Desi nu s-a exprimat cu claritate asupra datei integrarii Romaniei si Bulgariei in UE, Comisia Europeana s-a pronuntat intr-un mod hotarat ieri in favoarea aderarii Sloveniei la zona euro, la data de 1 ianuarie 2007, si pentru amanarea acestui pas in

Desi nu s-a exprimat cu claritate asupra datei integrarii Romaniei si Bulgariei in UE, Comisia Europeana s-a pronuntat intr-un mod hotarat ieri in favoarea aderarii Sloveniei la zona euro, la data de 1 ianuarie 2007, si pentru amanarea acestui pas in cazul Lituaniei.
Dupa cum era prevazut de multa vreme, zona euro va numara in curand un nou membru. Aceasta decizie a fost luata marti de catre Comisia Europeana, care a recomandat intrarea Sloveniei in zona euro cu incepre din 2007, informeaza EUobserver. Decizia survine pe fondul convingerii unanime a membrilor zonei euro ca Slovenia indeplineste cele cinci criterii de convergenta fixate prin Tratatul de la Maastricht.
In ceea ce priveste Lituania, Comisia considera ca aceasta inregistreaza in continuare o rata a inflatei mult prea ridicata pentru a adopta moneda unica, si, in consecinta recomanda amanarea acestui moment. ''Pe termen lung, cresterea interna sustinuta si cresterea preturilor la energie si a taxelor indirecte constituie factori de risc'', au declarat responsabilii Comisiei. Potrivit criteriilor de la Maastricht, tarile candidate la zona euro trebuie sa prezinte o inflatie care sa nu depaseasca cu mai mult de un punct si jumatate nivelul mediu al primelor trei tari cu cea mai mica inflatie. Pe de alta parte, tarile trebuie sa mai indeplineasca o serie de obiective in materie de deficit, datorie publica, stabilitate a ratei dobanzii si a paritatii.
Or, datorita cresterii puternice inregistrate in 2005, inflatia din Lituania va atinge 3,5% in acest an, peste limita de 2,6% impusa de UE.
Slovenia, o tara cu numai doua milioane de locuitori si un PIB pe cap de locuitor superior celui al Portugaliei, satisface toate criteriile stabilite la Maastricht.
Cu o crestere economica de 2,3%, micuta tarisoara stapaneste foarte bine inflatia, iar deficitul sau a fost de numai 0,5% din PIB in 2005. Ratele de schimb si rata dobanzii fusesera si ele stabilizate de multa vreme.

Lituania contesta decizia Bruxelles-ului

Vilnius va avea o noua sansa de aderare la zona euro anul urmator. Guvernul lituanian contesta insa decizia Comisiei. El le reproseaza responsabililor europeni ingaduinta manifestata fata de tarile mari, care au ajuns sa depaseasca in repetate randuri plafoanele Pactului de stabilitate si intransigenta fata de o tara atat de mica precum Lituania, pentru care o depasire cu 0,9% a nivelului minim al inflatiei este privita ca o catastrofa.

Polonia spera la 2011

Daca Slovenia si Lituania se lupta pentru o intrare cat mai grabnica in zona euro, nu acelasi lucru se poate spune si despre Polonia, care si-a amanat inca o data termenul stabilit, trecand de la 2009 la 2011.
Primul-ministru polonez, Kazimierz Marcinkiewicz a declarat recent ca Varsovia va fi capabila sa indeplineasca toate criteriile economice de aderare la euro inca de anul viitor, si ca deficitul bugetar se situeaza deja sub 3% din PIB. Pana la ora actuala insa nu s-a ajuns la un acord politic privind stabilirea unei date de aderare la moneda euro, majoritatea partidelor aratandu-se sceptice in privinta acestui pas. Pentru cei mai increzatori, data optima de aderare la zona euro ar fi 2011-2012. Pentru Partidul Liga Familiilor Poloneze miscarea nu trebuie facuta insa inainte de 2030...
Cipru, Malta, Letonia si Slovacia urmeaza sa adere la zona euro intre 2008 si 2009, in timp ce Republica Ceha si Ungaria spera sa adopte moneda unica intre 2009 si 2010.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.