Dinamica epidemiei de gripa aviara a scazut, numarul focarelor crescand foarte lent, insa este posibil ca Romania sa se confrunte cu un nou val de gripa aviara, in toamna, intrucat virusul ramane in natura, a declarat purtatorul de cuvant al Minister
Dinamica epidemiei de gripa aviara a scazut, numarul focarelor crescand foarte lent, insa este posibil ca Romania sa se confrunte cu un nou val de gripa aviara, in toamna, intrucat virusul ramane in natura, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, informeaza Mediafax. "In ciuda calmarii din ultimele zile, specialistii ne-au avertizat ca virusul gripei aviare exista in continuare in natura si nu exclud un posibil nou val de gripa aviara in toamna, din cauza pasarilor migratoare", a precizat Tibu, avertizand ca populatia trebuie sa respecte cat mai strict regulile privind tinerea pasarilor in curti imprejmuite.
Ieri, numarul focarelor de gripa aviara a ajuns la 116, cu doua mai mult decat in ziua precedenta. Noile focare au fost descoperite in comunele Mandra (din judetul Brasov) si Sarateni (din judetul Ialomita). In 114 focare au fost efectuate atat eutanasierea pasarilor, cat si prima dezinfectie. Ieri a fost prima zi in care s-a facut plasarea puilor santinela in primele localitati din Brasov in care a fost identificat virusul gripei aviare.
Primul-ministru a solicitat conducerii autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru siguranta Alimentelor (ANSVSA), in cadrul sedintei de ieri a Comandamentului de combatere a gripei aviare, sa ia in continuare masuri de precautie cu precadere in zonele cel mai puternic afectate, in Brasov si Prahova, pentru a preveni raspandirea virusurilor in aceste perimetre, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.
Gainatul la control
Tot ieri, expertii ANSVSA au inceput controlul in 20 de focare pentru a verifica daca substanta folosita pentru dezinfectie corespunde normelor sanitar veterinare. Pe de alta parte, ANSVSA colaboreaza cu Ministerul Administratiei si Internelor, pentru a verifica ce s-a intamplat cu gunoiul de grajd de la fermele de la Codlea. "Din informatiile de pana acum, reiese ca acest gunoi a fost comercializat de ferme pentru legumicultura, iar in acest moment se fac eforturi pentru a identifica locatiile in care au ajuns aceste dejectii, pentru ca autoritatile sa intervina in acele gospodarii" a declarat Oana Marinescu. O alta masura luata de Comandament se refera la extinderea programului de supraveghere de la pasarile salbatice la alte animale precum pisicile, pentru a putea evalua raspandirea virusului in natura, a mai declarat Marinescu.
UE nu stie de aviara noastra
Comisarul pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Markos Kiprianou, nu are informatii despre situatia din Romania in ceea ce priveste gripa aviara, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al acestuia, Philip Tod, informeaza Mediafax. "Ne lipseste informatia despre situatia din teren", a precizat Tod. El a spus ca asteapta prezentarea pe care autoritatile romane urmeaza sa o faca, maine, cu ocazia reuniunii Comitetului Veterinar Permanent pentru Sanatatea Animala si Lantul Alimentar. Din partea Romaniei, la reuniune vor participa Marian Avram, presedinte al Autoritatii National Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Lazar Niculae, director in ANSVSA si experti din MIE si MAE. Tod a declarat, de asemenea, ca Executivul european este ingrijorat de raspandirea bolii in Romania, apreciind ca aceasta "este o problema nu doar pentru Romania, ci pentru Europa in ansamblu".
Potrivit purtatorului de cuvant al comisarului Markos Kiprianou, nu a fost facuta o propunere clara de ajutor de catre CE, insa directia condusa de Kiprianou a oferit asistenta, dar Romania inca nu a acceptat oferta. Tod aminteste ca, in octombrie, Comisia a trimis experti pentru a ajuta Bucurestiul in lupta impotriva gripei aviare si sustine ca acelasi lucru este in continuare posibil. Pe de alta parte, Philip Tod s-a referit si la evaluarea CE privind pregatirea Romaniei pentru aderarea la UE.
"Ca parte a cererilor pentru extindere, in domeniul veterinar, autoritatile romane trebuie sa fie capabile sa arate ca serviciile lor veterinare indeplinesc standardele de baza ale UE si sunt in masura sa gestioneze situatii de urgenta, precum epizootia de gripa aviara, in mod eficient si adecvat", insista sursa citata. Tod mai spune ca Executivul european va actiona pentru a se asigura ca aceste chestiuni vor fi rezolvate de Romania in lunile urmatoare.
Integrare libera de aviara
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a declarat, ieri, ca pentru Romania nu exista clauza de salvgardare pe domeniul sanitar-veterinar, informeaza Rompres. Oana Marinescu a explicat ca este posibila activarea unor clauze sectoriale care pot determina restrictii in comercializarea produselor romanesti pe piata comunitara "Astfel de restrictii pot aparea pentru orice stat din UE", a precizat Marinescu. Purtatorul de cuvant al Guvernului a mentionat ca, in acest sens, Comandamentul condus de premierul Tariceanu a decis o serie de masuri pentru a impiedica extinderea virusului gripei aviare si pentru respectarea normelor sanitar-veterinare, inclusiv masuri de ordin legislativ.
Co-presedintele Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania, parlamentarul european Guido Podesta, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca criza gripei aviare reprezinta o "urgenta" care, daca nu este rezolvata, poate duce la amanarea integrarii Romaniei in UE.
Conditii noi pentru comert
Persoanele fizice si asociatiile familiale care desfasoara comert cu ridicata cu animale vii, carne si produse din carne, precum si comert cu ridicata cu produse lactate, oua, uleiuri si produse comestibile trebuie sa obtina autorizatie sanitar-veterinara, ca o conditie obligatorie la emiterea autorizatiei de functionare. In acest sens, Guvernul a modificat in sedinta de ieri Legea nr.300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent. Autorizatia sanitar-veterinara este emisa de directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti. Anterior acestui act, pentru emiterea autorizatiei de desfasurare a activitatii se impunea doar depunerea unei declaratii-tip pe propria raspundere ca indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar-veterinar.
Amenzi usturatoare
Guvernul a inasprit drastic amenzile aplicate persoanelor fizice si juridice care desfasoara activitati legate de crestere sau comercializare a animalelor sau produselor de origine animala, fara respectarea normelor sanitar-veterinare, a declarat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului. In acest sens, Guvernul a modificat HG nr. 984/2005 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor. Hotararea adoptata in sedinta de astazi stabileste cuantumuri diferentiate pentru nerespectarea normelor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor in cadrul unor sisteme organizate de exploatare a animalelor, comparativ cu nerespectarea acelorasi norme in gospodariile populatiei. In cazul in care nu sunt respectate prevederile acestui act normativ sunt stabilite, in functie de locul unde sunt incalcate normele sanitar-veterinare, amenzi cuprinse intre 500 si 1500 RON (pentru gospodarii) si intre 5000 si 7500 RON (pentru targuri, exploatatii de animale, centre de colecatere, expozitii etc). Astfel, se interzice colectarea si folosirea in hrana animalelor a resturilor menajere sau a deseurilor si subproduselor de origine animala, indiferent de provenienta lor, cu incalcarea normelor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor. Alte amenzi, de la 1000 de lei la 2000 (pentru persoane fizice) si cu 7500 la 10.000 pentru persoane juridice, vor fi aplicate pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.