Grupul UE3, format din Franta, Marea Britanie si Germania, tari care reprezinta punctul de vedere al Uniunii europene in dosarul iranian, a definitivat elaborarea unei propuneri de compromis. Proiectul reprezinta o incercare a UE3 de a-si asigura spr
Grupul UE3, format din Franta, Marea Britanie si Germania, tari care reprezinta punctul de vedere al Uniunii europene in dosarul iranian, a definitivat elaborarea unei propuneri de compromis. Proiectul reprezinta o incercare a UE3 de a-si asigura sprijinul Chinei si Rusiei, in vederea impunerii unor sanctiuni impotriva Iranului, daca aceasta tara va continua sa ignore solicitarile comunitatii internationale de a stopa programul de imbogatire a uraniului. Propunerea, dezbatuta, ieri, in cadrul unei reuniuni oficiale, a celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite (Franta, Marea Britanie, SUA, Rusia si China) plus Germania, in calitatea ei de coautoare si de membru al Troicai, urmareste suprimarea principiului unei posibile interventii militare, daca Iranul isi va mentine refuzul.
Conform cotidianului american The Washington Post, care citeaza responsabili americani, analisti si diplomati straini, Iranul a cerut, prin intermediari, sa discute despre programul sau nuclear direct cu Washingtonul.
Pana va afla reactia Washingtonului la propunerea de negociere tete a tete, Iranul, ca sa nu piarda timpul, a testat, marti, o racheta sol-sol cu raza lunga de actiune. Sursa israeliana din seviciile de securitate israeliene, care a difuzat informatia, nu a putut preciza raza exacta de actiune a rachetei, noteaza Mediafax.
In paralel cu testarea rachetelor aun continuat si declaratiile lui Ahmadinejad, in stilul caracteristic propriu. El a declarat ieri ca tara sa are capacitatea de a desfasura intregul ciclu de productie a combustibilului nuclear si va raspunde printr-o "lovitura istorica" oricarei agresiuni. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.