Firmele care vor dori sa obtina o solutie fiscala individuala anticipata vor plati la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) o taxa de 1000 de euro, potrivit unei propuneri de modificare a Codului de Procedura Fiscala. Solutia fiscala indiv
Firmele care vor dori sa obtina o solutie fiscala individuala anticipata vor plati la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) o taxa de 1000 de euro, potrivit unei propuneri de modificare a Codului de Procedura Fiscala. Solutia fiscala individuala anticipata este un act administrativ individualizat, emis in baza cererii contribuabilului, de Comisia centrala fiscala constituita din reprezentanti ai Ministerului Finantelor si ai ANAF. Aceasta solutie stabileste cadrul legal pentru o tranzactie sau pentru o actiune pe care urmeaza sa o deruleze in viitor contribuabilul. Aceasta se emite numai pentru contribuabilul respectiv, luandu-se in consideratie situatia de fapt a acestuia si nu este opozabila altor contribuabili. Avantajul emiterii de solutii fiscale individuale anticipate este reprezentat de stabilirea, de la inceput, a modului in care tranzactia sau actiunea va fi derulata, prevenindu-se posibilitatea unei interpretari diferite, atat de catre firma cat si de fisc, dupa inceperea activitatii.
De asemenea, pentru obtinerea acordului de pret in avans sau modificarea acestuia, companiile vor trebui sa achite taxe semnificative, care difera, insa, in functie de marimea firmei. Astfel, marii contribuabili (firmele a caror cifra de afaceri depaseste 500 de miliarde de lei vechi) vor trebui sa plateasca la Fisc 20.000 euro pentru emiterea unui acord de pret in avans si 15.000 euro pentru modificarea acestui acord, daca valoarea consolidata a tranzactiilor depaseste 4 milioane de euro (in echivalent lei la cursul BNR din 31 decembrie). Firmele mai mici vor achita 10.000 euro pentru emiterea unui acord de pret in avans si 6000 de euro pentru modificarea acestuia.
Acordul de pret in avans este actul emis de Finante pentru solutionarea cererii unei companii referitoare la stabilirea conditiilor si modalitatilor in care urmeaza a fi determinate, pe o perioada fixa de timp, preturile de transfer in cazul tranzactiilor efectuate intre persoanele afiliate. Fiscul poate refuza emiterea/modificarea unei solutii fiscale individuale anticipate sau a unui acord de pret in avans, sau poate intrerupe procedura de emitere, situatie in care compania va primi inapoi taxa platita.
Presedintele ANAF, Sebastian Bodu, arata, recent, ca acestea sunt niste taxe pentru servicii "foarte complicate". Administratia Financiara trebuie sa incaseze niste taxe, la fel cum face Consiliul Concurentei sau CNVM, pentru prestarea unor servicii foarte complicate, foarte complexe si care presupun un grad mare de profesionalism si training-uri", a mai spus Bodu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.