Intr-un material de presa primit la redactie, Mirella Bratulescu Blainville, care beneficiaza de dubla cetatenie, romana si franceza, relateaza modul in care a fost tratata de functionari din cadrul Directiei Generale Consulare din MAE, la data de 6
Intr-un material de presa primit la redactie, Mirella Bratulescu Blainville, care beneficiaza de dubla cetatenie, romana si franceza, relateaza modul in care a fost tratata de functionari din cadrul Directiei Generale Consulare din MAE, la data de 6 iunie 2006, in incercarea de a obtine documentele necesare repatrierii sale din Franta. Concluzia sa este insa ca un "proiect de repatriere a unui roman a ramas nefinalizat din cauza unei birocratii supradimensionate si subcalificate". "Functionara de serviciu mi-a raspuns ca <<acest act nu imi va servi la nimic>> si ca nu mi-l poate elibera. Dupa numeroase explicatii si tergiversari (cum ca sunt cetatean roman cu domiciliul in stainatate, avand dubla cetatenie, iar Consulatul din Paris m-a inregistrat in 2002 ca urmare a unei cereri de adeverire a celibatului), functionara imi retine actele in original (pasaport, act de identitate francez, act de proprietate casa Romania) si imi propune sa revin a doua zi, invocand faptul ca seful sau trebuie sa-si dea acordul", explica Mirella Bratulescu Blainville, calificand drept "incredibil" faptul ca functionarii de la Directia Generala Consulara isi adjudeca puteri executive ale altui minister si isi permit sa retina acte emise de o alta tara. Detaliind felul in care a fost purtata de la Ana la Caiafa pentru a obtine actele necesare, autoarea notei considera ca "la Directia Generala Consulara mai sunt multe de facut si, in loc sa bea cafele picior peste picior, functionarele ar putea sa fie cooperante si dinamice (...), sa cunoasca raspunsurile adecvate la cererile contribuabililor si sa nu-i invite afara". "Pe cine incurajeaza Romania sa se repatrieze si sa faca investitii?" se intreaba, retoric, Mirella Bratulescu Blainville, posesoare a doua diplome universitare. "Ca de obicei, Romania nu are nevoie de intelectualii sai si mai degraba ii incurajeaza sa o paraseasca", conchide semnatara scrisorii. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.