Banca Nationala a Romaniei (BNR) se pregateste pentru anuntul privind tinta de inflatie pentru anul 2008, iar, in functie de discutiile cu Executivul si prognozele privind alinierea preturilor relative, ar putea decide ca nivelul sa nu fie fixat mai
Banca Nationala a Romaniei (BNR) se pregateste pentru anuntul privind tinta de inflatie pentru anul 2008, iar, in functie de discutiile cu Executivul si prognozele privind alinierea preturilor relative, ar putea decide ca nivelul sa nu fie fixat mai jos de 4%, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Consiliul de Administratie analizeaza in ce perioada ne putem propune o tinta sub 4%. In intervalul 2008 - 2010 s-ar putea sa urmeze o curba a dezinflatiei cu un anumit nivel de aplatizare", a afirmat guvernatorul BNR, la seminarul "Inflatia - incotro?", organizat de Finmedia. Guvernatorul bancii centrale a aratat ca Executivul are responsabilitatea sa, dar banca centrala incearca sa gaseasca un program comun si sa evite modificari de tinte, chiar daca acestea ar fi cauzate de unele politici fiscale sau de schimbarea calendarului de ajustare a preturilor administrate. "Acum suntem in negocieri cu Guvernul privind preturile administrate. Fara un calendar clar, nu putem anunta tinta de inflatie", a explicat Isarescu.
Reprezentantii bancilor au dat diferite pronosticuri pentru tintele de inflatie pe anii 2007 - 2010. Acestea merg de la o inflatie de circa 6,5 - 7% la finele anului 2008, in opinia profesorului de economie, Daniel Daianu, la o tinta de 4% la nivelul aceluiasi an, conform calculelor ING Bank si o inflatie de circa 5,5% la o tinta de 3% la nivelul anului 2010, potrivit presedintelui CEC, Eugen Radulescu.
BNR a anuntat pentru acest an o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un punct, iar pentru 2007 un nivel de 4% plus/minus un punct. Isarescu apreciaza ca o crestere a preturilor de consum peste 6% in 2006 va intari trendul dezinflatiei si nu va reprezenta o ratare decat "strict din perspectiva tintirii inflatiei".
Relaxarea politicii monetare nu va incepe cu dobanzile
BNR va relaxa politica monetara atunci cand rata inflatiei va cobori spre 5%, dar primele masuri nu vor viza dobanzile, a mai spus Isarescu. O politica monetara restrictiva "pune tara la treaba", a continuat oficialul BNR, care a tinut sa adauge ca relaxarea conditiilor monetare nu va avea ca scop sustinerea cresterii economice si va fi o decizie legata doar de evolutia dezinflatiei. "N-o sa facem, insa, o politica monetara care sa franeze economia", a mai spus Isarescu. El a anuntat ca BNR poarta discutii cu Guvernul pentru stabilirea definitiva a calendarului de ajustare a preturilor administrate, astfel incat sa poata definitiva si anunta "cat mai repede" tinta de inflatie pentru 2008. Vorbind despre colaborarea cu Executivul, Isarescu a comparat BNR cu portarul unei echipe de fotbal, care trebuie sa "apere stabilitatea preturilor", indiferent daca cei din aparare sau de la mijlocul terenului joaca mai bine sau mai prost. El a spus ca ar exista si o solutie pentru cazul in care "jucatorii de camp" nu fac fata jocului: "sa cerem arbitrului, adica Uniunii Europene, sa treaca rapid la loviturile de la 11 metri". Fostul ministru al Finantelor, Daniel Daianu, sustine ca sarcina BNR va fi din ce in ce mai grea fara o politica fiscala mai buna. "Daca nu se fac bine prognozele, ne putem trezi din executie cu niste bugete care sa afecteze procesul de dezinflatie", a aratat Daianu. Pe de alta parte, Isarescu apreciaza ca problema politicilor fiscale nu o reprezinta neaparat un deficit mai mare sau mai mic, cat calitatea cheltuielilor publice. "In 16 ani, in Romania s-au creat toate structurile care duc banii de la buget direct in consum. Ministerele nu cheltuiesc banii alocati pana in luna septembrie si se grabesc sa-i cheltuiasca la sfarsit de an pentru importuri sau prime", a adaugat guvernatorul BNR.
Mai mult, oficialul bancii centrale a afirmat ca lipsa retructurarilor si a managementului de calitate a dus Romania in situatia de a nu putea derula nici proiecte care par la prima vedere viabile. "Probleme vor fi si cu banii UE. Vedem, deja, ca toata lumea spune ca nu putem cheltui banii din fondurile europene", a conchis Isarescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.