Agentia de Plati pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Pescuit a primit in luna mai cereri de finantare prin programul SAPARD de 334 milioane euro, cea mai mare suma lunara atrasa pana in prezent prin acest program. Institutia apreciaza ca menti
Agentia de Plati pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si Pescuit a primit in luna mai cereri de finantare prin programul SAPARD de 334 milioane euro, cea mai mare suma lunara atrasa pana in prezent prin acest program. Institutia apreciaza ca mentinerea acestui ritm de absorbtie ar permite atragerea integrala a sumelor alocate de UE prin acest program. "Inregistram cereri cu o valoare insumata apropiata de valoarea unei alocari financiare anuale. Consideram ca, in acest ritm vom epuiza toate fondurile alocate de Uniunea Europeana prin programul SAPARD in cateva luni", a declarat intr-un comunicat directorul general al institutiei, Samoila Szabó.
Insa, nu mai putin de 640 de milioane de euro, de la UE (75%) si de la bugetul de stat (25%) trebuie cheltuite anul acesta, fondurile fiind corespunzatoare alocatiilor financiare din anii 2002, 2003 si 2004. Alte circa 450 de milioane de euro vor fi alocatiile financiare pentru anii 2005 si 2006, fonduri care vor trebui platite efectiv pana in 2007, respectiv 2008. Potrivit APDRP, proiectele private au atras fonduri in valoare de aproape 80 de milioane de euro, in timp ce restul reprezinta investitii in laboratoare sanitar-veterinare, infrastructura rurala calamitata si drumuri forestiere. Centrele Regionale de Plati au primit in luna mai 644 de cereri, care au vizat investitii in exploatatii agricole (288 de cereri), reabilitare a infrastructurii rurale afectate de calamitati (158), diversificare economica (93), silvicultura (52), industria agroalimentara (41) si laboratoare sanitar-veterinare (12). Romania poate primi de la UE, pentru perioada 2000-2006, prin intermediul programului SAPARD, circa 1,4 miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.