In aprilie 1994 aparea, editat de John Wiley&Sons Inc., un volum subtirel ce avea sa cunoasca o cariera stralucita. Intitulat Politically Correct Bedtime Stories, textul, semnat de un scriitor din Chicago, pe numele sau James Finn Garner, era o contr
In aprilie 1994 aparea, editat de John Wiley&Sons Inc., un volum subtirel ce avea sa cunoasca o cariera stralucita. Intitulat Politically Correct Bedtime Stories, textul, semnat de un scriitor din Chicago, pe numele sau James Finn Garner, era o contrafacere radicala a tuturor basmelor clasice suspectate si, adesea, acuzate de sustinatorii "politicii corecte" ca ar fi sexiste, sovine sau rasiste.
Astfel prelucrate, povestile de adormit copiii au devenit mostre ilare de deviatie ideologica, dand (oarecum) satisfactie celor care se incapataneaza sa ramana adepti ai orientarilor clasice ale culturii occidentale impotriva tendintelor reprezentate de feminism si trans-sexualism. Din acel moment, re-scrierea povestilor semnate de fratii Grimm sau de Charles Perrault a devenit o practica agreata de publicul larg, ducand in cele din urma la conturarea unui nou gen literar, al anti-povestilor. Nimic nou sub soare. Cu cativa ani inainte de succesul cartii lui Garner, un alt autor american, William Steig, publica un volum ilustrat - destinat copiilor (?!) prin care un anume personaj va deveni celebru: Shrek. Si aici avem de-a face cu o deturnare a povestilor clasice cu Ilene Consanzene, Feti-Frumosi si balauri. Capcaunul se transforma intr-un minunat erou, viteazul cavaler se dovedeste un viclean oportunist, iar zana cea buna mama printului o vrajitoare ahtiata de slava desarta. Dupa dublul succes inregistrat de transpunerea cinematografica a povestii lui Steig, prin Shrek 1 (2001) si Shrek 2 (2004), moda ecranizarii unor anti-povesti revine in forta cu un film de animatie captivant atat prin scenariu, cat si, mai ales, printr-o muzica remarcabila.Intitulat Hoodwinked, filmul produs de Blue Yonder Films si Kanbar Entertainment - a fost lansat la sfarsitul anului 2005. Succes instantaneu. Desi intens criticat de anumiti specialisti ai animatiei computerizate, pelicula s-a impus fara drept de apel prin continutul antrenant, care rescrie povestea Scufitei Rosii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.