Directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu Cercel (foto), a declarat, la inceputul acestei saptamani, in cadrul unei dezbateri organizate de UNICEF pe tema gripei aviare, ca Romania trebuie sa fie in alerta in
Directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu Cercel (foto), a declarat, la inceputul acestei saptamani, in cadrul unei dezbateri organizate de UNICEF pe tema gripei aviare, ca Romania trebuie sa fie in alerta in ceea ce priveste gripa aviara si ar trebui sa se pregateasca pentru eventualitatea declansarii unei pandemii, in acest sens fiind necesara amenajarea unei sectii speciale de ATI, care sa dispuna de ventilatoare, paturi, monitoare, pompe, dar sa aiba si specialisti in domeniul ATI pentru boli infectioase. "In prezent, nu exista decat o singura sectie de ATI specializata pe boli infectioase, cea de la Institutul Matei Bals", a precizat dr. Streinu Cercel. Pentru organizarea a noua sectii speciale in centrele universitare ar fi necesare cam 12 milioane de euro, adica 75 de centi pe cap de locuitor. Specialistul a subliniat ca este necesara vaccinarea antigripala sezoniera pentru ca reduce riscul intalnirii virusului gripal uman cu cel aviar si aparitia unui virus mutant. Dr. Adrian Streinu Cercel a facut apel la populatie sa respecte normele de igiena elementara, iar spalatul oualor trebuie sa se faca numai cu apa, nu si cu detergent sau sapun, pentru ca ar subtia coaja, iar riscul contaminarii ar fi mai mare. El a mai spus ca o problema o constituie si sacrificarea pasarilor in gospodariile oamenilor, pentru ca sangele este lasat sa intre in pamant si pericolul raspandirii virusului este mare. Sangele ar trebui colectat intr-o galeata, iar oamenii trebuie sa curate curtile. Potrivit sursei citate, in ultimul timp s-a constatat ca gripa aviara se transmite din ce in ce mai des si este mortala, rata de deces fiind de 50-60%. Contactul indelungat cu pasarile infectate mareste riscul transmiterii la om, iar in conditiile in care este vant, virusul este imprastiat pe o raza de doi kilometri. In eventualitatea declansarii unei pandemii, timpul necesar pentru pregatirea unui vaccin ar fi intre patru si opt luni, perioada in care se apreciaza ca 15% din populatie ar putea fi afectata. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), rata de atac la nivel mondial in cazul unei pandemii este 40-50%, adica jumatate din populatia globului risca sa se imbolnaveasca, iar o treime ar putea sa moara. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel apreciaza ca este necesar ca laboratorul din Anglia, singurul abilitat la nivel mondial sa faca analiza virusului gripal, sa trimita autoritatilor din Romania secventierea virusului din cel de-al doilea focar pentru a se vedea daca este la fel cu cel de la Ceamurlia. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.