O comedie bazata pe intamplari reale despre un infractor pentru care Justitia nu reprezinta decat o veche cunostinta: Pledez vinovat?!/ Find Me Guilty este un film care te invata ca uneori cea mai buna aparare este atacul.
Ecranizarea celui ma

O comedie bazata pe intamplari reale despre un infractor pentru care Justitia nu reprezinta decat o veche cunostinta: Pledez vinovat?!/ Find Me Guilty este un film care te invata ca uneori cea mai buna aparare este atacul.
Ecranizarea celui mai lung proces intentat vreodata Mafiei, "Find Me Guilty" prezinta povestea celebrului mafiot Jack DiNorscio (Vin Diesel), bossul care s-a opus Justitiei americane.
Dupa ani buni de investigatii, 20 de membri ai familiei mafiote Lucchese din New Jersey sunt adusi in fata instantei pentru a fi acuzati de comiterea a numai putin de 76 de crime.
Loial familiei si pregatit sa fie inchis pentru a ispasi vina intregului clan, Jack decide sa-si poarte singur de grija. Astfel mafiotul renunta la aparare si hotaraste ca cel mai bun avocat pentru "familie" este chiar el. Abil in arta argumentatiei si usor impulsiv, Jack reuseste sa tina sub control sistemul juridic timp de 21 de luni.
"Eu nu sunt gangster, ci sunt un comediant", insista Jackie atunci cand incearca sa infrunte procedurile complicate din sala de judecata. Avand un extraordinar simt al umorului, multa hotarare si loialitate de neclintit, Jackie nu conteneste sa-i uluiasca pe judecator, jurati si chiar pe ceilalti acuzati, care nu credeau in sansele lui de reusita.

Pledoaria din film este cea reala

Procesul Lucchese a devenit cel mai lung proces din istoria penala a Statelor Unite. A continuat de-a lungul anilor, fiind un moment de referinta in istoria tribunalului: 20 de acuzati, 20 de procurori (unul pentru fiecare acuzat), opt jurii alternative (datorita lungimii procesului si temerii de mituire) si rezumate neobisnuit de lungi (pledoaria de incheiere a unui aparator a durat cinci zile). De fapt, cea mai mare parte a marturiilor depuse in sala de judecata a fost extrasa din transcriptiile reale ale procesului.
Impletind umorul iesit din comun cu tragedia autentica, destinul disperat al lui Jackie culmineaza cu unul dintre cele mai socante verdicte din istoria judicara din America, atat de socant incat avocatii implicati in acest caz inca discuta despre el dupa 20 de ani.
Ecranizarea procesului Lucchese reuneste o echipa de exceptie: regizorul Sidney Lumet, realizatorul unor filme clasice precum, 12 Angry Men (1957), Serpico (1973), Dog Day Afternoon (1975), Prince of the City (1981) and The Verdict (1982), scenaristul/producator T. J. Mancini (Strays, Shadow of Doubt), Bob Yari, producator al unor pelicule de succes precum, Ostaticul/ Hostage cu Bruce Willis, Heaven cu Orlando Bloom si Cu iubirea la psihiatru/ Prime cu Uma Thurman si Meryl Streep si George Zakk, producatorul care a mai lucrat cu Vin Diesel, motiv pentru care i-a si propus acestuia rolul Nasului care a speriat America.
Filmul este plin de tensiune, de o energie creativa, intr-o maniera unica, ce-i apartine regizorului Sidney Lumet. Ajuns la cea de-a optzecea aniversare, Lumet este o figura monumentala nu doar in cinematografia contemporana americana, ci si in intreaga istorie a cinematografiei. Regizorul, nominalizat de cinci ori la Premiul Oscar, reia teme precum crima, tradarea, ispasirea pacatelor, care l-au inspirat si in realizarea filmelor care l-au consacrat.
T. J. Mancini confirma perceptia care exista asupra eficientei lui Lumet, fiind incantat de ritmul rapid si eficient al acestuia. "El face ca totul sa para usor", spune Mancini. "Multi regizori trag dubla dupa dubla pana cand istovesc un actor. Sidney trage una, doua, poate trei duble. Este impecabil in ceea ce cere si stie exact ce vrea. Si cred ca actorii sunt mult mai daruiti filmului pur si simplu pentru oportunitatea de a lucra cu el".

"Familia" - punctul vulnerabil al lui Jack

Lui Lumet i s-a parut aparte complexitatea personajului inspirat dupa personajul real Jackie DiNorscio. "Inainte de toate, el este unul dintre cele mai nestapanite personaje din cate am intalnit", explica regizorul. Desi este condamnat la 30 de ani de inchisoare si i se propune reducerea pedepsei doar daca isi denunta complicii, Jack, "un mafiot, dealer de cocaina, un mincinos, care frecventa prostituatele - tot ce e mai neplacut, are totusi ceva emotionant. Loialitatea lui fata de "familie" era de neclintit, iar umorul cu care s-a manifestat la tribunal era remarcabil. In plus, era total lipsit de teama", povesteste regizorul. Prin intermediul unui prieten comun, Mancini, cel care a conceput scenariul, a vorbit cu DiNorscio in inchisoare, avand in minte ideea ca va transforma in film intreg procesul. In decursul a trei ani, Mancini si scriitorul Robert McCrea (The Other Side Of Capone, Frankie Perrone) i-au luat un interviu lui DiNorscio prin telefon si au obtinut dreptul de a dispune de aceasta poveste. Mancini l-a intalnit pe DiNorscio la eliberarea acestuia din inchisoare, moment care a marcat inceputul dialogului.
Principalele filmari au inceput in octombrie 2004, in New York, intr-un loc care sa redea atmosfera de pe coasta de est, unde a avut loc procesul. "Era foarte important ca filmul sa para complet autentic in ceea ce priveste imaginea si sunetul. Eu voiam sa ma incredintez ca fiecare persoana apartinea acelui loc", spune Lumet.
Pe langa tribunalul principal, in film mai apar aproximativ 18 locuri de filmare, inclusiv inchisoarea unde sunt incarcerati gangsterii. Nowak, designerul de productie, spune ca "Jackie era la inchisoarea Manhattan Correctional Facility, dar lui Sidney i s-a parut ca acel loc nu avea destula personalitate. Asa ca, pana la urma cladirea inchisorii a fost modelata dupa imaginea celei de la Sing Sing".
Dat fiind faptul ca procesul real a durat 22 de luni, Nowak a avut grija sa sugereze si schimbarea de anotimpuri, de la primavara plina de soare si verdeata la iarna cu zapada.

Alegerea lui Vin Diesel, o decizie inspirata

Pe langa salile de judecata si costume, atat producatorii cat si regizorul au stiut ca elementul principal care va asigura autenticitatea filmului este actorul principal. Sidney Lumet spune ca a fost un casting "foarte, foarte dur", in care au fost trecuti in revista multi actori care sunt asociati cu genul acesta de film. Alegerea lui Vin Diesel s-a dovedit insa a fi inspirata, in opinia creatorilor acestei pelicule.
Diesel este unul dintre cei mai solicitati actori de la Hollywood, care s-a remarcat si ca producator si cineast de valoare. Filme ca Bona de la Fortele Speciale/The Pacifier, primul sau film de comedie, Riddick - Batalia incepe/The Chronicles of Riddick, o poveste science-fiction care a inregistrat un mare succes de box-office, Pe cont propriu/A Man Apart, actiune-thriller, The Fast and the Furious, care l-a transformat in star, blockbuster-ul XXX, pentru care a fost si producator executiv, Salvati soldatul Ryan/Saving Private Ryan, rol pentru care a fost nominalizat la Premiul Asociatiei actorilor de pe marele ecran, i-au adus actorului recunoasterea internationala, oferindu-i o carte de vizita de invidiat. Rolul din "Saving Private Ryan" a fost creat special pentru el de catre Spielberg.
Celebrul regizor a fost inspirat dupa ce a urmarit "Multi-Facial", un film independent de scurtmetraj, care l-a avut pe Diesel pe generic atat ca actor, cat si ca scenarist si producator.
Din portofoliul de regizor al lui Vin Diesel face parte cu succes si lungmetrajul Strays, din distributia caruia a si facut parte. Drama a fost selectata pentru a participa la competitia de la Festivalul Filmului de la Sundance din 1997.

Comedie, Drama - 2006
Hollywood Multiplex, Movieplex
Regia: Sidney Lumet
Distributie: Vin Diesel, Peter Dinklage, Linus Roache, Annabella Sciorra, Ron Silver, Alex Rocco
Premiera in Romania: 26.05.2006
Distribuit in Romania de MediaPro Film Distribution
Durata: 124 minute


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.