Razvan Orasanu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, a discutat, marti, cu reprezentantii salariatilor Rafo. Acestia au solicitat institutiei sa aprobe contractul de novatie intre Balkan Petroleum si Calder A, privind pac
Razvan Orasanu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, a discutat, marti, cu reprezentantii salariatilor Rafo. Acestia au solicitat institutiei sa aprobe contractul de novatie intre Balkan Petroleum si Calder A, privind pachetul majoritar de actiuni al rafinariei din Onesti. Oficialii AVAS resping implicarea sindicatului Rafo Onesti in problema transferului de actiuni al rafinariei de la Balkan Petroleum la firma Calder-A si acuza schimbarea atitudinii firmei Balkan Petroleum, care a cerut institutiei, de doua ori, sa aprobe novatia, si o data sa nu-si dea acordul. "Este, din punctul de vedere al AVAS, prima data in lume cand un sindicat solicita, inclusiv prin amenintarea cu proteste de strada, realizarea unei tranzactii comerciale, care ar trebui sa intereseze in primul rand firmele partenere (...) AVAS nu doreste punerea rafinariei intr-o situatie dificila, insa, sub nici o forma, nu va negocia sub presiune", a spus Orasanu intr-un comunicat, citat de Mediafax. Presedintele AVAS a declarat ca sunt numeroase probleme care ridica suspiciuni, la contractul de novatie. "In iulie 2005, am primit o hartie de la Balkan Petroleum prin care solicita aceasta novatie, apoi, in ianuarie 2006, am primit documente prin care aceasta initiativa era retrasa, in mod ferm si fara echivoc. Mai apoi, acum cateva saptamani, am primit hartii care indicau exact contrariul. AVAS nu este dispusa sa se joace de-a uite novatia nu e novatia, si nu stim care este motivul acestor schimbari cu 180 de grade de la o luna la alta", a aratat Orasanu. Potrivit presedintelui AVAS, Calder-A, cu un capital social de 100.000 de euro, nu poate plati datoriile Rafo de un miliard de lei. Sindicalistii au cerut presedintelui AVAS sa accepte contractul de novatie prin care Balkan Petroleum a cedat pachetul majoritar de actiuni al Rafo catre Calder-A International, apreciind ca firma Calder a salvat Rafo de la inchidere. Contractul dintre Calder-A si Balkan Petroleum pentru preluarea a 98% din actiunile Rafo a fost incheiat la 12 iulie 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.