Operatorul sistemului national de transport al energiei electrice, Transelectrica, a lansat ieri oferta publica initiala primara pentru vanzarea unui pachet de 7,3 milioane de actiuni. Este practic prima companie de "mare calibru" care iese pe piata
Operatorul sistemului national de transport al energiei electrice, Transelectrica, a lansat ieri oferta publica initiala primara pentru vanzarea unui pachet de 7,3 milioane de actiuni. Este practic prima companie de "mare calibru" care iese pe piata de capital.
"Listarea la bursa a actiunilor Transelectrica, este o premiera. Este prima dintre societatile incluse in Programul "O piata de capital puternica" care utilizeaza Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in procesul de privatizare, printr-o metoda eficienta si transparenta", ne-a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB. "De altfel, aceasta este calea normala de consolidare si dezvoltare a bursei. O astfel de privatizare va avea ca efect antrenarea si a altor societati comerciale. Daca aceasta oferta publica va fi un succes, exemplul Transelectrica va fi urmat si de alte companii pentru a efectua imprumuturi pe piata de capital. Intrarea la tranzactionare a companiei de transport al energiei electrice va conduce la cresterea capitalizarii bursei, la cresterea valorilor de tranzactionare, precum si la imbunatatirea indicatorilor bursieri. Asteptam si lansarea pe piata de capital a celorlalte companii propuse. In toamna, conform declaratiilor autoritatilor, urmeaza Romtelecom", a mai spus Farmache.
Oferta publica se incheie pe 28 iunie
Actiunile companiei nationale de transport al energiei electrice Transelectrica vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepand din 7 august, dupa derularea ofertei publice primare de actiuni, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general al societatii, Stelian Alexandru Gal. In perioada 14-28 iunie va derula o oferta publica primara de actiuni, intermediata de un consortiu din care fac parte Alpha Finance, BRD Securities si Raiffeisen Capital & Investment.
Oferta publica vizeaza vanzarea a 7,329 milioane actiuni, corespunzator unei majorari de capital de 10%, iar pretul de vanzare va fi de 16,80 lei noi/actiune, respectiv 4,75 euro/actiune, a precizat Stelian Gal. Pentru investitorii mari sunt destinate 60% din actiuni (4,397 milioane), valoarea minima a subscrierii fiind de 500.000 lei, iar pentru micii investitori - 40% (2,931 milioane), subscrierile fiind intre 2000 si 500.000 lei.
Cei care doresc actiuni Transelectrica vor completa formularele de subscriere puse la dispozitie de intermediari si grupul de distributie, iar plata actiunilor se face prin virament bancar. Pentru ca oferta sa fie incheiata cu succes trebuie subscrise minimum 70% din actiunile oferite, in caz contrar subscrierile fiind respinse, iar sumele platite vor fi returnate in termen de cinci zile. Daca oferta va fi suprasubscrisa, actiunile vor fi alocate pro-rata (proportional). Decontarea si inchiderea ofertei va avea loc pe 6 iulie, urmand ca AGA sa aprobe majorarea de capital pe 14 iulie, inregistrarea majorarii de capital social sa aiba loc pe 24 iulie, iar inregistrarea valorilor mobiliare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) - pe 31 iulie.
Compania Transelectrica a cedat, la sfarsitul lunii mai, un pachet de 15% dintre actiuni Fondului Proprietatea, creat pentru despagubirea proprietarilor de imobile deposedati in timpul regimului comunist. Un alt pachet de 5% din capitalul social va fi cedat in baza Legii 10, pentru compensarea celor care au suferit pierderi in timpul regimului comunist.
Actionarul majoritar al Transelectrica este Ministerul Economiei si Comertului, cu 85% din capitalul social al companiei.
Transelectrica a obtinut anul trecut un profit net de 45 de milioane de euro, pe fondul unei cifre de afaceri de 475 de milioane euro, marja de profit fiind de 7,5%. Pentru 2006, compania estimeaza o imbunatatire a rezultatelor financiare cu cateva procente, respectiv o crestere a cifrei de afaceri la 500 de milioane de euro, in timp ce EBITDA (profitul inainte de impozitare si deducerea amortizarilor, deprecierilor si dobanzilor) va creste de la 94 milioane euro in 2005, la 98-99 milioane euro in 2006.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.