Saptamana trecuta paritatea euro/dolar a avut o evolutie oscilanta, datorata perceptiilor pe care investitorii le-au avut fata de evolutia dobanzilor din SUA si euro-zona.
Daca la inceputul saptamanii euro atingea maximul ultimelor 13 luni, 1,
Saptamana trecuta paritatea euro/dolar a avut o evolutie oscilanta, datorata perceptiilor pe care investitorii le-au avut fata de evolutia dobanzilor din SUA si euro-zona.
Daca la inceputul saptamanii euro atingea maximul ultimelor 13 luni, 1,2979 dolari, vineri el scadea la minimul ultimelor 2 luni, 1,2598 dolari.
Deprecierea rapida de joi si vineri s-a datorat, poate surprinzator, majorarii dobanzii din euro-zona, de la 2,5 la 2,75%, valoare care fusese deja luata in calcul de piete, care asteptau o crestere la 3%. O crestere mai mare a dobanzii ar fi nemultumit insa atat factorii politici cat si sindicatele. De altfel, ministrii de Finante din tarile zonei euro au subliniat ca nu doresc ca moneda unica sa isi continue aprecierea in raport cu dolarul, peste cursul actual, intrucat ar putea afecta exporturile din regiune. Ministrul Finantelor din Luxemburg, Jean-Claude Junker, declara chiar ca aprecierea se apropie de limita care poate fi tolerata de statele membre ale zonei euro.
Poate de aceea, cu ocazia conferintei de presa ce a urmat deciziei de majorare a dobanzii, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, nu a lasat sa se intrevada o noua modificare pe termen scurt. In opinia analistilor, se pare ca BCE va modifica de acum incolo dobanda trimestriala cu un sfert de punct procentual.
In aceste conditii, investitorii asteapta acum, pentru finele lunii, o majorare a dobanzii americane de la 5 la 5,25%, ei reincepand sa cumpere dolari. La scaderea monedei unice a contribuit si faptul ca deficitul comercial american a crescut in aprilie de la 61,9 la 63,4 miliarde dolari, in timp ce economistii anticipau o majorare la peste 65 miliarde dolari, semn ca economia americana si dependenta economiei SUA de capitalurile straine incepe sa se reduca.
Reamintim ca in ianuarie deficitul comercial american a atins un record istoric de 68,6 miliarde dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.