Fostele tari comuniste din Europa de Est, care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, sub privirile ostile ale majoritatii occidentalilor, ce vedeau in ele un spatiu al saraciei si coruptiei, au ajuns sa surprinda in acest an intreaga Europa. Creste

Fostele tari comuniste din Europa de Est, care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana, sub privirile ostile ale majoritatii occidentalilor, ce vedeau in ele un spatiu al saraciei si coruptiei, au ajuns sa surprinda in acest an intreaga Europa. Cresterea economica a atins in primul trimestru valori record de pana la 13%, iar dinamismul si spiritul intreprinzator au toate sansele sa modifice imaginea de ansamblu a Uniunii Europene.
In Letonia Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in primul trimestru al anului in curs cu 13,1% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, fapt ce pozitioneaza aceasta tara pe primul loc la nivelul Uniunii Europene in termeni de evolutie economica.
PIB-ul Cehiei a doborat si el toate recordurile, guvernantii de la Praga reusind atingerea unei tinte de crestere pe acest interval de 7,4%.
Estonia nu a stat nici ea departe de Letonia, afisand, potrivit unor serii de statistici publicate recent si reluate de presa europeana, o crestere de 11,6%, iar Lituania de 8,8%.
Nici in Romania situatia nu pare sa fie diferita, cifra de crestere de 6,9% fiind cea mai ridicata din cate s-au inregistrat din 2000 si pana in prezent.
Ungaria si Slovenia au publicat rezultate relativ mai modeste, progresul fiind de numai 4,6%, respectiv 5,1% in termeni anuali.
In urma cu cateva zile Slovacia a anuntat si ea o crestere a PIB-ului pe primul trimestru cu 6,3%, pe cand Polonia, cea mai mare economie din cadrul noilor membri UE, a afisat un avans de 5,2%. In tot acest timp, potrivit unei estimari provizorii a Eurostat, zona euro nu a inregistrat decat o firava crestere de 2,6%.

Investitii record

Aceasta crestere impresionanta a PIB-ului se datoreaza in special intensificarii schimburilor cu Uniunea Europeana (lucru valabil mai ales pentru tarile care deja au aderat la UE) dar si masurilor liberale care au incurajat implantarea marilor firme.
Cehia a devenit in acest sens cel mai mare producator mondial de masini (pe cap de locuitor), dupa stabilirea in aceasta zona a uzinelor Toyota si Peugeot, iar Estonia este catalogata de organizatiile economice internationale pe locul intai la libertatea intreprinzatorilor.
Extrem de rapida este si viteza de imbogatire. Dupa Slovenia, Cehia tocmai a depasit Portugalia in termeni de PIB pe cap de locuitor. La capitolul somaj tarile din zona euro au toate motivele sa fie invidioase pe fostele tari comuniste: Cehia afiseaza o rata a somajului de numai 7,5% iar Letonia, in mod surprinzator, traverseaza o perioada de lipsa de mana de lucru, prezentand un somaj de 3%.
In Polonia, ''economia se dezvolta din ce in ce mai rapid, mai ales gratie cresterii consumului si investitiilor, dar si datorita evolutiei foarte bune a intreprinderilor poloneze'', a declarat Piotr Bielski, economist al bancii poloneze WBK. Deja, un muncitor din Polonia sau Ungaria a ajuns sa castige intre 600 si 700 de euro pe luna (in vreme ce, spre exemplu, un chinez castiga 150 de euro).
Per total, calculele indica faptul ca rezultatele integrarii celor zece noi tari chiar daca sunt reduse, sunt pozitive. Tarile care profita cel mai mult de pe urma extinderii UE sunt Germania si Austria, urmate de Franta, Belgia si Olanda. Continua insa sa persiste o anumita discrepanta la nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua zone: daca 70% din exporturile noilor membri merg spre zona euro, exporturile acestora din urma catre Est nu reprezinta decat 4% din total.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.