O filiera de cetateni arabi, supravegheata timp de 3 luni de politisti, a reusit sa pacaleasca statul - doar prin 3 firme-fantoma, desi au infiintat 18 - cu o jumatate de milion de euro. Creierul intregii grupari a fost atat de bine instruit in acea

O filiera de cetateni arabi, supravegheata timp de 3 luni de politisti, a reusit sa pacaleasca statul - doar prin 3 firme-fantoma, desi au infiintat 18 - cu o jumatate de milion de euro. Creierul intregii grupari a fost atat de bine instruit in aceasta afacere, incat numele sau nu figureaza pe nici un document contabil sau bancar.
Magid Muhammad, 39 de ani, cetatean irakian, cu resedinta in sectorul 1, din Capitala, caci despre el este vorba, avea misiunea de a racola cetateni straini pe numele carora infiinta diverse societati comerciale. Potrivit anchetatorilor, barbatul chema din Egipt, Irak ori Liban persoane pe care le cunostea si pe care le platea cu 2.000 de euro pentru o deplasare de 3 zile la Bucuresti.
Respectivii erau de acord ca pe numele lor sa se infiinteze firme- fantoma, dupa care, inainte de plecare, intocmeau procuri pentru administrarea lor. Fiecare firma avea conturi deschise la 8-9 banci din Capitala, printre care Finansbank, Banca Romana de Dezvoltare, Banca Romaneasca sau Bancpost, iar banii erau scosi de alti angajati de-ai lui Magid. Dupa plecarea strainilor, de operatiunile ilegale se ocupa Magid, care coordona, inclusiv, activitatea de completare a facturilor si relatia cu bancile.
In acest sens, spun politistii, el a angajat 8 romance care intocmeau facturile in diverse imobile inchiriate, ce erau schimbate periodic, tocmai pentru a nu fi depistate. Aceleasi persoane erau mandatate sa se ocupe si de operatiunile de retragere in numerar din conturile bancare, sumele ridicate fiind predate lui Magid.
Operatiunile comerciale derulate prin intermediul celor 18 firme vizau produse alimentare si nealimentare. Practic, spun politistii, se faceau afaceri cu orice fel de marfuri. "In urma cercetarilor efectuate, s-a stabilit ca toate aceste societati nu isi desfasurau activitatea la sediul social declarat, nu aveau nici un fel de raportare la Administratia Financiara, insa ele derulau operatiuni comerciale, in calitate de furnizori.
Rolul lor era de intermediar intre importatori si beneficiari, fara ca marfurile respective sa fie receptionate de acestea, toate tranzactiile desfasurandu-se in mod fictiv", se precizeaza intr-un comunicat al Politiei Capitalei.

Tavalugul perchezitiilor

Anchetatorii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor al Politiei Sectorului 3 au mai stabilit ca facturile fictive ajungeau la alte firme, numite firme reale, adica serioase, care apartineau tot lui Magid. De aici, banii erau ridicati din conturi fara nici un fel de probleme si fara a da de banuit.
La 13 aprilie a.c., politistii au efectuat o perchezitie intr-un imobil, situat in strada Camil Resu, din sectorul 3, de unde au ridicat documente de constituire si functionare, precum si acte contabile de la 10 firme: Nimazem Prod, Lia Com, Paradis Elegant, Ysfor Hard, Yasmine Trading, Urac Construct, Generaly Impex, Tia Cos Prod, Anka Trans si Lusten Import.
In cauza, s-a dispus efectuarea unei expertize contabile, iar la 3 dintre cele 10, s-a stabilit un prejudiciu datorat bugetului de stat in valoare de 500.000 euro.
La 7 iunie a.c., au mai fost efectuate 3 perchezitii domiciliare in sectoarele1, 3 si 4, de unde au fost ridicate acte si stampile ale altor 5 firme-fantoma: N&G Termoconstruct, Total Fortune, Eurotrans Comercial, Com Sim Impex si Opaida 95 Exim.
In aceeasi zi, au fost depistati Magid si Kamel Ghovayen, 42 ani, administrator al uneia din societatile verificate. Acesta locuieste in Romania fara forme legale si figureaza in evidenta Oficiului National al Registrului Comertului ca administrator la 11 firme fictive.
Alti 3 arabi din retea au fost identificati, iar unul dintre ei Mehamed Azad, 38 ani, avea viza de sedere expirata din 1997.
Primii doi sunt cercetati pentru evaziune fiscala, instanta urmand sa decida daca se impune emiterea mandatelor de arestare preventiva.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.