Noul Cod de procedura penala a fost adoptat ieri de plenul Camerei Deputatilor, cu 236 de voturi "pentru", 25 de voturi "impotriva" si o abtinere. In favoarea noului act normativ au votat toti deputatii Coalitiei majoritare, cei ai minoritatilor si i
Noul Cod de procedura penala a fost adoptat ieri de plenul Camerei Deputatilor, cu 236 de voturi "pentru", 25 de voturi "impotriva" si o abtinere. In favoarea noului act normativ au votat toti deputatii Coalitiei majoritare, cei ai minoritatilor si independentii. De altfel, proiectul a fost sustinut si de marea majoritate a pesedistilor. In noul Cod penal au fost abrogate o serie de infractiuni privitoare la libertatea de exprimare. Astfel, au fost eliminate celebrele articole 205 si 206, privitoare la infractiunile de insulta si calomnie. Pe viitor, astfel de fapte - care au umplut tribunalele de procese cu ziaristi - se vor putea judeca numai pe latura civila si numai dupa ce reclamantii vor achita in prealabil o taxa de timbru raportata la suma pe care o cer cu titlu de daune morale sau materiale. Totodata au fost abrogate si infractiunile de adulter, vagabondaj, defaimarea tarii si natiunii, "mostenite" de la vechiul cod de inspiratie sovietica. A fost introdusa si institutia raspunderii penale a persoanei juridice, conform cerintelor europene. De asemenea s-a renuntat si la procedura plangerii prealabile intr-o serie de infractiuni marunte, precum amenintarea, lovirea, abuzul de incredere si tulburarea de posesie, care vor fi cercetate in prealabil de procuror. Acest lucru va degreva cu o treime activitatea instantelor de judecata de la nivelul judecatoriilor. Noile modificari vor intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Ascultari fara mandat 48 de ore
Textele care au starnit controverse au fost, evident, cele referitoare la interceptarile telefonice. Drept urmare, gratie negocierilor purtate in Coalitie, alesii neamului au votat ca statul ureche sa ne asculte, fara mandat, 48 de ore. Propunerea initiala a Ministerului Justitiei a fost ca aceste interceptari sa se deruleze pe parcursul a trei zile in timp ce Comisia Juridica solicitase ca termenul sa fie redus la 24 de ore. Datorita acordului intre liderii Coalitiei, a fost stabilita la 48 de ore si durata in care procurorul trebuie, dupa expirarea termenului in care poate realiza interceptarea fara mandat, sa-i ceara judecatorului emiterea autorizatiei de interceptare. A ramas, in schimb, in textul Codului de procedura penala, termenul de 120 de zile ca durata maxima a inregistrarilor cu privire la aceeasi persoana si la aceeasi fapta, desi varianta initiala a Ministerului Justitiei prevedea 180 de zile.
Convorbirile, interceptate de SRI
Potrivit variantei adoptate anterior de Comisia juridica si votata de deputati, realizarea efectiva a interceptarilor convorbirilor telefonice va fi asigurata tot de catre SRI, care dispune de mijloacele tehnice necesare, fiind respins amendamentul care dadea posibilitatea Parchetului sa isi infiinteze sectii speciale pentru interceptari. Interceptarile se pot efectua, dupa ce au fost autorizate de catre judecator, numai in cazul unor infractiuni grave - contra sigurantei nationale, trafic de stupefiante, de persoane, de arme, spalare de bani, acte de terorism. Convorbirile interceptate pot fi folosite si in alte cauze penale, daca din cuprinsul lor rezulta informatii concludente cu privire la savarsirea uneia dintre aceste infractiuni. Noul Cod de procedura penala prevede si ca investigatorii sub acoperire sunt lucratori operativi din cadrul Politiei judiciare si pot fi folositi numai pe o perioada determinata. De asemenea, judecatorul care a luat parte la solutionarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale de atac sau la judecarea aceleiasi cauze dupa desfiintarea hotararii cu trimitere in apel sau dupa casarea cu trimitere in recurs. Tot ieri, deputatii au aprobat cu 231 de voturi "pentru", 25 "impotriva" si opt abtineri proiectul de modificare a Codului Penal, care introduce raspunderea penala pentru persoanele juridice si abroga articolele referitoare la insulta si calomnie. Potrivit ministrului Monica Macovei, Codul va intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial, exceptie facand prevederile referitoare la raspunderea penala a persoanelor juridice, care se vor aplica la 90 de zile de la publicarea in Monitor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.