Romania ar putea intra in zona euro in 2012-2014, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar organizat de "Ziarul Financiar". El a mentionat ca Romania ar putea intra in Exchange Rate Mechanism II (ERM 2 - mecanismul european a
Romania ar putea intra in zona euro in 2012-2014, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la un seminar organizat de "Ziarul Financiar". El a mentionat ca Romania ar putea intra in Exchange Rate Mechanism II (ERM 2 - mecanismul european al ratelor de schimb), intre 2010 si 2012. "In ciuda disputelor, nu se poate vorbi de adoptarea monedei unice, daca decalajele sunt foarte mari", a adaugat Isarescu. In cazul in care Romania va intra prematur in ERM II, va petrece o perioada lunga de timp in acest mecanism, iar in cazul in care intrarea va fi amanata va scadea motivatia pentru un ritm sustinut al reformelor, a afirmat guvernatorul BNR. "Intrarea in ERM II presupune tintirea cursului de schimb, dar inseamna renuntarea la tintirea inflatiei? Tintirea concomitenta a inflatiei si a cursului de schimb este cel putin problematica", a spus Isarescu. Conform standardelor impuse, inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar datoria publica se poate plasa la maxim 60% din PIB. "Acum pare ca stam bine la capitolul deficit. Dar, de exemplu, deja exista discutii privind Fondul Proprietatea, care reprezinta niste obligatii ale statului si atunci intra pe partea de cheltuieli", a spus Isarescu. Cu doi ani inainte de aderarea la zona euro, statele candidate trebuie sa adere la ERM 2, demonstrand astfel stabilitatea monedei nationale prin mentinerea variatiei acesteia in cadrul unei marje de 15% fata de o paritate stabilita in raport cu euro.
In ceea ce priveste perioada de postaderare la UE, guvernatorul BNR a enumerat patru provocari in cadrul procesului de dezinflatie, si anume presiunile create de miscarea preturilor relative (care ar putea majora inflatia cu 1-2% timp de 3-4 ani), continuarea corectiilor aplicate preturilor administrate, in special la energie (care ar putea influenta cu 2-3% inflatia), continuarea expansiunii cererii interne si socuri externe. "In aceste conditii, in care inflatia, numai prin aceste inflente ar putea fi de 2%, de exemplu, ne putem propune o tinta tot de 2%? Ar insemna ca toate celelalte preturi sa se mentina sau chiar sa scada", a spus Isarescu. "Ma astept la o crestere permanenta a creditelor. Daca salariile vor continua sa se majoreze, creditele, inclusiv cele de consum, vor avea aceeasi evolutie", a mai afirmat Isarescu. De mentionat, BNR nu are o proiectie a inflatiei pentru perioada de dupa 2007, in prezent efectuand analize in acest sens. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.