membru al sectiei economice a Consiliului Judetan al Partidului Comunist Roman a ajuns dupa decembrie 1989 sa detina fotoliul capitalist de manager general, la societatea lui Videanu, Marmosim si a devenit si seful PD Hunedoara. Apoi "pentru merite deosebite" a ajuns vicepremier.
Conform declaratiilor unor muncitori de la Marmosim Simeria, in incinta intreprinderii se afla o subsectie unde opt muncitori "fideli" lucreaza la contractele despre care nu trebuie sa se afle. Terenul a apartinut initial coloanei auto, dar de cativa ani a ajuns, prin procedee cunoscute, in proprietatea lui Videanu si a sotiei sale Miorita. Desi a declarat in nenumarate randuri ca a renuntat la actiunile la Marmosim, existand incompatibilitatea cu functia de primar general, Adriean Videanu apare la Registrul Comertului, la data de 08.11.2005 ca actionar cu parti egale cu ale sotiei - 49,1373%.
In urma insistentelor noastre, Adriean Videanu nu a dorit sa raspunda la intrebarile pe tema carierei de la Ruschita, desi l-am contactat si telefonic si prin secretariatul Primariei, unde am comunicat in ce problema dorim sa-l chestionam.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.