Animalele, la fel ca si oamenii, sunt capabile sa se distreze, afirma oamenii de stiinta. Cu toate ca in cea mai mare parte a timpului se implica in lupta pentru supravetuire, maimutele, cainii, soarecii si elefantii isi consacra suficient timp si pe
Animalele, la fel ca si oamenii, sunt capabile sa se distreze, afirma oamenii de stiinta. Cu toate ca in cea mai mare parte a timpului se implica in lupta pentru supravetuire, maimutele, cainii, soarecii si elefantii isi consacra suficient timp si pentru relaxare, scrie in una din ultimele sale editii ziarul italian La Repubblica.
"Nu trebuie sa ne raportam fata de necuvantatoare de pe pozita teoriei lui Darwin", subliniaza Jonathan Balcombe, etolog britanic (etologia este stiinta care studiaza comportamentul animalelor - n.r.), intr-un volum aparut recent cu titlul "Pleasurable kingdom: animals and the nature of feeling good". In aceasta lucrare, specialistul britanic mentioneaza ca filosofia desfatarii are adepti nu numai printre reprezentantii speciei umane, dar si printre elefanti, carora le place sa bea bere din orez, lasata in butoaie la fermentat de taranii indonezieni, dar si in randul delfinilor, care se distreaza speriindu-i pe pescarusi in timp ce acestia se relaxeaza pe oglinda apei. "Nu exista nici un dubiu. Felul in care se manifesta uneori animalele este cea mai buna dovada a faptului ca acestea nu se opresc doar la indeplinirea datoriei biologice, ci o buna parte a timpului se distreaza si primesc placere in acelasi timp", explica, la randul sau, doctorul in stiinte Giorgio Celli, profesor de etologie si entomologie la Universitatea Bologna, care lucreaza in prezent la lucrarea intitulata "Sapte pacate capitale in cazul animalelor". Bunaoara, Bonobo, un mic cimpanzeu african, pune in prim-planul vietii sale satisfacerea sexuala. "Reprezentantii acestei familii se cupleaza de 30-40 de ori pe zi, chiar si cu femele care au depasit perioada fertilitatii sau cu exemplare de acelasi sex. Este evident ca un asemenea comportament nu poate fi explicat doar prin functia de proliferare", considera doctorul Celli. Sau, un alt exemplu: maimutele stiu sa aleaga fructele cele mai dulci "Exista cimpanzei care isi infuleca prada, impreuna cu anumite ierburi aromatice, in functie de felul de hrana. In cazul acesta se poate vorbi de primate gurmande, iar, dupa cum o demonstreaza reprezentantii familiei Macaca, acest comportament nu este intamplator. Dupa ce scot din pamant bulbii de cartofi dulci, cu care se hranesc in principal, maimutele Macaca le lasa in apa sarata a marii, pentru ca bulbul de cartof sa se spele si sa pastreze si gustul sarat al apei", relateaza Giorgio Celli. Animalele se desfata si datorita interventiei omului. S-a constat ca atunci cand un cal este mangaiat pe coama, bataile inimii lui scad, ceea ce denota o stare de relaxare si de placere. Si delfinii simt placere in prezenta omului. "In anumite limite, delfinii simt placerea jocului in delfinariu numai daca simt ca sunt priviti. Dar cele mai mari sibarite raman pisicile. Chiar la varste inaintate si cand deja au adus pe lume pui, pisicilor le place nespus de mult sa fie mangaiate si torc de placere. Savantii sustin ca, desi este imposibil de patruns in creierul animalelor, mecanismul placerii la om si la animale este similar. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.