Fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, este din nou urmarit penal de procurorii anticoruptie, de aceasta data in legatura cu postul de sef al Oficiului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pe care i l-a dat lui Melinescu.

Fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, este din nou urmarit penal de procurorii anticoruptie, de aceasta data in legatura cu postul de sef al Oficiului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pe care i l-a dat lui Melinescu.
Potrivit Biroului de Presa al DNA, la data de 24 mai s-a inceput urmarirea penala fata de Adrian Nastase sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita, fostul presedinte al Camerei Deputatilor semnand ieri procesul-verbal de luare la cunostinta a acuzatiilor care i se aduc. "Fapta consta in aceea ca, in temeiul unei intelegeri anterioare, in anul 2000, Adrian Nastase l-a numit pe Melinescu Ioan in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, printr-o hotarare de guvern, in schimbul blocarii de catre Melinescu Ioan a unei lucrari avand ca obiect o tranzactie suspecta, de 400.000 dolari in contul doamnei Nastase Daniela", se arata intr-un comunicat al DNA.
De altfel, o ancheta legata de contul Danei Nastase a fost demarata "in rem", in luna ianuarie a.c. si la Parchetul General, in urma unei sesizari a ONPCSB potrivit careia dosarul ar fi fost sustras. "Dosarul nu a fost gasit nici ca arhivat, nici ca distrus, dar s-au gasit mentiuni in registru si in baza informatica", ne-a declarat atunci Nicolae Fuiorea, purtatorul de cuvant al ONPCSB.
Asa cum am mai scris, in 1999, Oficiul a primit de la Bank Austria Creditanstalt Romania SA, un raport privind o tranzactie suspecta, referitor la alimentarea contului Danei Nastase cu 400.000 de dolari. Numai ca documentele privind provenienta sumei au disparut, desi conform procedurilor Oficiul ar fi trebuit sa trimita dosarul mai departe la Parchetul General.
Surse judiciare ne-au informat ca sesizarea bancii austriece a venit la cateva zile dupa alimentarea contului, analistii financiari incercand, pana in toamna anului 2000, sa stabileasca provenienta sumei si sa verifice totodata daca justificarea adusa de sotia lui Adrian Nastase cu privire la originea banilor este reala. Dana Nastase a pus la dispozitia reprezentantilor bancii un contract de vanzare-cumparare incheiat intre matusa Tamara si Alexandru Bittner, in valoare de 400.000 de dolari. Ultimele operari in dosar s-au facut in cursul anului 2001.

Numit consilier guvernamental

Imediat dupa castigarea alegerilor de catre PSD, dosarul a fost "uitat" intr-un sertar la fel cum au fost uitate si cele patru sesizari referitoare la spalarea banilor de catre Genica Boerica.
Dupa ce a fost desemnat ca prim-ministru al Guvernului, fie ca stia de existenta unei raportari referitoare la sotia sa, fie ca nu, Adrian Nastase l-a numit la conducerea Oficiului pe Ioan Melinescu. Ulterior, dupa scandalul din vara anului 2004, cand se spunea ca Melinescu ar fi ascuns autoritatilor sesizarile referitoare la Genica Boerica, Nastase l-a pus iar bine pe Melinescu, facandu-l consilier guvernamental.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin