Presedintele a descins de la spital direct in sedinta de Guvern, unde a dat de pamant cu toti responsabilii implicati in gestionarea gripei aviare. Traian Basescu s-a declarat nemultumit si dezamagit de prestatia ministrului Flutur, de firava impl
Presedintele a descins de la spital direct in sedinta de Guvern, unde a dat de pamant cu toti responsabilii implicati in gestionarea gripei aviare. Traian Basescu s-a declarat nemultumit si dezamagit de prestatia ministrului Flutur, de firava implicare a ministrului Nicolaescu, de SRI - filiala Brasov, unde a sesizat "cardasia cu administratia locala si interesele locale", de toti "penibilii" care in a 10-a zi de aviara habar n-au unde e cauza, incurcand curca cu gaina. Dupa toate acestea, Basescu l-a pus in varful crizei direct pe Calin Popescu Tariceanu, pentru ca premierul sa arate de ce e in stare. Practic, o misiune relativ imposibila, o capcana ce vine dupa relansarea "celei mai importante resurse" a Aliantei, Theodor Stolojan. Dar si dupa exprimarea regretului sincer de a-l fi numit pe Tariceanu in fruntea Executivului. Ramane de vazut daca seful Guvernului isi va prinde gatul in capcana intinsa. Cert este ca toata lumea s-a conformat comenzii: Tariceanu a prezidat, dupa-amiaza, sedinta Comitetului National Antiepizootic, iar SRI reverifica datele din raportul ce a aiurit povestea cu gaina si curca. (Anca HRIBAN)
Presedintele a dat un ultimatum de 24 de ore Guvernului
Traian Basescu a enuntat in sedinta de Guvern la care a participat ieri cinci obiective in gestionarea crizei produse de gripa aviara: in 24 de ore sa fie prezentate public cauzele noului val de gripa, limitarea extinderii; eliminarea focarelor; implicarea ministerului Sanatatii care sa ofere explicatii clare populatiei; comunicarea eficienta cu presa, a anuntat Administratia Prezidentiala. "Institutiile statului par sa functioneze haotic, la intamplare si pe baza de concurenta intre ele, interventia fiind necoordonata. Suntem aproape de a 10-a zi de cand s-a declarat al doilea val de gripa aviara si nu stim cauzele. Este lucru esential pe care trebuia sa il determinam imediat, fiind prioritate zero", a afirmat presedintele, adaugand: "Daca se prelungeste modul de actiune de acum, Guvernul se apropie de credibilitate penibila". Basescu si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca s-a pasat responsabilitatea de la o institutie la alta, ceea ce a afectat grav credibilitatea Guvernului si a institutiilor statului. "Este cel mai evident element de criza politica, de criza de autoritate", a apreciat seful statului. El a subliniat ca, in prezent, s-a creat impresia ca Guvernul nu are suficienta unitate pentru a avea acelasi mesaj si ca institutii subordonate Guvernului, precum si reprezentanti ai administratiei locale au introdus fiecare propriul limbaj.
Tariceanu, pus in fruntea crizei
Considerand "inadmisibil" modul in care s-a gestionat situatia, presedintele a cerut primului ministru sa preia, in directa coordonare, gestionarea situatiei, apreciind ca ministrul Agriculturii a probat ca nu are suficienta autoritate asupra institutiilor care alcatuiesc Comandamentul antiepizootic central. Basescu a tinut sa remarce si ca s-au inventat termeni noi, de genul "carantina relaxata", mentionand: "Probabil ca mai ramane sa inventam carantina moale, tare si alte categorii. Ne penibilizam nu doar in fata romanilor, dar si in fata institutiilor europene". Scoaterea jandarmilor si a armatei in strada este, in opinia sefului statului, o masura abuziva care nu imbunatateste imaginea institutiilor. "Toate structurile statului sunt afectate pentru ca ne concentram sa rezolvam probleme de imagine", a afirmat Basescu.
Nota SRI descalifica institutia
Seful statului s-a declarat impresionat "neplacut raportul SRI care a completat imaginea de haos". "Vineri (n.red.-saptamana trecuta) am discutat cu domnul Flutur dupa ce in prealabil l-am informat pe primul ministru ca voi avea aceasta discutie cu ministrul Agriculturii. In discutie, ministrul Flutur a spus ca are o suspiciune de transfer al gripei aviare din importuri, lucru pe care il mentioneaza si nota SRI. Nota nu da certitudini pentru ca e facuta sa dea doar informatii. De vineri pana luni cand s-a facut publica nota, informatiile trebuiau verificate. Noi ne-am bazat pe aceasta si ne-am dus in penibil si cu nota de informare a SRI", a aratat seful statului. El a tinut sa ii reaminteasca directorului SRI, prezent la sedinta de Guvern, ca la bilantul din acest an al SRI i-a avertizat pe sefii de sectii din judete de "cardasia cu administratia locala si interesele locale". "Dupa parerea mea, nota SRI consfinteste acest lucru. Sectia de la Brasov a dat ceea ce deja se lansase cu curcanii care erau gaini. De curcani a vorbit ministrul Flutur, era un zvon si iata ca zvonul a fost confirmat de o nota SRI, un zvon destinat sa indrepte lucrurile catre << agenturili straine>> care ne-au adus aviara. Din pacate, sectia de la Brasov a intrat in acest joc", a afirmat seful statului. Basescu i-a cerut directorului SRI sa verifice modul in care a fost intocmita nota de catre sectia SRI Brasov. Seful statului a spus ca nota SRI "descalifica" aceasta institutie si ca modul cum a actionat Ministerul Agriculturii, precum si celelalte institutii ale statului "descalifica capacitatea acestora de a administra o criza". Basescu a mai avertizat asupra faptului ca "show-ul public afecteaza puternic nu doar industria de profil, dar si turismul" si ca "acest show trebuie inlocuit cu explicatii corecte pentru populatie si mass-media". (Anca HRIBAN )
Marinescu: "Tariceanu a decis sa preia conducerea comandamentului"
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a decis ieri sa preia conducerea Comandamentului national antiepizootic, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, potrivit careia la baza luarii acestei hotarari au stat mai multe considerente, transmite Rompres. Conform Oanei Marinescu, premierul a considerat ca este nevoie sa preia conducerea acestei structuri ca urmare a conotatiilor politice internationale care au aparut in urma "gafei" SRI prin publicarea unor informatii cu privire la criza gripei aviare fara sa existe probe. Oana Marinescu a afirmat ca premierul nu a avut ce sa-i reproseze ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, cu privire la modul in care a gestionat aceasta criza. (C.S.)
Geoana vrea ca cei implicati sa raspunda penal
Presedintele PSD Mircea Geoana a precizat ieri intr-o declaratie de presa, ca toti cei implicati in extinderea crizei aviare in Romania trebuie sa raspunda nu numai politic, ci si penal, el considerand ca vinovat de situatia creata este si presedintele Traian Basescu. "Niciodata nu a fost o mai mare harababura in institutiile statului. Niciodata institutiile nu au dat dovada de mai multa incompenta si de atata iresponsabilitate criminala. Pentru toate acestea, trebuie sa existe consecinte, trebuie sa existe nu numai raspundere politica, ci si raspundere penala pentru toti cei implicati", a precizat liderul social-democrat, considerand ca, in egala masura, vinovat de aceasta situatie se face si presedintele tarii, care avea toate parghiile institutionale pentru a interveni, chiar si de pe patul de spital. Mircea Geoana a aratat ca, din pacate, seful statului s-a specializat in a lasa crizele sa evolueze pana la apogeu, pentru a veni apoi, in al 12-lea ceas, pozand in salvatorul natiei romane. (R.A.)
ANSV nu trece la Agricultura
Guvernul a respins, ieri, propunerea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, de a prelua in subordinea sa Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, dupa ce a analizat in detaliu aceasta propunere, inclusiv din punct de vedere al cadrului legal si al recomandarilor facute de UE. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur,&#134;anunta, recent, faptul ca ANSVSA va trece in subordinea Ministerului Agriculturii si ca spunea ca premierul si-a dat deja acordul in acest sens. (C.S.)
Subcomisie parlamentara de analiza
Conducerea Camerei a decis, ieri, formarea unei subcomisii in cadrul Comisiei pentru agricultura, care sa analizeze problema gripei aviare si sa prezinte, in termen de 14 zile, in plen, un raport pe aceasta tema, la care sa fie prezent si ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur. Comisia pentru Agricultura solicitase Biroului Permanent al acestui for sa il invite pe ministrul Agriculturii, saptamana viitoare, in Parlament pentru a prezenta o informare pe tema gripei aviare. Conducerea Camerei a apreciat ca, daca Gheorghe Flutur vine in Parlament si prezinta situatia inainte de concluziile unei comisii de ancheta, atunci comisia nu mai are ce sa ancheteze. Componenta subcomisiei de ancheta urmeaza sa fie stabilita, luni, de plenul Camerei.Unii membri ai Biroului Permanent au invocat articolele din Regulament, aratand ca este mai bine sa fie formata, mai intai, subcomisia de ancheta. (R.P.)
Sute de elevi in carantina
In judetul Brasov, 235 de elevi ( din care 28 in clasa a VIII-a) din cei 617 care urmeaza cursurile scolilor afectate de carantina ca urmare a confirmarii virusului gripei aviare nu participa la cursuri, potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC). In Valcea, 55 de prescolari, 75 de elevi din invatamantul primar si 90 de elevi de gimnaziu (din care 23 in clasa a VIII-a) din Stoilesti nu frecventeaza cursurile, localitatea fiind in carantina pana in data de 30 mai. In judetul Vrancea, nu participa la cursuri 102 copii si elevi, iar in Neamt, 11 elevi din clasele I-VIII din totalul de 371 nu participa la cursuri din cauza instituirii carantinei. In Prahova, carantina de gradul I declarata in doua focare (Ploiesti, str Jupiter, si satul Urleta, com Banesti) a facut imposibila prezenta la cursuri a unui numar de 433 de elevi, dintre care 40 sunt in clasa a VIII-a. (M.S.)
Spaima aviarei scade pretul actiunilor in Europa
Informatiile privind transmiterea de la om la om a virusului aviar, intr-o familie din Indonezia, au influentat ieri in sens negativ piata valutara asiatica, majorand in schimb cotatia obligatiunilor, comenteaza Reuters, preluata de Mediafax. "Gripa aviara este din nou in centrul atentiei", se arata intr-o nota a bancii de investitii Mellon. Cazul din Indonezia a amplificat tensiunile existente pe pietele internationale, cu toate ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca virusul H5N1 ar fi suferit o mutatie care sa permita transmiterea mai usoara intre oameni. O astfel de mutatie ar putea sta la baza declansarii unei epidemii la nivel mondial care sa provoace moartea a milioane de oameni precum cu efecte economice devastatoare.
Valutele din Asia, unde au aparut majoritatea cazurilor de imbolnavire la oameni, au fost cotate in scadere. In Europa, aceleasi temeri au determinat cresterea cererii pentru obligatiunile guvernamentale din zona euro. Efectul gripei aviare a influentat in sens negativ cotatia actiunilor europene, la deschiderea tranzactiilor. Astfel, au fost afectate companii precum British Airways, investitorii temandu-se de efectul unei pandemii asupra calatoriilor. "Pietele au intrat intr-o perioada in care exista o aversiune fata de riscurile ridicate, fie cele legate de Iran, fie de inflatie, fie de gripa aviara", a spus Daragh Maher, analist pentru piete valutare la Calyon. Gripa aviara se adauga astfel tensiunilor geopolitice, dobanzilor majorate, presiunilor inflationiste in crestere, scaderii preturilor la bursele de marfuri si temerilor privind incetinirea cresterii economice. (A.G.C.)
Evadarea din carantina
Foto: Mediafax Mai multi bucuresteni izolati in zona de carantina instituita in Sectorul 4 au incercat, ieri, sa scape prin diverse tertipuri din perimetrul ingradit de jandarmi - reclamand scurgeri de gaze sau stari febrile. "Din zecile de reclamatii inregistrate de azi dimineata (ieri - n. red), numai trei s-au dovedit reale, insa nu a fost vorba de stari febrile. Am avut un caz cu o batrana care suferea o afectiune cardiaca si alte doua cazuri de persoane diabetice", a declarat medicul Madalina Podor, responsabilul Directiei Sanitar Veterinare in perimetrul de carantina din Sectorul 4, care cuprinde circa 200 de locuitori. O singura persoana care locuieste in perimetrul de carantina a reusit sa paraseasca, in jurul pranzului, zona izolata. "Este vorba de o batrana al carei sot a decedat, marti noapte. Femeia trebuia sa ajunga la spital pentru a semna documentele necesare inceperii autopsiei. Ea a fost dezinfectata, i s-au facut analizele medicale si a primit acordul nostru pentru a parasi perimetrul izolat", a mai spus dr. Podor.
O falsa scurgere de gaze pe strada Odei - situata in perimetrul intrat in carantina - a alertat, de dimineata, dispozitivul de jandarmi. La fata locului si-a facut aparitia, la scurt timp, o echipa de interventie a Distrigaz. Muncitorii au asteptat pana la pranz sa intre in perimetrul de siguranta, din cauza ca nu erau echipati corespunzator. Odata intrati, cei de la Distrigaz au constatat ca alarma privind scurgerile de gaze a fost falsa.
In schimb, un alt bucurestean din zona s-a suit pur si simplu la volanul masinii personale si a incercat sa forteze barajul instituit de jandarmi pe strada Luica. Stefan C., de 31 de ani, s-a ales cu dosar penal pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.
Dezinfectare preventiva
Intreaga suprafata a Sectorului 6 a fost dezinfectata, in noaptea de marti spre miercuri, cu substante cu spectru de actiune anti-virala, eficienta sa vizand atat combaterea virusului H5N1, cat si a virusului hepatic, ne-a declarat primarul Cristian Poteras. Edilul a apelat la serviciile firmei de salubrizare URBAN, cu care administratia locala are contract, aceasta scotand in teren 10 cisterne care au imprastiat pe marile artere, pe strazile secundare, trotuare si in piete aproximativ 120.000 litri de substanta dezinfectanta tip ALDEZIN. "Aceasta a fost achizitionata de la Institutul Pasteur, si vom continua sa o imprastiem pe raza sectorului atat la noapte, cat si in zilele urmatoare. De asemenea, in baza parteneriatului pe care il avem cu asociatiile de proprietari, urmeaza sa fie stropite si subsolurile imobilelor de locuit", a precizat Poteras. Primaria a cumparat de la Institutul Pasteur 300 de litri de substanta pura, contra sumei de 60 de milioane de lei vechi din bugetul local.
200 de elevi in vacanta
Peste 200 de elevi si aproximativ 10 cadre didactice din sectoarele 2 si 4 au lipsit de la cursuri din cauza gripei aviare, informeaza un comunicat al Inspectoratului Scolar al Muncipiului Bucuresti (ISMB) remis redactiei. In zona de carantina din Sectorul 2 sunt cuprinsi 9 prescolari si 16 scolari Gradinita nr 28 din Sectorul 4 se afla in zona de carantina, iar in incinta cladirii se afla numai portarul. Gradinita scolarizeaza 60 de copii si cuprinde 6 cadre didactice. De asemenea, Scolile cu clasele I-VIII nr. 165, nr. 119 si nr. 36 nu sunt in zona de carantina, dar au inscrisi elevi din zona afectata de virusul gripei aviare. ISMB va stabili un plan concret de recuperare a materiei si de frecventare a cursurilor, in special pentru elevii din clasele terminale - a VIII-a si a XII-a - care sunt afectati de masurile privind prevenirea raspandirii virusului. (Magda SEVERIN)
Aviara "care este"
Virusul gripei aviare a fost identificat, in urma testelor rapide, si in sectorul 5, se arata intr-un comunicat de presa al Prefecturii Capitalei. Testele au indicat prezenta virusului la o pasare, astfel ca echipa de interventie a Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB) s-a deplasat in gospodaria respectiva si a identificat sase persoane ( trei adulti si trei copii) carora li s-a administrat chimioprofilaxia cu oseltamivir. Au fost ridicate toate pasarile si s-au efectuat doua dezinfectii terminale. In aceasta zona nu este deocamdata instituita carantina veterinara, se precizeaza in comunicatul Prefecturii. Incepand de ieri, in Sectorul 5, au fost implicati in activitatile de promovare a sanatatii si mediatori sanitari ai etniei rome. Primarul Marian Vanghelie a declarat ca, pe str. Nufarul Galben, unde a fost identificat virusul aviar, sunt 50 de gospodarii, cu 150 de gaini. In aceste conditii, autoritatile au anuntat ca urmau sa instaleze doua filtre cu substante dezinfectante, care vor fi amplasate la intersectia str. Nufarul Galben cu str. Limanul Corbului si, respectiv, la intersectia cu str. N.D. Cocea. De remarcat, si la intrarile in Primaria Sectorului 5 sunt puse covorase dezinfectante.
ZIUA si replica
Referitor la articolul cu titlul "Marea gainarie" publicat in ziarul "ZIUA" din data de 24 mai 2006, Roche Romania doreste sa faca urmatoarele precizari:
- Roche Romania a fost contactata de Ministerul Sanatatii pentru a confirma disponibilitatea existentei in Romania a unui stoc suficient de Tamiflu. Modalitatea de achizitie nu ne-a fost inca precizata. Ministerul Sanatatii si-a anuntat public intentia de a achizitiona 500.000 de doze, ceea ce inseamna 500.000 de capsule. Tamiflu nu se vinde la "doza". Precizam ca este vorba de 50,000 de cutii.
- Pretul in farmacii al unei cutii de Tamiflu, cu 10 capsule este de aproximativ 70 RON. Pretul pe capsula / doza este deci de aproximativ 7 RON. Pretul de import al Tamiflu este stabilit de Ministerul Sanatatii.
- O cutie de Tamiflu are 10 capsule / doze. Autorul articolului confunda pretul pe cutie (70 RON) cu pretul pe capsula / doza ( 7 RON)
- Tamiflu este un medicament etic, care trebuie sa se elibereze in farmacii numai pe baza de prescriptie medicala. Roche a comunicat in repetate randuri faptul ca farmacistii nu trebuie sa vanda Tamiflu decat pe baza de reteta eliberata de medicul specialist. Prin urmare, compania Roche nu isi asuma responsabilitatea pentru faptul ca, in farmacii, acest tratament antiviral se distribuie fara reteta. In acest caz, consideram ca responsabilitatea revine integral respectivelor farmacii
- Mass media a preluat in mod gresit, din presa internationala, clasificarea Tamiflu drept "vaccin", motiv pentru care, Roche Romania a semnalat, in repaaetate randuri jurnalistilor si diverselor publicatii, ca Tamiflu este un medicament antiviral, sub forma de capsule, cu administrare orala.
- Agentiile de reglementare din intreaga lume, inclusiv FDA (Statele Unite) si EMEA - CHMP (Uniunea Europeana), au aprobat Tamiflu (oseltamivir) pentru tratamentul si prevenirea gripei, confirmand astfel ca produsul poate fi folosit in controlul gripei.
- De asemenea, Tamiflu este recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii care a inclus folosirea Tamiflu in planul sau global de pregatire in caz de pandemie si recomanda utilizarea medicamentelor antivirale in perioada de la declararea pandemiei pana la fabricarea vaccinurilor specifice, proces care poate dura 3 - 6 luni.
- In plus, medicamentul este recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru profilaxie la persoanele care manipuleaza pasari bolnave de gripa aviara sau care intra in contact cu persoanele bolnave de gripa aviara.
- Modalitatea recomandata de administrare a Tamiflu este precizata in prospectul produsului, ca si in sumarul caracteristicilor produsului aflat pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului.
- Datorita mecanismului sau de actiune - blocarea neuraminidazei, o enzima situata la suprafata virusului - produsul este activ si eficient impotriva tuturor virusurilor gripale relevante din punct de vedere clinic, inclusiv virusurile aviare. Blocarea neuraminidazei virusul impiedica raspandirea virusului la celelalte celule ale organismului. Tamiflu (oseltamivir) este singurul inhibitor de neuraminidaza cu administrare orala.
- Studii clinice riguroase au aratat ca Tamiflu reduce semnificativ severitatea simptomelor bolii, complicatiile secundare ale bolii, cum ar fi bronsitele, pneuomoniile si sinuzitele, precum si durata bolii.
- Roche Group este o companie farmaceutica bazata pe cercetare, cu un portofoliu larg de produse destinate unor arii terapeutice diverse: virologie, oncologie, SIDA, anemie, transplant. Succesul Roche nu depinde de un singur produs, ci se datoreaza investitiilor masive in cercetare si dezvoltare si unui portofoliu complex de produse care imbunatatesc semnificativ calitatea vietii pacientilor.
Aviara este un pericol pentru securitatea nationala
Senatorii din Comisia de Aparare cer SRI sa faca o ancheta privind criza aviara, pornind de la premisa ca acest fenomen reprezinta un pericol pentru securitatea nationala. Senatorii vor ca SRI sa verifice si "daca exista anumite grupuri de interese care, pentru anumite beneficii economice, doresc sa mentina aceasta stare", dupa cum a aratat vicepresedintele Comisiei de Aparare Norica Nicolai. Pentru a lamuri aceasta situatie, Comisia de Aparare din Senat il va chema la audieri saptamana viitoare pe directorul SRI Radu Timofte. Acesta va fi audiat astazi si de parlamentarii din Comisia care controleaza activitatea SRI, pentru a da explicatii pentru desecretizarea raportului intocmit de institutia pe care o conduce. Timofte este acuzat ca a declansat un scandal international prin desecretizarea raportului.
Sefii serviciilor secrete sunt chemati la raport
Problema gripei aviare a fost dezbatuta de senatorii din Comisia de Aparare in timpul audierii consilierului prezidential pe probleme de securitate nationala, Sergiu Medar, care venise, de fapt, sa prezinte raportul de activitate al CSAT pe 2005. Discutia despre criza aviara a pornit de la raportul desecretizat al SRI. Parlamentarii l-au intrebat pe Medar daca acest fenomen poate fi analizat si de CSAT. "Criza aviara atinge cote care merg spre dimensiunea securitatii nationale. Din acest punct de vedere am intrebat daca aceasta problematica poate fi dezbatuta la nivelul CSAT. Medar nu a dat nici un raspuns clar, pentru ca situatia este inca fluida", a explicat senatorul PSD George Cristian Maior, presedintele Comisie de Aparare. "Gripa aviara credem ca este o chestiune care atinge securitatea nationala pentru ca, desi nu avem o strategie de securitate prezentata Parlamentului, viziunea noastra este de un concept larg care sa priveze si securitatea economica, si securitatea alimentara", a mai spus Maior. "Sefii serviciilor secrete vor fi invitati la Comisia de Aparare si la Comisia de supraveghere a SRI. Este un moment in care, intr-adevar, ei ar trebui sa fie orientati mai profund si mai clar pe aceasta chestiune si, din pacate, cel putin din ceea ce s-a generat in ultimele zile, nu s-a vazut acest lucru", a explicat George Maior. Acesta i-a criticat pe reprezentantii serviciilor de informatii, despre care a sustinut ca au indus o "stare de confuzie". Maior a mai spus si ca senatorii au identificat "anumite disfunctionalitati si o ruptura intre zona guvernamental-administrativa si cea a serviciilor de informatii".
La vanatoare de "cercuri de interese economice"
Vicepresedintele Comisie de Aparare, senatorul Norica Nicolai a spus ca SRI trebuie sa verifice daca exista anumite cercuri de interse economice. "Ne intereseaza foarte tare daca exista interese sau in interiorul tarii sau in exterior. Ma refer aici la ce sugereaza acest raport desecretizatal SRI. Trebuie sa vedem daca aceste interese sunt sustinute de institutii, autoritati si persoane din Romania". "Ne putem gandi chiar la subminarea economiei nationale. Aceasta infractiune va trebui sa rezulte dintr-o ancheta, care sa verifice care este situatia, cate focare de gripa aviara avem, cate sunt reale si care sunt facute", a mai spus Nicolai.
"Superficial si neprofesionist"
Referindu-se la raportul SRI, Norica Nocolai a comentat ca "raportul a fost elaborat neprofesionist" si ca el cuprindea "o serie de elemente tratate superficial ca tip de informatie si de abordare". "SRI a actionat stangace cu acest raport, care a cuprins o serie de elemente tratate superficial, ca tip de abordare si de informatie. Acest raport a fost executat de o maniera neprofesionista", a apreciat Nicolai. "Aceste rapoarte, aceste informari sunt o componenta dintr-un puzzle pe care il au factorii de decizie. Ele sunt niste informatii, iar factorul de decizie, pe baza acestor informatii, ia decizia", a comentat si consilierul Medar. (V.D.)
Seful SRI Brasov a fost destituit
Biroul Executiv al Consiliului Director al Serviciului Roman de Informatii a adoptat, ieri, urmatoarele decizii: Eliberarea din functia de sef al Sectiei Judetene de Informatii Brasov a gl. bg. Maricel Gavrila, ca urmare a disfunctiilor manageriale manifestate in activitate; Constituirea unei comisii de cercetare a deficientelor inregistrate pe fluxul de informare atat la nivelul Sectiei Judetene de Informatii Brasov, cat si la cel al unor unitati din centrala institutiei. Concluziile rezultate vor fi prezentate Consiliului Director al SRI pana la data de 15 iunie a.c. Reevaluarea si reverificarea tuturor datelor si informatiilor detinute referitoare la criza gripei aviare, concomitent cu asigurarea preciziei informatiilor care vor fi introduse in fluxul de informare catre institutiile care gestioneaza criza. Potrivit unui comunicat al Biroului de Presa, "Serviciul Roman de Informatii reitereaza pe aceasta cale faptul ca, potrivit atributiilor legale, va continua sa informeze autoritatile abilitate in legatura cu disfunctionalitati care pot aparea in gestionarea gripei aviare."(D.D.)
Cum a incurcat sereistul gaina cu curca
Confuzia pe care a facut-o SRI intre puii de curca si cei de gaina, in primul raport despre raspandirea gripei aviare, s-ar fi produs din cauza grabei cu care un sereist ar fi tradus din maghiara in romana din actele de import. Surse din Comisia parlamentara de control a SRI sustin ca, din datele preliminare ale anchetei pe care o face, sereistul care a fost la baza redactarii raportului, din graba la care a fost supus de sefii sai, dupa ce presedintele Basescu daduse ordin institutiei sa gaseasca urgent vinovatii, a confundat "csirke" din maghiara cu curca romaneasca, desi se traduce cu "pui de gaina", iar "pulycka" cu puica noastra cea de toate zilele, viitoare closca de pui de gaina, desi este toata ziua curcan dincoace de Tisa. (L.I.)
Budapesta vrea informare oficiala
Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Janos Terenyi a fost primit in audienta la sediul MAE in cursul zilei de marti, cu acest prilej reprezentantul Budapestei inaintand o nota verbala referitoare la informatia conform careia gripa aviara a fost adusa din Ungaria, informeaza un comunicat al MAE. Ambasadorul Terenyi a informat ca, in baza Conventiei Sanitar-Veterinare incheiate intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare la 19 octombrie 1992, MAE ungar solicita partii romane o informare oficiala cu privire la problemele legate de gripa aviara si la veridicitatea informatiilor aparute in presa romana, din care rezulta ca Romania ar fi importat, in luna ianuarie 2006, pui vii din Ungaria si Slovacia, infectati cu virusul gripei aviare. (D.E.)
Comisia Europeana, ingrijorata de situatia din Romania
Executivul UE afirma ca institutia nu are nici o informatie care sa sugereze ca Ungaria sau Slovacia au fost implicate in izbucnirea epidemiei
Comisia Europeana (CE) este ingrijorata de situatia gripei aviare din Romania si de raspandirea virusului in crescatorii, ca si in fermele individuale, a declarat, pentru RFI Romania, purtatorul de cuvant al Comisiei, Phillip Tod, citat de Mediafax. "Comisia Europeana a restrictionat importurile de carne de pasare din inca cinci judete ale Romaniei, pe langa celelalte 26 de judete in privinta carora se aplica aceasta masura. Suntem in contact permanent cu autoritatile romane pe aceasta tema si suntem gata sa acordam asistenta, daca aceasta ni se va cere", a afirmat Tod. Potrivit oficialului european, Comisia nu are nici o informatie care sa sugereze ca Ungaria sau Slovacia au fost implicate in vreun fel in izbucnirea noii epidemii. "Autoritatea Veterinara din Ungaria a si dezmintit oficial aceste informatii, precizand ca ultimul caz de gripa aviara, la o pasare salbatica, dateaza din luna martie. In plus nici una din cele doua tari nu a anuntat cazuri de gripa aviara in crescatorii", a declarat, pentru RFI Romania, Phillip Tod. Purtatorul de cuvant al CE face referire si la faptul ca premierul roman a negat el insusi acuzatiile privind implicarea Ungariei sau a Slovaciei in originea noilor cazuri de gripa aviara. (A.G.C.)
PNL cere explicatii de la SRI
Liberalii critica raportul SRI in problema gripei aviare si solicita explicatii conducerii acestui Serviciu, dar si altor institutii cu atributii in domeniul sigurantei nationale. "I-am solicitat directorului Timofte o intalnire cu Biroul Comisiei de control a activitatii SRI si sper ca cel tarziu maine (astazi -n.red) sa avem o informare de la domnia sa, care sa explice gafele acestui controversat raport. Este grav ca un serviciu atat de important in arhitectura sistemului de securitate in Romania realizeaza informari cu un continut indoielnic, care in loc sa ajute factorii de decizie in activitatea lor, nu fac decat sa genereze confuzie", a spune, intr-un comunicat de presa difuzat ieri, presedintele Comisie de control a activitatii SRI, senatorul Radu Stroe.
Basescu "exagereaza"
Alt liberal, deputatul George Scutaru, apreciaza ca raportul SRI ridica un semn de intrebare si in ceea ce priveste eficienta coordonarii activitatii in domeniul securitatii nationale de catre Comunitatea Nationala de Informatii. "Acest organism a fost creat pe langa Administratia prezidentiala tocmai pentru a preintampina deficientele in activitatea serviciilor de informatii", subliniaza liberalul. Scutaru vrea sa stie in ce masura CNI s-a ocupat de coordonarea activitatii de informatii pe o tema atat de importanta cum este cea a cauzelor si combaterii epidemiei de gripa aviara. "Domnii Sergiu Medar si Daniel Moldoveanu, care au un rol deosebit de important in buna functionare a Comunitatii Nationale de Informatii, ar trebui sa explice modul defectuos in care CNI si-a indeplinit atributiile in aceste zile", subliniaza Scutaru, secretar al Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
Tot ieri, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a apreciat ca presedintele Traian Basescu "exagereaza cu prerogativele constitutionale pe care le are, implicandu-se tot timpul in activitatea Guvernului, dand sarcini si cerand explicatii ministrilor si primului ministru, de parca ar fi seful Executivului". In opinia lui Rusanu, presedintele "ar trebui sa se implice mai mult in gestionarea crizelor din SPP si SRI si sa lase activitatea ministerelor in seama primului-ministru". (O.B.)
Gripa aviara - o mare afacere
Pretul dezinfectantilor
Conform doctorului Mihail Gabriel Lupu, directorul Institutului pentru Controlul Produselor Biologice si a Medicamentelor de Uz Veterinar (ICPBMV), din subordinea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, pentru dezinsectia perimetrelor imediate din zona focarelor de gripa aviara raspund directiile judetene de control sanitar-veterinar, pentru drumurile judetene raspund prefecturile iar pentru dezinsectia vehiculelor de orice tip de pe drumurile nationale si internationale raspunde ministerul Transporturilor. Aceste trei entitati au responsabilitatea de a alege produsele cu actiune virulicida (impotriva virusului aviar) necesare dezinsectiei si, totodata, cele care aleg (prin licitatie sau incredintare directa) firmele care sa se ocupe de dezinsectie precum si furnizorii produselor. Lupu ne-a pus la dispozitie si lista produselor anti-aviara (virulicide) aprobate de institutul pe care il conduce, produse care nu se prea gasesc insa in Romania si care trebuiesc, probabil, importate.
75.000.000 lei pe zi la Brasov
Dr. George Puchianu, directorul adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Brasov ne-a declarat ca principalele produse virulicide folosite pe platforma avicola Codlea si in perimetrul apropiat acesteia au fost: Virocid (produs de CID LINES Belgia), care costa 595.000 lei vechi/litru si este folosit in proportie de un litru la 400 litri de apa; Forsept (comercializat de A&S INT'L 2000 SRL), care costa 202.000 lei/litru si este folosit intr-o compozitie de trei litri la 100 de litri de apa; Germostop (comercializat tot de A&S INT'L 2000 SRL) si Aldezin (produs de filiala Filipesti a Institutului Pasteur). Pe platforma de la Codlea sunt folosite aproximativ 300 de litri de produse virulicide pe zi, ceea ce situeaza costurile, numai cu substantele active, la aproximativ 75.000.000 lei zilnic. Puchianu ne-a mai spus ca valoarea costurilor totale ale combaterii efectelor gripei aviara nu poate fi estimata deocamdata, deoarece actiunea este in plina desfasurare. In ceea ce priveste oamenii care participa la dezinsectie, acestia sunt angajati ai DSV Brasov, militari si precum si persoane care beneficiaza de ajutor social de la nivelul unor primarii locale de pe raza judetului Brasov. (Marian GHITEANU)
Lista produselor cu actiune virulicida aprobate de ICPBMV
1. Forsept (comercializat de A&S INT'L SRL Romania), 2. Farm Fluid S (ANTEC INT'L Anglia), 3. Hyperox (ANTEC INT'L Anglia), 4. Intercept (ANUPCO Anglia), 5. Antigermen forte (CEVASA FORTE Argentina), 6. Virocid (CID LINES Belgia), 7. Nebutol (COOPHAVET Franta), 8. Prophyl (COOPHAVET Franta), 9. Omnicide (COVENTRY CHEMICALS Anglia), 10. Neoform D Extra (Dr. WEIGERT Germania), 11. Neoseptal STD New (Dr. WEIGERT Germania), 12. Ewabo Aldekol DES 03 (EWABO CHEMIKALIEN GmbH Germania), 13. Ewabo Aldekol DES VA (EWABO CHEMIKALIEN GmbH Germania), 14. Ewabo Aldekol DES FF (EWABO CHEMIKALIEN GmbH Germania), 15. Ewabo Iodosan 30 (EWABO CHEMIKALIEN GmbH Germania), 16. Ewabo Plurasept AF (EWABO CHEMIKALIEN GmbH Germania), 17. Franbactol (FRANVET Franta), 18. Virkon S (KRKA Slovenia), 19. Desogerme Sanichoc (LABORATOIRES ACI International Franta), 20. Desogerme 3 A (LABORATOIRES ACI International Franta), 21. Virucidal Extra (LEK Slovenia), 22. Desosteril Animal (MASS BIOCHEMICALS Germania), 23. Multicide 150 (MERIDEN LTD Anglia), 24. Germacert Plus (NCH EUROPE Inc. Anglia), 25. Aldezin (PASTEUR Filiala Filipesti Romania), 26. Viruquat 240 (QUAT CHEM Anglia), 27. Santim F (SC ROMTENSID Romania), 28. Fognet (SANITEC OCENE Franta), 29. TH 4 plus (SOGEVAL Franta), 30. Stalosan F (STORMOLLEN Danemarca), 31. D 4 plus disinfectant (V.D.M. Belgia), 32. Vanosept Plus (VANELLI SRL Romania).
210 euro tona de gaina neutralizata
Neutralizarea deseurilor de origine animala in tara noastra este efectuata de SC PROTAN SA Bucuresti. Firma a castigat toate licitatiile pentru cele opt zone geografice privind activitatea de ecarisaj, organizata de Agentia Domeniilor Statului (ADS), aflata in subordinea Ministerului Agriculturii. Pretul de neutralizare a fost stabilit in oferta de participare la licitatie si insusit de catre ADS, acesta fiind de 0,21 de euro per kilogram, inclusiv transportul cadavrelor. Costul distrugerii pasarilor suspecte de gripa aviara si a subproduselor provenite de la acestea sunt aceleasi pentru toti. Administratiile locale beneficiaza de un mare avantaj din partea statului, in sensul ca activitatea de ecarisaj - indiferent ca este vorba despre pasari afectate de gripa aviara sau animale moarte din diverse cauze - este subventionata in proportie de 100%. Mecanismul functioneaza in felul urmator. Unitatile PROTAN din teritoriu sunt anuntate de primarii in legatura cu decesul unor animale, si se deplaseaza la fata locului pentru a le ridica, in acest sens folosind autovehicule speciale. La sfarsit de luna se intocmeste un centralizator privind mortalitatea animala pe cele opt zone geografice, iar banii se ridica de la Agentia judeteana de Plati.
Nicolae Tudor, director tehnic la SC PROTAN SA Bucuresti, ne-a declarat: "Indiferent de cantitatea pe care trebuie s-o neutralizam, noi ne deplasam la fata locului pentru a ridica animalul mort. Avem obligatia de a face acest lucru, in 24 de ore de la sesizare, chiar si pentru un singur animal. Din acest motiv lucram la un plan de investitii, care vizeaza in primul rand dimensionarea eficienta a parcului auto, astfel incat sa nu fim nevoiti deplasam un camion pentru doua, trei gaini moarte. Apoi le transportam la cea mai apropiata statie de neutralizare. Neutralizarea in sine se executa prin doua metode: incinerare sau procesare. Prima consta in arderea cadavrelor si deseurilor de origine animaliera cu flacara, intr-un incinerator, iar a doua in fierberea in niste recipiente sub presiune, la 140 de grade Celsius si 4 atmosfere, timp de trei ore. In ultima perioada am fost ceva mai solicitati ca de obicei, datorita crizei aviare care s-a raspandit in teritoriu. De asemenea, am distrus subprodusele provenite de la Codlea, care se aflau la comercializare, in urma deciziilor luate de Directiile Sanitare Veterinare din teritoriu. Pentru noi nu este o problema, fiindca de asa ceva ne ocupam de multa vreme." In ciuda faptului ca SC PROTAN SA Bucuresti a castigat licitatiile privind concesionarea activitatii de ecarisaj din intreaga tara, unele ferme si abatoare de pasari distrug mortaciunilor si deseurile rezultate din procesul de productie cu ajutorul unor instalatii proprii invechite si neperformante. Acest fapt sta in atentia Comunitatii Europene, care la capitolul ecarisaj a acordat Romaniei steguletul rosu. (D.C.)
Flutur tine secrete costurile de milioane ale aviarei
Costurile legate de gripa aviara sunt exorbitante. Desi tinute in mare secret, banii fiind publici, au inceput sa razbata unele cifre. Ministerul Agriculturii a cheltuit, din octombrie 2005 si pana in aprilie 2006, peste 3 milioane de euro numai pentru a despagubi proprietarii de pasari din judetele afectate de gripa aviara.
Statul a platit numai anul trecut peste 3,8 milioane de euro unei singure firme "de apartament" Lumi SRL care a asigurat dezinfectia masinilor care au trecut prin zonele afectate de gripa aviara. Si asta pana la descoperirea existentei virusului in Bucuresti. Potrivit Ministerului Agriculturii, in tara, pentru fiecare proba analizata se cheltuiesc aproximativ un milion de lei vechi. Pentru raspunsul in cazul unei probe trimise catre laboratoarele din Londra, statul roman plateste aproximativ 2.000 de euro. Si echipamentul de protectie pe care il imbraca autoritatile care intra in focar nu este foarte ieftin. Spre exemplu, Primaria Sectorului 1 a achizionat combinezoane la un pret de 500 mii lei vechi.
Covorasele peste care trec cei care au acces in zonele de focar, fie om sau masina, au fost achizitionate de Primaria Sectorului 4 cu un milion de lei vechi, bucata. Aceastea sunt pe mai multe straturi. Cand se inegreste primul, se scoate si apare stratul urmator. Alte covorase, care contin pastile cu substante dezinfectante costa peste 3 milioane lei vechi. In sectorul 2, la intrarea in focar s-a folosit o mocheta ordinara, imbibata cu solutie. Desi se fac improvizatii, deconturile sunt mari. Acest fapt explica in buna masura si secretomania autoritatilor, atunci cand vine vorba de banii cheltuiti. Pana si minimele echipamente de protectie precum manusi chirurgicale 9.000 -14.000 lei vechi/bucata, manusi de plastic 45.000- 75.000 leivechi /bucata, masti 30.000-80.000 lei vechi/bucata, cizme de cauciuc 180.000-350.000 lei vechi/perechea, o simpla masca, aproximativ 60.000 de lei vechi, comporta costuri serioase, atunci cand este vorba de cantitati insemnate. (Mihnea TALAU)
Ultima ora
Carantina umana ridicata
Comitetul National Antiepizootic a decis aseara ridicarea carantinei umane astfel ca locuitorii zonelor aflate in carantina din cauza gripei aviare vor putea circula liber incepand de astazi. Directorul Directiei de Sanatate Publica din Ministerul Sanatatii, Rodica Costinea, a declarat ca decizia ridicarii carantinei a fost luata dupa ce s-a constatat ca toate cele 15 persoane internate la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" cu suspiciunea de gripa aviara nu au fost contaminate. Reprezentantul Ministerului Sanatatii a precizat ca persoanele din gospodariile unde s-au inregistrat cazuri de gripa aviara la pasari vor fi supravegheate medical timp de sapte zile si vor primi tratament profilactic. Rodica Costinea a precizat ca transportul animalelor si pasarilor dintr-o localitate in alta este interzis. Costinea a precizat ca pana in prezent nu s-a luat decizia ridicarii carantinei pentru ca nu se stia daca virusul gripei aviare a suferit mutatii astfel incat sa se poata transmite de la om la om. Pe de alta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat nemultumit de modul in care s-a actionat pentru combaterea gripei aviare. "Nu sunt insa de acord cu aruncarea responsabilitatilor in stanga sau in dreapta, inclusiv peste hotare", a spus Tariceanu. El a mentionat ca cele doua persoane care vor comunica, de acum, cu presa in problema gripei aviare sunt doctorii Niculae Lazar, de la ANSVA si Rodica Costinea.
Alt focar in Sectorul 4
Intre timp, in Sectorul 4 a fost confirmat un al doilea focar de gripa aviara, in perimetrul de siguranta din zona Luica, alte trei strazi urmand sa intre in carantina in cursul noptii, a declarat, pentru Mediafax, primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.