Reprezentantii Consiliilor Superioare ale Magistraturii din Franta, Germania si Italia, state membre ale Uniunii Europene, au concluzionat, ieri, ca excluderea temporara din magistratura si plata salariului redus judecatorului sau procurorului fata d
Reprezentantii Consiliilor Superioare ale Magistraturii din Franta, Germania si Italia, state membre ale Uniunii Europene, au concluzionat, ieri, ca excluderea temporara din magistratura si plata salariului redus judecatorului sau procurorului fata de care s-a inceput o actiune disciplinara este normala pana la hotararea definitiva.
Sustinand ca, acesta ar trebui sa primeasca un salariu diminuat pe perioada suspendarii din functie, reprezentantii celor trei state au observat ca legea romana actuala nu prevede suspendarea din functie a magistratului fata de care s-a luat decizia excluderii, el continuandu-si exercitarea activitatii.
De asemenea, potrivit judecatorului Christian Schmitz Justen, de la Curtea de Apel din Koln, nici in Germania nu exista o reglementare speciala, insa procedura disciplinara declansata impotriva unui magistrat este suspendata atunci cand este inceputa si o procedura penala.
El a aratat ca platirea unei remuneratii reduse in perioada suspendarii din functie, exonereaza institutia de raspundere in privinta platii integrale a salariului persoanei cercetate in care se constata ca este nevinovata.
Decizia suspendarii temporare este adoptata si in Franta, chiar daca exluderea din magistratura stabilita de CSM este contestata la instanta suprema, a spus Marco Pivetti - de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Roma si fost membru al CSM.
Unul dintre cazurile exemplificate in cadrul seminarului international privind "Tratamentul plangerilor depuse impotriva magistratilor si procedura de ancheta preliminara in raspunderea disciplinara a magistratilor din perspectiva comparativa a dreptului european", a fost cel al judecatorului Danut Cornoiu, care, desi a fost exclus din magistratura la data de 28 martie, isi continua activitatea la Inalta Curte de Casatie si Justitie pana la solutionarea recursului formulat impotriva deciziei CSM.
In paralel cu actiunea disciplinara declansata impotriva lui Cornoiu (care s-ar fi implicat in transferarea unui dosar de la un complet de judecata la altul, pentru a intra un judecator care avea interes in cauza), procurorii anticoruptie au inceput verificari legate de modul de repartizare a cazului.
Procurorii anticoruptie si-au declinat competenta in favoarea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intrucat au constatat elemente constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si nu fapte de coruptie.
Dupa o luna, procurorii Sectiei de Urmarire penala si Criminalistica au stabilit ca judecatorul Danut Cornoiu nu a avut nici o implicare in repartizarea dosarului respectiv, nesemnand nicio rezolutie in acest sens.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.