Compania Enel este interesata sa participe la viitoareleprivatizari ale firmelor de distributie a electricitatii din Romania, a declarat, ieri, la Bucuresti, directorul general al Enel, Fluvio Conti.
In plus, italienii sunt gata sa se implice

Compania Enel este interesata sa participe la viitoareleprivatizari ale firmelor de distributie a electricitatii din Romania, a declarat, ieri, la Bucuresti, directorul general al Enel, Fluvio Conti.
In plus, italienii sunt gata sa se implice si in modernizarea unor unitati de productie a energiei, la constructia unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda si in productia de energie regenerabila, potrivit reprezentantilor companiei.
Declaratia vine pe fondul adjudecarii de catre italieni a procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica, dupa ce a oferit 820 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din actiuni. Din aceasta tranzactie statul roman va incasa direct 410 milioane de euro, reprezentand 50% din actiunile detinute la Electrica Muntenia Sud, restul de bani reprezentand subscrierea de noi titluri in cadrul unei majorari de capital de 17,5%, a mai precizat Conti. Statul va castiga, astfel, de aproape 10 ori mai mult decat cei 50 milioane de euro adjudecati in urma vanzarii tot catre Enel a distribuitorilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Italienii de la Enel au luat la pachet cele doua filiale ale Electrica in iulie 2004, contra sumei de 127,6 milioane de euro. "Singurul pas care mai ramane de facut este sa avem aprobarea legala a autoritatii de concurenta. Ne asteptam sa primim aceasta autorizatie pentru ca avem mai putin de 30% din totalul vanzarilor de electricitate", a declarat Conti.

Ineficienta energetica

Investitiile sunt foarte importante in acest moment pentru Romania, a precizat seful Enel, in conditiile in care sistemul energetic romanesc este ineficient si trebuie restructurat prin modernizarea capacitatilor de productie hidroelectrice si nuclearelectrice si realizarea de noi unitati de productie.
"Romania are uzine vechi, utilizate ineficient, iar intensitatea energetica este foarte ridicata. Romania trebuie sa detina un sector energetic mai eficient, astfel incat sa mareasca eficienta industriei, in avantajul consumatorilor", a afirmat Conti.
Potrivit acestuia, sistemul energetic romanesc necesita imbunatatirea actualelor capacitati de productie hidroelectrica si nucleara, precum si suplimentarea acestor tipuri de productie, ieftine si nepoluante. "Sustinem strategia Ministerului Economiei si Comertului de restructurare a domeniului energetic prin combinarea diverselor unitati de productie hidro, termo sau nuclearelectrice", a mai spus Conti. Potrivit acestuia, dezvoltarea sistemului poate fi urmata, ulterior, de realizarea de surse de productie eoliene sau geotermice.

Soarta electricitatii se decide in toamna

Strategia de privatizare pentru ultimele trei societati de distributie a energiei electrice ramase in proprietatea companiei Electrica ar putea fi aprobata in toamna acestui an, a anuntat ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, ieri, la intalnirea cu reprezentantii Confederatiei Spaniole a Organizatiilor Patronale. Din cele sapte filiale de distributie a energiei Electrica aflate in proprietatea statului, Electrica Dobrogea, Electrica Banat, Electrica Oltenia, Electrica Moldova au trecut deja in proprietate privata, iar Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord urmeaza sa fie privatizate. Strategia adoptata de autoritati pentru privatizarea celor patru filiale ale Electrica a avut doua etape: investitorii au cumparat direct un pachet de actiuni si ulterior au dobandit participatia majoritara in urma unei majorari de capital.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.