Ponderea persoanelor fizice din Romania care au un credit personal a crescut de cinci ori, de la 3% la 16%, in perioada 2001- 2005, in timp ce procentul celor care isi plaseaza banii in depozite s-a diminuat de la 16% la 10%, potrivit unui studiu pre

Ponderea persoanelor fizice din Romania care au un credit personal a crescut de cinci ori, de la 3% la 16%, in perioada 2001- 2005, in timp ce procentul celor care isi plaseaza banii in depozite s-a diminuat de la 16% la 10%, potrivit unui studiu prezentat, ieri, de Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). Tendinta de extindere a ponderii pentru credite - unde Romania inregistreaza cel mai rapid ritm de crestere - si de diminuare a celei pentru depozite in perioada analizata este vizibila in intreaga Europa Centrala si de Est. "Motivele pentru aceasta evolutie sunt simple. In tari precum Romania si Bulgaria, in anii 1999-2000 au fost dificultati la nivelul industriei bancare, concretizate in falimentele unor banci. Aceste probleme de credibilitate si de incredere a populatiei s-au remediat in timp", a declarat, la Londra, Martin Mayr, expert al Bank Austria Credintalstalt in cercetarea de piata pentru Europa Centrala si de Est din cadrul Bank Austria Credintalstalt.

Salariile pe card, sursa a expansiunii creditelor

Alti factori care au influentat cresterea ponderii populatiei care contracteaza imprumuturi si au diminuat procentajul depozitelor au fost avansul cererii de consum si trecerea salariilor pe card, astfel ca banii raman in cont si sunt folositi pentru necesitatile zilnice, in loc sa fie virati in conturi de depozit, a explicat reprezentantul bancii. Totodata, persoanele fizice si-au diversificat plasamentele, investind banii si in instrumente mai sofisticate, cum ar fi titlurile de participare la fonduri mutuale.

Cresteri spectaculoase fata de 2000

Pentru anul viitor, banca anticipeaza ca depozitele detinute de romani vor ajunge la 631 de euro pe cap de locuitor, comparativ cu 182 de euro pe cap de locuitor, in anul 2000. In privinta imprumuturilor, acestea se vor ridica in 2007 la 453 de euro pe cap de locuitor, fata de numai 5 euro pe cap de locuitor, in anul 2000. Pe langa Romania, un avans semnificativ a avut loc in Croatia, unde 22% din populatia cu varsta de peste 15 ani are un imprumut, procentaj dublu fata de anul 2001. O crestere considerabila a gradului de utilizare a creditelor a fost consemnata si in Serbia si Muntenegru, de la 3% in 2001 la 9% in 2005, precum si in Bulgaria, de la 3% la 7%, se mai arata in studiu. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.