Ministrii UE insarcinati cu problemele legate de piata interna au reusit luni seara sa ajunga la un acord asupra controversatei directive Bolkestein, privind liberalizarea sectorului serviciilor la nivelul intregii Comunitati Europene.
Uniunea

Ministrii UE insarcinati cu problemele legate de piata interna au reusit luni seara sa ajunga la un acord asupra controversatei directive Bolkestein, privind liberalizarea sectorului serviciilor la nivelul intregii Comunitati Europene.
Uniunea Europeana a realizat un pas important prin adoptarea acestei directive care a constituit, vreme de ani de zile, unul dintre cele mai controversate subiecte de disputa si de divizare in interiorul clasei politice.
Partizanii proiectului au afirmat intotdeauna ca o liberalizare a serviciilor ar contribui la dezvoltarea economica a Uniunii, pe cand contestatarii au vazut in aceasta un pericol pentru piata muncii, date fiind diferentele impuse de tarile sarace ale Uniunii.
Versiunea directivei adoptate de catre cei 25 este foarte apropiata de cea elaborata in urma cu trei luni de zile de Parlamentul UE, care a exclus cele mai controversate probleme, printre care si cea referitoare la principiul tarii de origine - care prevedea aplicarea legislatiei specifice tarii de origine a prestatorului (inclusiv la nivelul conditiilor de salarizare). Aceasta versiune este rodul Presedintiei austrice, care dupa un travaliu intens, de aproape opt ore, desfasurat la inceputul acestei saptamani, a reusit sa formuleze o versiune acceptata de majoritatea statelor membre.
De fapt, singura care s-a abtinut de la votarea noii directive a fost Lituania.

Obiectul controverselor

In cadrul discutiilor de luni, punctul cel mai sensibil l-a constituit modalitatea de evaluare a legislatiilor nationale.
Aceasta evaluare, propusa de catre Austria, informeaza cotidianul Le Figaro, obliga statele membre sa isi analizeze legile nationale pentru a identifica si justifica obstacolele pe care le impun prestarilor transfrontaliere de servicii. Lista tuturor restrictiilor urmeaza sa fie apoi predata pentru analiza Comisiei Europene.

Modificari aduse de noul acord

Detaliile textului adoptat de catre cei 25 nu sunt cunoscute pana la aceasta data, insa, potrivit unor surse interne citate de Le Figaro, acesta urmeaza in proportie de 98% proiectul adoptat in februarie de catre parlamentarii europeni. O prima schimbare, informeaza sursele citate, ar fi aceea ca perioada de implementare a noii legislatii este prelungita de la 2 la 3 ani.
De asemenea, la insistenta unor tari precum Franta, au mai fost adaugate cateva tipuri de servicii carora directiva nu li se aplica. Printre acestea se numara serviciile publice, serviciile sociale, cele de securitate si de sanatate, activitatile bancare, de notariat si portuare. Printre exceptii se mai afla, informeaza EUobserver, agentiile de munca temporara, cele de transport, de audiovizual si jocurile de noroc.
Posta, distributia de apa sau energie, precum si procesarea deseurilor, au dreptul sa se miste liber in spatiul european, noua legislatie considerand ca aceste activitati prezinta un interes general. Potrivit ministrului austriac al Economiei, Martin Bartenstein, acest acord istoric ar trebui sa creeze in viitorul apropiat mii de locuri de munca la nivelul UE.
O a doua lectura a directivei va avea loc in aceasta toamna, in cadrul Parlamentului European.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.