Festivitate ieri la Bran. Celebrul castel din localitate, cunoscut de straini drept locuinta lui Dracula, a fost retrocedat proprietarului de drept, Dominic Habsburg, fiul principesei Ileana. Dispozitia de restituire a fost semnata, ieri, de director

Festivitate ieri la Bran. Celebrul castel din localitate, cunoscut de straini drept locuinta lui Dracula, a fost retrocedat proprietarului de drept, Dominic Habsburg, fiul principesei Ileana. Dispozitia de restituire a fost semnata, ieri, de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Ministrul Culturii si Cultelor si Dominic Habsburg au semnat acordul de administrare a castelului. Castelul va ramane muzeu trei ani, conform acordului de administrare.
"Este un moment important, cu o mare incarcatura simbolica", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor. "Sunt trei chestiuni importante in legatura cu cele doua documente semnate astazi.
In primul rand, este un act de dreptate pentru ca proprietatea revine dupa foarte multi ani la proprietarul de drept. In al doilea rand, este un act de justitie, statul roman si Ministerul Culturii si Cultelor avand obligatia de a pune in opera prevederile legii referitoare la retrocedare.
In al treilea rand, este un act de cultura pentru ca acest lacas in urmatorii trei ani va fi administrat de acelasi Consiliu de Administratie si va ramane, sper, perpetuu, la dispozitia publicului roman si strain", a explicat ministrul.
Cele mai importante prevederi ale acordului de administrare in sapte puncte prezentat de secretarul de stat Virgil Nitulescu sunt ca in urmatorii trei ani muzeul va fi institutie publica in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor si isi va pastra Consiliul de Aministratie in care va avea, totusi, un reprezentant si noul proprietar.
"Sunt foarte emotionat", a spus in limba romana Dominic Habsburg.
"Pana nu demult mi se parea de necrezut ca as putea reveni aici altfel decat turist. Multumesc tuturor romanilor care au avut curajul sa indrepte nedreptatile trecutului. Acest act este un semn ca traim intr-o lume mai buna. Multumesc romanilor ca au pastrat familia mea in sufletul lor.
Mama mea si-ar fi dorit sa multumeasca tututor oamenilor de bine si curajosi. Castelul va ramane pentru totdeauna un simbol pentru Romania".

25 de milioane de dolari

Dominic Habsburg, nepotul reginei Maria si fiul principesei Ileana, a dobandit Castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand el avea doar 10 ani.
Retrocedarea in natura are loc dupa aproape sase luni de negocieri intre Ministerul Culturii si Cultelor si avocatii noului proprietar, ca urmare a modificarii Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunisti. In forma initiala, legea nu le-a permis urmasilor principesei Ileana sa reintre in posesia castelului in natura, chiar daca ei au facut o notificare in acest sens inca de acum patru ani, ci urmau sa fie despagubiti in bani. Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislatia ulterioara din domeniul proprietatii i-a indreptatit insa pe mostenitori sa solicite retrocedarea in natura.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.