Articolul "Amenintarea antenelor", publicat de ziarul ZIUA, in editia din 30 mai, a starnit o adevarata furtuna la nivelul conducerilor operatorilor romani de telefonie mobila Vodafone, Orange si Cosmote. Chiar daca exista o concurenta acerba intre c
Articolul "Amenintarea antenelor", publicat de ziarul ZIUA, in editia din 30 mai, a starnit o adevarata furtuna la nivelul conducerilor operatorilor romani de telefonie mobila Vodafone, Orange si Cosmote. Chiar daca exista o concurenta acerba intre cele trei firme, cand e vorba de o problema fac front comun pentru a-si apara interesele financiare si de imagine. Acestia recunosc faptul ca "exista oameni preocupati de posibilele efecte asupra sanatatii provocate de expunerea la campurile de radiofrecventa ale tehnologiilor mobile".
Directorii de relatii publice ai celor trei operatori de telefonie mobila precizeaza intr-un comunicat de presa ca "sanatatea si siguranta publicului, a clientilor, angajatilor si contractorilor Vodafone Romania, Orange Romania si Cosmote Romania sunt de o importanta vitala pentru cele trei companii". Cu toate acestea, in ultimele zile, redactia ziarului ZIUA a fost contactata de mai multe persoane care locuiesc in blocuri pe care sunt instalate retele de antene GSM. Acestea ne-au semnalat faptul ca nu sunt de acord cu amplasarea antenelor GSM si ca au inceput demersurile in Justitie pentru a obtine demontarea lor de pe terasele si balcoanele cladirilor.
Conditii de siguranta
Potrivit reprezentantilor companiilor de telefonie GSM, "cele trei companii se asigura ca telefoanele mobile si statiile de baza ale retelei sunt proiectate si operate in conditii de siguranta, astfel incat oamenii care utilizeaza serviciile de telefonie mobila, sau se afla in apropierea antenelor mobile sa nu fie expusi nici unui risc asupra sanatatii. Standardele de siguranta sunt garantate si de producatorii de echipamente si terminale, in conformitate cu normele de expunere la campurile de radiofrecventa stabilite de organismele nationale si internationale, dintre care mentionam Comisia Internationala de Protectie fata de Radiatiile Non-Ionizante (ICNIRP).
Nu contestam acest lucru, dar atunci nu ne explicam cum foarte multi angajati ai unor institutii publice beneficiaza de "spor de antena", avand in vedere faptul ca pe cladirile in care acestia isi desfasoara activitatea se afla, in unele cazuri, adevarate paduri de antene. Sporurile respective au fost obtinute in urma unor masuratori care au stabilit ca nivelul de radiatii este peste limite normale, lucru ce a impus acordarea unor sporuri in bani si zile suplimentare la concediul de odihna pentru cei care stau in preajma acestor antene.
Antenele sunt instalate cu respectarea legislatiei
Reprezentantii Vodafone, Cosmote si Orange neaga faptul ca emitatoarele instalate pe teritoriul Romaniei s-ar fi facut in lipsa unor prevederi legale.
"Din punctul de vedere al impactului asupra mediului inconjurator, mentionam Legea Protectiei Mediului nr. 137/1995, inlocuita de Ordonanta de Urgenta nr. 195/22.12.2005. Din punctul de vedere al echipamentelor radio si al terminalelor de telecomunicatii, legislatia include mai multe acte normative: 1. Hotararea de Guvern nr. 88/23.01.2003 si Hotararea de Guvern 236/20.02.2004; 2. Hotararea de Guvern nr. 497/18.04.2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de functionare a aparatelor electrice si electronice din punct de vedere al compatibilitatii electromagnetice; 3. Ordinul Ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor nr. 12.333/29.12.2005 privind procedura de inregistrare a producatorilor, modul de evidenta si de raportare a datelor privind echipamentele electrice si electronice si deseurile de echipamente electrice si electronice; 4. Hotararea de Guvern nr.448/10.06.2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice; 5. Decizia presedintelui IGCTI nr. 373/17.08.2005 privind aprobarea Procedurii de supraveghere a pietei echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de telecomunicatii din punctul de vedere al compatibilitatii electromagnetice; 6. Ordinul ministrului MCTI nr. 125/19.04.2003 pentru adoptarea unor masuri privind importul sau comercializarea telefoanelor mobile; 7. Ordinul ministrului MCTI nr.42/21.02.2005 privind aprobarea Listei standardelor europene armonizate pentru echipamentele radio si terminalele de telecomunicatii; 8. Ordinul Ministrului Sanatatii si Familiei nr. 1007/2002 care urmeaza Directivei Europene nr. 199/519/EC, bazate pe recomandarile ICNIRP, care impune nivelurile de expunere admise; 9. Normele Generale de Protectie a Muncii nr. 880/06.12.2002.
Precizam ca nivelurile radio emise din statile de baza ale operatorilor de telecomunicatii activi pe piata din Romania sunt mai scazute sau se incadreaza in standardele impuse de legislatia Europeana in vigoare", ne anunta directorii de relatii publice de la cele trei companii de telefonie mobila.
Comunitatea stiintifica nu a identificat nici un risc asupra sanatatii umane
Potrivit acestora, "statiile de baza functioneaza la joasa tensiune si emit niveluri reduse de campuri de radiofrecventa, intelegand prin aceasta ca, la masurare, valorile intensitatii campului electromagnetic se situeaza sub 1%, fata de limitele la nivelul solului stabilite de standardele ICNIRP, pentru publicul larg.
Comunitatea stiintifica internationala si forurile medicale abilitate care au evaluat cercetarile efectuate pana in prezent nu au identificat nici un risc asupra sanatatii umane asociat cu energia de frecventa radio provenind de la statiile de baza amplasate in zone accesibile publicului."
Chiar daca Vodafone, Orange si Cosmote ne anunta ca "respecta atat legislatia romaneasca in vigoare, cat si normele europene si standardele internationale impuse de organisme abilitate" ramane de vazut care vor fi efectele in timp asupra celor care au ca vecin o antena GSM. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.