Consumul de alcool reprezinta una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica din Europa. La aceasta concluzie au ajuns Peter Anderson si Ban Baumberg, autorii raportului ''Alcoolul in Europa: O problema de sanatate publica''. Raportul, c
Consumul de alcool reprezinta una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica din Europa. La aceasta concluzie au ajuns Peter Anderson si Ban Baumberg, autorii raportului ''Alcoolul in Europa: O problema de sanatate publica''. Raportul, care contine o analiza a impactului social, economic, dar si a starii de sanatate din Europa, a fost finantat si aprobat de Comisia Europeana si va sta la baza Strategiei Europene de Combatere a Consumului de Alcool.
Potrivit acestui document, alcoolul ucide, in fiecare an, 115.000 de persoane si este cauza principala a 7,4 la suta dintre bolile si decesele premature. Uniunea Europeana cheltuieste, anual, 125 miliarde de euro - echivalentul a 1,3 la suta din PIB - din cauza accidentelor, crimelor, imbolnavirilor, ranirilor sau pierderii productivitatii. De asemenea, alcoolul cauzeaza aproximativ 60.000 de nasteri premature, 10.000 de decese - altii decat soferii aflati sub influenta alcoolului - si 2.000 de crime. Dependenta de alcool provoaca 60 de stari si boli diferite, cum ar fi problemele mentale si de comportament, accidente si raniri, cancere, boli cardiace si accidente vasculare.
In raport se mai arata faptul ca aproximativ noua milioane de copii traiesc in familii afectate de consumul de alcool. Totodata, documentul evidentiaza faptul ca ''toate campaniile de educatie si promovare nu sunt suficiente pentru a reduce efectele negative ale consumului excesiv de alcool si ca trebuie aplicate masuri mai aspre conducatorilor auto aflati sub influenta bauturilor alcoolice''.
De asemenea, Peter Anderson - specialist in politici privitoare la consumul de alcool si tutun al Universitatii Oxford si al Scolii de Igiena si Medicina Tropicala din Londra - trage un semnal de alarma asupra faptului ca ''Europa este cea mai mare consumatoare de alcool din lume''. Acesta face si o recomandare: ''Alcoolul nu trebuie sa fie ieftin sau usor de procurat ori comercializat''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.