"Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu (AMP-AC), in calitatea sa de organizatie ce lupta pentru promovarea libertatii de exprimare si protejarea drepturilor jurnalistilor protesteaza vehement impotriva presiunilor exercitate de procur
"Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu (AMP-AC), in calitatea sa de organizatie ce lupta pentru promovarea libertatii de exprimare si protejarea drepturilor jurnalistilor protesteaza vehement impotriva presiunilor exercitate de procurori asupra directorului ziarului ZIUA, dl Sorin Rosca Stanescu, de a dezvalui sursa documentelor publicate de ziar.
Directorul cotidianului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu ne-a sesizat in acest sens, mentionand ca i-a fost cerut de catre procurori sa dezvaluie sursa documentelor de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor care au aparut in paginile cotidianului ZIUA pe 24 si 25 februarie 2006. Acesta este al doilea caz de acest gen inregistrat in acest an, dupa cel al jurnalistilor din Vrancea anchetati si pusi sub urmarire pentru detinere si distribuire de informatii clasificate si asupra carora s-au facut presiuni similare pentru a-si dezvalui sursele.
Romania in calitatea sa de semnatara a Conventiei Europene a Drepturilor Omului are obligatia de a respecta prevederile acestui document, dar si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, care garanteaza dreptul jurnalistilor de a-si proteja sursele. Acest drept profesional fundamental este prevazut si in alte documente, cum ar fi: Recomandarea 7 (2000) a Consiliului Europei, codurile etice ce reglementeaza aceasta profesie (Codul Deontologic al Conventiei Organizatiilor de Media, Codul Etic al Clubului Roman de Presa), Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura mass-media (contract ce are valoare de lege).
Curtea Europeana a aratat in mod clar in cazul Goodwin vs. Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, ca sursele jurnalistice se protejeaza: "...protectia care trebuie acordata presei este de o importanta deosebita ...Protectia surselor jurnalistice este una din conditiile esentiale ale libertatii presei ... reafirmata in mai multe instrumente internationale referitoare la libertatile jurnalistice (vezi, intre altele, Rezolutia cu privire la libertatile jurnalistice si drepturile omului adoptata la a 4-a Conferinta ministeriala europeana asupra politicii in domeniul mass-media <<Praga, 7-8 decembrie 1994>> si Rezolutia cu privire la confidentialitatea surselor jurnalistilor adoptata de Parlamentul European la 18 ianuarie 1994, Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene nr.C 44/34). Lipsa unei astfel de protectii ar impiedica sursele sa sprijine presa, respectiv activitatea de informare a publicului cu privire la chestiunile de interes public. Aceasta ar submina rolul vital al presei, de "caine de paza publica si ar afecta posibilitatea presei de a oferi informatii corecte si demne de incredere. Odata examinata importanta, pentru libertatea presei intr-o societate democratica, a necesitatii protectiei surselor jurnalistice si a posibilului efect destructiv pe care dispozitia de divulgare a surselor l-ar avea asupra exercitarii acestei libertati, este evident ca o astfel de masura nu este compatibila cu articolul 10 al Conventiei decat in masura in care se justifica printr-o cerinta imperioasa de protejare a interesului public."
In plus, articolul publicat de ziarul ZIUA in legatura cu documentele de la Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor este un articol de interes public, sporind astfel protectia acordata ziarului si jurnalistilor care au publicat.
AMP-AC solicita organelor de ancheta sa opreasca aceste practici nedemocratice care pun in pericol libertatea presei si sa gaseasca solutii de iesire din aceasta situatie. "
Cu stima,
Liana Ganea
Razvan Martin
Coordonatori ai programului FreeEx
Razvan Martin
Agentia de Monitorizare a Presei, Membru al Retelei Reporteri fara Frontiere


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.