Producatorii din industria plantelor medicinale si a suplimentelor alimentare sunt nemultumiti de decizia autoritatilor de a mentine taxa pe viciu si pentru alcoolul utilizate in aceasta industrie. "Trebuie sa se faca districtie intre alcoolul care s
Producatorii din industria plantelor medicinale si a suplimentelor alimentare sunt nemultumiti de decizia autoritatilor de a mentine taxa pe viciu si pentru alcoolul utilizate in aceasta industrie. "Trebuie sa se faca districtie intre alcoolul care se bea si cel folosit pentru picaturi medicinale", a declarat Ovidiu Bojor, presedintele patronatului Planta Romanica din aceasta industrie, ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca in procesele tehnologice de preparare a acestor produse intra si alcoolul etilic alimentar, conform standardelor Farmacopeei Romane, alcoolul etilic absolut fiind utilizat si ca reactiv in analizele de laborator. Reprezentanti din industria preparatelor fitofarmaceutice au atras atentia ca ministrul Sanatatii a solicitat introducerea taxei pe viciu pentru a asigura fonduri pentru sanatate din produse care dauneaza sanatatii. Ei au precizat ca produsele fitofarmaceutice si suplimentele alimentare contribuie la sigurarea starii de sanatate. "De exemplu, tinctura de echinaceea, care utilizeaza alcool, are efect antiviral mai mare decat produsele injectabile", a spus Bojor. Alti reprezentanti au atras atentia ca alcoolul se foloseste si la alte produse de igiena individuala, cum sunt sapunul, samponul si frectiile, astfel ca ca taxa pe viciu aduce atingere acestui obiectiv. Ei au adus aminte de gripa aviara si masurile de combatere anuntate de autoritati, masuri bazate in special pe igiena, dar care poate fi impiedicata de cresterea preturilor produselor din cauza taxei pe viciu. Reprezentantii patronatului au spus ca, anual, industria de profil utilizeaza aproximativ 100 hl de alcool rafinat pentru tincturi, fata de 331.000 hl de alcool pur cat s-a produs anul trecut, astfel ca bugetul de stat nu este afectat in mare masura. Bojor a spus ca patronatul a atras atentia autoritatilor asupra neconcordantei intre scopul taxei pe viciu si aplicarea ei pentru plantele medicinale, precum si impactul asupra pretului, mai ales ca plantele medicinale sunt utilizate in special de persoanele cu venituri reduse. In continuare, taxa pe viciu se aplica si preparatelor fitofarmaceutice si suplimentelor alimentare. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.