Domeniul Peles ar putea fi retrocedat abia la toamna, cu toate ca oficialii Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) au declarat in mai multe randuri ca negocierile pentru restituirea proprietatilor Regelui Mihai sunt foarte avansate. Acum, ministrul
Domeniul Peles ar putea fi retrocedat abia la toamna, cu toate ca oficialii Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) au declarat in mai multe randuri ca negocierile pentru restituirea proprietatilor Regelui Mihai sunt foarte avansate. Acum, ministrul Adrian Iorgulescu a declarat ca "lucrurile sunt mai complicate decat par", desi MCC are disponibilitatea de a finaliza lucrurile cat mai repede, transmite Mediafax. "Nu pot sa avansez o data, cred insa ca in toamna acestui an vom reusi acest lucru", a afirmat Iorgulescu privitor la retrocedarea domeniului Peles, desi la inceputul anului spunea ca pana la sfarsitul lunii martie Regele Mihai isi va primi inapoi proprietatile. "Sper sa putem depasi toate obstacolele de natura formala (...) Sunt inca anumite elemente care trebuiesc lamurite, dar nu tin numai de avocatii Curtii Regale, ci si de anumite lucruri tehnice pe care noi trebuie sa le rezolvam. Nu exista intabulari, nu exista anumite acte, s-au facut in perioada comunista anumite interventii la cladiri, lucrurile sunt destul de complicate, nu sunt asa simple cum par", a subliniat Iorgulescu.
De cealalta parte, Adrian Vasiliu, avocatul familiei regale, sustine ca Ministerul Culturii ar putea retroceda "si maine" Pelesul si Pelisorul, toate conditiile fiind indeplinite. "Noi ne-am indeplinit toate obligatiile, actele sunt la dosar, am dus tot noi si legalizarile, pentru ca ei le-au pierdut intr-o prima faza. Le-am facut propunerea noastra, in sensul ca Pelesul sa ramana muzeu si ei ne-au cerut o expertiza pentru doua constructii minore, care nu au nici o legatura cu castelul. In aceste conditii, si maine Pelesul, Pelisorul ar trebui restituite. Nu sunt nici un fel de probleme, ei creeaza tot felul de obstacole pentru a intarzia retrocedarea", a declarat Adrian Vasiliu. El a mai spus ca prima proprietate a familiei regale care ar putea fi retrocedata este Complexul Ceramica, caz in care negocierile cu MCC sunt mai avansate. Totusi, ministrul Culturii sustinea in urma cu cateva saptamani ca nu este de acord ca domeniul Peles sa fie retrocedat "pe bucati". (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.