La aproximativ 1,5 milioane euro se ridica prejudiciul adus statului de 4 oameni de afaceri printr-o serie de manopere ilegale cu alcool etilic si bauturi spirtoase. Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor Cluj au declinat competenta in acest

La aproximativ 1,5 milioane euro se ridica prejudiciul adus statului de 4 oameni de afaceri printr-o serie de manopere ilegale cu alcool etilic si bauturi spirtoase. Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor Cluj au declinat competenta in acest dosar procurorilor anticoruptie pentru continuarea cercetarilor.
Frauda de 1,5 milioane euro a fost investigata mai multe luni de ofiterii de politie clujeni. Dupa administrarea tuturor probelor si analizarea documentelor provenite de la cele 2 societati prin intermediul carora s-au derulat operatiunile frauduloase, oamenii legii au stabilit cu exactitate paguba. Este vorba despre 1.469.846,73 euro. In timpul verificarilor efectuate, Gligor Dragoste, 66 de ani, asociat la SC "Alcool Prod" SRL, Bogdan Nicolae Cioara, 32 de ani, din municipiul Turda, director economic la aceeasi firma, Grigore Danut Dragoste, 43 de ani, toti din municipiul Turda, si Floare Oros, 51 de ani, din Oradea, administrator la SC "Corones"SRL, au fost interogati in legatura cu activitatile pe care le-au realizat timp de 3 ani. Potrivit anchetatorilor, in perioada decembrie 2003-februarie 2006, primii trei au produs si comercializat alcool etilic si bauturi alcoolice in cadrul societatii din Turda, fara a le inregistra insa in evidenta contabila a societatii. In acest mod, cei in cauza s-au sustras de la plata datoriilor fata de bugetul de stat, constand in accize, impozit pe profit si TVA, in suma totala de 5.291.446,73 RON, din care 4.183.950,79 RON reprezinta accize, 284.475,55 RON - impozit pe profit, iar 823.020,39 RON - TVA. Politistii spun ca cei trei oameni de afaceri au achizitionat, initial, materii prime de la diferiti furnizori din tara pentru a putea demara productia de bauturi. Peste 1,4 milioane kg de porumb (1,4 tone) au fost cumparate de la firme din judetul Bihor, Arad si Alba, insa nimic nu a fost trecut in evidenta contabila.

Achizitii in numele altor firme

Pentru comercializarea produsului finit au fost achizitionate pet-uri de la o societate din Alba Iulia. Politistii au descoperit ca achizitia s-a realizat de cei 3 in numele altor doua firme din Craiova, fara ca reprezentantii acestora sa cunoasca acest lucru. Ulterior, marfa a fost vanduta prin intermediul societatii "Corones"SRL Oradea, apartinand lui Oros, si, ca de obicei, activitatea nu a fost inregistrata la nici una din cele doua firme. Cea mai mare parte a activitatii, ne-au precizat anchetatorii, a fost derulata in perioada in care SC Alcool Prod SRL Oradea din Turda avea revocata autorizatia de antrepozit fiscal. Cu alte cuvinte, cei trei nu aveau dreptul sa mai produca si sa vanda alcool si bauturi. Din cauza acestui fapt, ei s-au gandit sa utilizeze marcaje neautentice pentru produse. In baza probatoriului administrat in cauza, s-a dispus declinarea competentei in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj, pentru cercetarea lui Gligor Dragoste, Bogdan Nicolae Cioara, Grigore Danut Dragoste si a lui Floare Oros, sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, fals intelectual, producere de produse accizabile in afara antrepozitului fiscal si marcarea bauturilor cu banderole false de produse accizabile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.