Intr-o intalnire avuta ieri cu vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, producatorii de tigarete si-au exprimat nemultumirile in legatura cu decizia de majorare a accizelor la produsele din tutun. Astfel, Gilda Lazar, director corporate affairs

Intr-o intalnire avuta ieri cu vicepresedintele Senatului, Teodor Melescanu, producatorii de tigarete si-au exprimat nemultumirile in legatura cu decizia de majorare a accizelor la produsele din tutun. Astfel, Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI Romania, considera ca majorarea accizelor conform proiectului de modificare a Codului Fiscal va duce la dublarea contrabandei cu produse din tutun. Pe de alta parte, Melescanu a discutat cu producatorii propunerile Ministerului Finantelor Publice, incluse in proiectul de lege aprobat saptamana trecuta de Guvern privind modificarea Codului Fiscal. Actul normativ stabileste ca acciza pentru tigarete va fi de cel putin 95% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, care reprezinta acciza minima. Potrivit lui Melescanu, discutiile s-au referit si la impactul pe care l-ar avea discutarea in Parlament a unor masuri fiscale in ceea ce priveste admiterea Romaniei in UE. "Nu exista un impact negativ in cazul adoptarii acestor masuri. Este pur si simplu o devansare a calendarului si o decizie pe care Guvernul roman a luat-o. Se aplica inainte, pe un calendar accelerat si pun accent mai mare pe acciza aceasta fixa", a spus, la finalul dezbaterilor, vicepresedintele Senatului.

Nivelul accizei minime va distorsiona piata

Nivelul de 95% din acciza pentru cea mai vanduta categorie ar "distorsiona serios piata tigaretelor din Romania", iar aceasta noua acciza ar veni in contradictie cu articolul 9 din Legea Concurentei.
"Ar fi o interventie a autoritatilor centrale, care ar fi de natura sa distorsioneze concurenta din Romania", a spus oficialul JTI Romania. Potrivit aprecierilor sale, introducerea accizei minime nu face parte din calendarul de aderare si nu reprezinta un angajament luat de Romania in vederea aderarii.
"Nu ne cere nimeni sa luam o astfel de masura intr-un ritm atat de accelerat. Exista o directiva care spune ca statele membre pot sa ia o astfel de masura, dar nu sunt obligate", a mai afirmat Lazar. Un al doilea motiv pentru care reprezentantii producatorilor de tigarete contesta introducerea accizei minime este acela ca ar favoriza companiile puternice in segmentele superioare si ar defavoriza companii care produc tigarete ieftine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.