Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a atras atentia ca Romania are nevoie de stabilitate politica si mentinerea angajamentelor asumate pentru ca aderarea la 1 ianuarie 2007 sa fie o certitudine.
Din tonul declarat
Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a atras atentia ca Romania are nevoie de stabilitate politica si mentinerea angajamentelor asumate pentru ca aderarea la 1 ianuarie 2007 sa fie o certitudine.
Din tonul declaratiilor sale facute ieri intr-o conferinta de presa reiese faptul ca oficialii europeni cauta sa mentina presiunea exercitata pana acum asupra autoritatilor de la Bucuresti.
Scheele a anuntat ca in urmatoarele zece zile expertii Comisiei Europene, impreuna cu cei ai Guvernului roman, vor stabili agenda cu actiunile pe care Executivul trebuie sa le intreprinda pana la raportul de la inceputul lui octombrie.
Britanicul a accentuat indeosebi nevoia continuarii reformelor in justitie si a luptei impotriva coruptiei. El a afirmat ca o serie de legi foarte importante trebuie sa treaca pe la Parlament, insistand in mod deosebit pe adoptarea unei noi legi de finantare a partidelor politice.
Aceasta este, conform oficialului european, un element-cheie in combaterea coruptiei la nivel inalt. Scheele a raspuns si declaratiilor unor politicieni romani care sunt nemultumiti ca faptul ca Romania si Bulgaria nu au fost decuplate in calendarul extinderii UE.
"Sa nu va faceti griji despre ce se intampla in Bulgaria. Faceti-va treaba, aici, in Romania", a spus Scheele celor nemultumiti de evolutia bulgarilor. Reprezentantul UE in Romania a infirmat si speculatiile conform carora lipsa unei date certe a aderarii se datoreaza lobby-ului bulgarilor, ce au incercat sa evite decalarea aderarii lor la UE de aceea a romanilor.
"Nu a fost nici o schimbare intre discutiile din Comisia Europeana de luni si cele purtate marti", a sustinut Scheele. Acesta a insistat pe necesitatea asigurarii stabilitatii politice in vederea aderarii, indiferent de disputele din clasa politica.
"Nu e de asteptat ca dezbaterea politica sa inceteze. E putin probabil sa se intample asta. Important este ca Romania sa-si indeplineasca angajamentele", a declarat seful Delegatiei CE.
Acesta a refuzat sa comenteze explicit proiectul PSD de a depune o motiune de cenzura, dar a spus ca politicienii ar trebui sa se gandeasca in primul rand la ce are nevoie Romania, nu ce guvern ar fi mai bun.
Cat priveste Consiliul European din iunie, Scheele a spus ca, in pofida faptului ca nu va avea de ratificat o data certa a aderarii, participantii la summit trebuie sa ofere "un sprijin politic puternic si coerent" pentru tarile in curs de aderare care sa le incurajeze sa continue reformele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.