Listarea cluburilor de fotbal din Romania la Bursa de Valori Bucuresti, este un subiect prematur, conform reprezentantilor cluburilor. Clubul Rapid, devenit societate pe actiuni, nu se grabeste sa intre la Bursa. Listarea este amanata pentru urmatori
Listarea cluburilor de fotbal din Romania la Bursa de Valori Bucuresti, este un subiect prematur, conform reprezentantilor cluburilor. Clubul Rapid, devenit societate pe actiuni, nu se grabeste sa intre la Bursa. Listarea este amanata pentru urmatorii ani, cand clubul estimeaza rezultate mai bune, care sa atraga atentia investitorilor. "Stiu ca inscrierea pe Bursa implica parcurgerea unor etape, dar deocamdata este prea devreme sa vorbim despre asta. In acest moment, scopul nostru este sa ajungem cat mai sus in competitiile europene, pentru ca succesul de pe gazon ne va aduce mai tarziu succes si in ringul Bursei", a declarat presedintele clubului, Dinu Gheorghe. De asemenea, patronii echipelor se tem ca listarea la Bursa, ii va face sa isi piarda controlul exclusiv asupra deciziilor, prin aparitia noilor actionari, transmite Mediafax. Constantin Iacov, presedintele FC National, pune decizia de a nu lista clubul la Bursa, pe seama societatilor listate, dar care nu sunt tranzactionate, remarcand ca unei echipe de fotbal ii este greu sa fie competitiva pe piata de capital din Romania.
"Este inca foarte devreme pentru toate echipele din Romania sa fie cotate la Bursa de Valori. Pentru a face acest pas, trebuie atins un anumit prag de performanta, atat in plan economic, cat si sportiv", a declarat Nicolae Badea, presedintele Clubului Dinamo. In ceea ce priveste Clubul Steaua, Gigi Becali a aratat ca pentru a se lista la Bursa, o echipa are nevoie de venituri mari. "Sezonul asta, cu toate performantele reusite in Europa, Steaua a iesit aproape pe zero, hai sa zic cu vreo 50.000 de dolari in plus sau in minus. Dar daca fac socoteala de cand am inceput sa investesc la echipa, adica in ultimii sase ani, imi da un minus de circa 20 milioane de dolari. Asa ca lumea nu prea ar avea motive sa cumpere actiuni", a concluzionat Becali. In plus, teama de a pierde controlul asupra deciziilor il face sa nu doreasca sa intre pe Bursa.
"Un actionar care ar ajunge la 10% sau la 15% ar putea sa-mi ceara sa-l dau afara pe Olaroiu sau pe M.M. Stoica. Iar eu nu vreau certuri. Mai bine sa ramana Steaua 100% in proprietatea familiei Becali timp de 2000 de ani de aici inainte", incheie Gigi Becali. Listarea cluburilor la Bursa impune anumite reguli. In primul rand cluburile vor trebui sa aiba o capitalizare anticipata de minimum un milion de euro, iar actiunile pentru care a fost solicitata admiterea la tranzactionare sa fie distribuite investitorilor intr-o proportie de cel putin 25% din capitalul subscris. Argumentul cel mai important care amana listarea cluburilor este obligatia de a prezenta deschis situatia financiara anuala a clubului, cu venituri, cheltuieli si incasari din vanzarile de jucatori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.