Nu exista legi sau tratate internationale care sa interzica producerea plutoniului si uraniului imbogatit - materiale de fisiune nucleara fara de care nu este posibila fabricarea bombelor atomice. Statele Unite a decis sa corecteze aceasta situatie e
Nu exista legi sau tratate internationale care sa interzica producerea plutoniului si uraniului imbogatit - materiale de fisiune nucleara fara de care nu este posibila fabricarea bombelor atomice. Statele Unite a decis sa corecteze aceasta situatie elaborand proiectul unui Tratat International care va interzice producerea de plutoniu si uraniu imbogatit in scopuri militare nucleare. Discutii pe aceasta tema au demarat inca in urma cu opt ani, in 1998, dar ele au fost impotmolite intentionat. Stephen Rademaker, subsecretar de Stat pentru Securitate internationala si neproliferare a prezentat joi, la Conferinta pentru Dezarmare de la Geneva ( organizata de ONU), proiectul Tratatului. El prevede "inghetarea" completa a rezervelor de plutoniu si uraniu imbogatit aflat in depozitele tarilor din intreaga lume, precum si interzicerea maririi stocurilor existente. Tratatul preconizat nu face referinta la stocurile de materiale de fisiune nucleara existente, si nici la actualele stocuri de arme atomice. E cunoscut faptul ca tarile care fac parte oficial din "Clubul Atomic" (Statele Unite, Anglia, Rusia, Franta si China) refuza orice propunere de control international asupra armamentului atomic existent. Un Forum ONU din care fac parte 65 de state, (inclusiv Israel, India si Pakistan), se va intruni in curand pentru a discuta si vota proiectul american. Pana atunci, Rademaker a avertizat Coreea de Nord ca nu care cumva sa vanda arme atomice altor state. La Ierusalim initiativa americana dezamageste. Ani in sir, reprezentantii israelieni au blocat in discutii maratonice acest proiect american care, dupa spusele lor nu-i va impiedica pe iranieni sa fabrice bomba atomica. In plus, Ierusalimul se mai teme de un posibil control international asupra politicii sale de "naivitate atomica", prin care nu afirma dar nici nu dezminte ca ar poseda arme atomice. Tratatul va influenta in mod negativ si straduintele Israelului de a deveni "o asociata mai activa" a NSG (grupul furnizorilor de materiale nucleare), specializat in controlul international al tehnologiei nucleare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.