Excedentul comercial al Chinei a continuat sa avanseze in luna mai, ajungand la aproape 13 miliarde de dolari (fata de 10,46 miliarde de dolari luna precedenta), informeaza Xinhua. Potrivit cifrelor pe 2005, publicate de Ministerul Comertului, variat

Excedentul comercial al Chinei a continuat sa avanseze in luna mai, ajungand la aproape 13 miliarde de dolari (fata de 10,46 miliarde de dolari luna precedenta), informeaza Xinhua. Potrivit cifrelor pe 2005, publicate de Ministerul Comertului, variatia reprezinta o crestere de 44,60% in termeni anuali. Pentru luna aprilie, datele provizorii publicate de oficialitatile americane releva un excedent al Beijingului in crestere cu 9%, la aproape 17 miliarde de dolari.
Per total, excedentul comercial al Chinei pe primele cinci luni ale anului s-a ridicat la 46,79 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o crestere de 55,91% in termeni anuali. In luna mai exporturile gigantului asiatic au crescut cu 25,1%, la o valoare de 73,11 miliarde de dolari, in vreme ce importurile au inregistrat o crestere cu 21,7%, pana la 60,11 miliarde.
Pe intervalul ianuarie - mai exporturile au crescut cu 25,7%, atingand 347,32 miliarde de dolari, iar importurile s-au situat la 300,53 miliarde de dolari, adica intr-o crestere de 22%.

Repercusiuni asupra SUA

Cresterea puternica a excedentului comercial al Chinei are un raspuns negativ in Statele Unite, unde deficitul comercial a fost adancit si mai mult.
Acesta a crescut cu 2,5% in aprilie, atingand 63,4 miliarde de dolari. Situatia a inceput sa resuscite valul de nemultumire si critica la adresa Chinei atat din partea Organizatiei Mondiale a Comertului, care invinovateste Beijingul de manipularea monedei (in sensul ca nu permite aprecierea acesteia), cat si a Trezoreriei americane.
In ceea ce priveste institutia americana, care a avut parte si de o schimbare de conducere in ultima vreme, Henry Paulson, un expert in relatiile cu China, fiind numit in functia de secretar dupa plecarea lui John Snow, este aproape sigur ca va fi obligata sa isi dubleze politica centrata in special pe problema inflatiei cu aceea a reducerii deficitului comercial cu China.
''Acest deficit arata ca industria americana este victima unei politici a ratei de schimb chineze, care subventioneaza exporturile chineze si le penalizeaza pe cele americane'', a declarat un purtator de cuvant al China Currency Coalition.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.