Autoritatile bulgare au convenit sa relaxeze in 2007 politica fiscala, astfel incat sa poata cofinanta proiectele de infrastructura realizate in colaborare cu Uniunea Europeana, transmite Reuters. Premierul Sergei Stanishev a declarat ca Guvernul con

Autoritatile bulgare au convenit sa relaxeze in 2007 politica fiscala, astfel incat sa poata cofinanta proiectele de infrastructura realizate in colaborare cu Uniunea Europeana, transmite Reuters. Premierul Sergei Stanishev a declarat ca Guvernul condus de socialisti are drept obiectiv pentru 2007 un excedent bugetar de 0,8% din Produsul Intern Brut, cu mult sub nivelul de 3% estimat pentru anul 2006. "Acesta va fi primul buget al Bulgariei in calitate de membru al UE", a afirmat Stanishev, dupa ce a convenit impreuna cu partenerii sai de la conducere asupra stabilirii unui obiectiv de 41,7% din PIB pentru veniturile bugetare si de 40,9% pentru cheltuielile statului. Fondul Monetar International a recomandat Bulgariei sa realizeze un surplus bugetar de 2% din PIB, generand nemultumire in randul analistilor, sustinatori ai politicii bugetare severe, implementata de statul bulgar.

Deficitul de cont la valori ingrijoratoare

In centrul ingrijorarilor economistilor se afla riscurile pe care le-ar putea implica relaxarea politicii fiscale, avand in vedere deficitul de cont curent inregistrat de Bulgaria, dar si inflatia, care a depasit in luna aprilie cu 8% nivelul consemnat in luna aprilie 2005. "Cred ca tinta de 0,8% din PIB pentru excedentul bugetar constituie un risc si nu este foarte optimista. Este un fel de solutie de mijloc intre propunerea FMI de 2% si nivelul pe care autoritatile si l-ar fi dorit de fapt", a declarat Agata Urbanska, analist la ING. Aflata sub presiunea unui deficit de cont curent care a atins 387,5 milioane de euro in luna martie, precum si a cursului de schimb fix al monedei nationale, leva, in raport cu euro, Bulgaria este nevoita sa reduca cheltuielile. Dupa ce a incheiat anul 2005 cu un excedent bugetar record, de 2,36% din PIB, Guvernul a aprobat consemnarea unui buget echilibrat anul acesta.

Relaxare fiscala sau... adio bani europeni

Autoritatile au afirmat ca trebuie sa relaxeze politica fiscala pentru a profita de cele 11 miliarde de euro puse la dispozitie de catre UE dupa aderare, pentru investitii in modernizarea soselelor, a aeroporturilor sau a altor proiecte in domeniul infrastructurii. Proiectele vor costa Bulgaria aproximativ 2,1% din PIB. De asemenea, statul bulgar va fi obligat sa plateasca 624 milioane de leva (413,8 milioane de dolari), echivalentul a 1,2% din PIB, pentru bugetul UE. Pe de alta parte, autoritatile apreciaza ca veniturile bugetare ar putea sa scada cu 450 milioane de leva in urma reducerii impozitelor. Proiectul preliminar de buget prevede un avans al economiei bulgare cu 5,8% in 2007, peste nivelul de 5,5%, estimat pentru anul 2006, si investitii straine directe de 2,7 miliarde de euro, potrivit lui Stanishev.
De asemenea, la sfarsitul anului 2007, inflatia ar trebui sa se plaseze la 3,1%, sub nivelul de 6% prognozat pentru luna decembrie a acestui an, iar deficitul de cont curent ar putea creste la 11,8% din PIB in 2007, peste nivelul de 11,3% estimat pentru 2006, influentat de preturile mari ale energiei si de majorarea importurilor pe credit.

Deficit 0,9% in Romania

Cel mai recent proiect de rectificare bugetara fixeaza nivelul deficitului la 0,9 procente, in crestere de la 0,5%. Veniturile la bugetul de stat se vor majora cu 2 miliarde lei in timp ce cheltuielile vor creste cu 3,3 miliarde de lei. O treime din sumele propuse reprezinta cheltuieli de capital (peste un miliard de lei), iar 904 milioane lei vor fi alocate pentru bunuri si servicii. Investitiile agentilor economici cu capital de stat vor fi suplimentate cu 336,6 milioane lei, iar programele de asistenta sociala primesc fonduri in plus de 318 milioane lei. Pentru cheltuieli cu personalul, rectificarea prevede o majorare de 228,8 milioane lei, in principal pentru acoperirea unei parti din diferentele salariale din perioada octombrie 2001 - septembrie 2004 ale personalului didactic din invatamantul de stat. De asemenea, fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului va fi suplimentat cu 250 milioane lei.
Cheltuielile suplimentare cuprinse in rectificarea bugetului vizeaza in primul rand proiecte de investitii. Ministerul Transporturilor va fi principalul beneficiar cu 585,7 milioane lei. Ministerul Educatiei si Cercetarii si respectiv Ministerul Admnistratiei si Internelor vor primi 301,7 si respectiv 266,3 milioane lei. Diferenta pana la 3,3 miliarde lei se va duce catre Ministerul Muncii, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Economiei, Ministerul Integrarii Europene si respectiv Ministerul Justitiei. In cazul Romaniei FMI a recomandat un deficit bugetar 0, obiectiv considerat de multi specialisti ca nerealizabil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.