Guvernul Tariceanu va lua in discutie in sedinta de azi proiectul de ordonanta de urgenta initiat de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si secretarul de stat chestorul sef Nicolae Berechet, care prevede trecerea Agentiei Nationale
Guvernul Tariceanu va lua in discutie in sedinta de azi proiectul de ordonanta de urgenta initiat de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si secretarul de stat chestorul sef Nicolae Berechet, care prevede trecerea Agentiei Nationale pentru Sport (ANS) in subordinea MAI. Initiativa desi este deja cunoscuta, ziarul ZIUA prezentand in premiera mutarea pusa la cale de catre Blaga si Berechet, nu se justifica nici cat de putin. Reprezentantii ministerului sustin ca prin aceasta mutare, mai exact prin transformarea ANS intr-un departament al MAI, nu se doreste decat imbunatatirea sportului romanesc si a performantelor. Iar acest lucru, in opinia lor, nu se poate realiza decat printr-un control total exercitat de catre MAI asupra sportului. Asa cum este si in Germania. Spun reprezentantii ministerului. Care uita insa ca in acel stat sistemul functioneaza de zeci de ani si ca organizarea administratiei este total diferita decat cea din Romania. "In Germania, sportul este subordonat la fel. Ministrul Blaga agreeaza acest model si spune ca daca sportul german este printre primele din lume, nu vede de ce nu s-ar putea aplica aceeasi reteta si la noi", spunea chestorul Elisabeta Lipa, fosta campioana olimpica la canotaj. De asemenea, chestorul sef Nicolae Berechet sustinea ca prin aceasta mutare performantele sportului romanesc vor creste considerabil.
Practic, reprezentantii MAI incearca sa convinga opinia publica asupra faptului ca subordonarea ANS si transformarea ei intr-un departament este singura solutie. Interesele sunt insa altele si ele nu au nimic de a face cu sportul sau performantele sportive. Poate doar in foarte mica parte. Iar ZIUA este in masura sa prezinte astazi ce ascunde de fapt proiectul initiat de Blaga si Berechet care este in pericol de a fi adoptat de Guvern.
In primul si in primul rand acest proiect va aduce castiguri personale multiple anumitor persoane. Nu este vorba despre ministrul Vasile Blaga sau chestorul Nicolae Berechet. Este vorba despre actualii consilieri ai sefului statului, fostii antrenori ai loturilor de gimnastica feminina, Octavian Belu si Mariana Bitang. Doi mari antrenori care au disparut de pe scena sportiva si s-au retras la Cotroceni, ca sfatuitori de baza ai lui Traian Basescu. Proiectul de ordonanta de urgenta semnat de Vasile Blaga si Nicolae Berechet le da insa ocazia de a reveni din nou in sportul romanesc. Nu ca antrenori. Ci intr-o pozitie mult mai puternica.
Concret, cei doi, despre care mai multi dintre reprezentantii Agentiei Nationale pentru Sport sustin ca au sustinut cu ardoare aceasta initiativa si chiar au ajutat la creionarea ei, ar avea usile larg deschise catre conducerea sportului romanesc. Bitang si Belu vor avea un cuvant greu de spus in acest domeniu. Asta datorita relatiilor desoebite pe care acestia le au cu presedintele Traian Basescu si implicit cu ministrul Vasile Blaga. Se stie, unul dintre cele mai apropiate personaje ale sefului statului. Cei doi mari antrenori fie vor prelua o functie importanta de conducere in sportul romanesc, fie vor ramane in umbra de unde vor conduce. In ambele cazuri bazandu-se pe sprijinul si relatiile stranse pe care le au cu Traian Basescu si desigur cu Vasile Blaga. Intr-un fel sau altul, este cert, acestia vor avea ocazia de trage sforile in sportul romanesc, ale carui destine se vor afla si in mainile lor. Poate ca marii antrenori merita acest lucru. Dar modalitatea in care ajung in aceasta postura lasa de dorit.
Un alt lucru invocat de unii dintre reprezentantii ANS se refera la o posibila razbunare a celor doi consilieri. Mai exact, mai multi oficiali ai Agentiei Nationale pentru Sport sustin ca Belu si Bitang se vor putea astfel razbuna pe toti cei care de-a lungul vremii i-au contestat. Fie el presedintele Federatiei de Gimnastica, fie oricine altcineva. Toti vor ajunge practic la mana actualilor consilieri prezidentiali. Despre care se spune ca vor putea influenta, din umbra sau nu, modalitatea de impartire a banilor sau investitiilor catre anumite federatii. Daca aceste lucruri se vor intampla sau nu ramane de vazut. Totul depinde de premierul Calin Popescu Tariceanu care isi va da sau nu acordul asupra acestui proiect de ordonanta de urgenta.
Lauri pentru Blaga si PD
Un alt beneficiu al acestei initiative vizeaza tot oamenii apropiati presedintelui Basescu. Este vorba despre ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Om de incredere al sefului statului. Un membru PD care conduce un minister ce va avea grija de sportul romanesc. Si care, in eventualitatea unor rezultate de exceptie sau a unor performante ale sportivilor romani, va lua o parte din lauri. Pentru ca a stiut, nu-i asa?, sa administreze sportul si sa creeze toate conditiile pentru marea performanta. Alaturi de Blaga va fi mentionat desigur si Partidul Democrat. Adica gruparea politica din care seful Internelor face parte. Sportul va deveni inca un domeniu in care ministrii PD si-au facut treaba cu brio spre deosebire de alti colegi de-ai lor din Executiv, dar membri ai unui alt partid.
Patrimoniul
Castigurile sunt insa nu numai politice sau personale. Ele sunt si de ordin economic sau material. Astfel, prin subordonarea ANS, Internele se vor alege cu un urias patrimoniu ce poate aduce beneficii imense. Nu pe plan sportiv insa. Asa cum aratam inca de luna trecuta, Agentia are in acest moment noua mari complexe sportive. Este vorba despre Complexul National Sportiv Lia Manoliu, Complexul National Sportiv Izvorul Muresului, Complexul National Sportiv Orsova, Complexul National Sportiv Nicolae Navasart, Complexul National Sportiv Snagov, Complexul National Sportiv Bascov Budeasa, Complexul National Sportiv Piatra Arsa, Complexul National Sportiv Poiana Brasov si Complexul National Sportiv Sala Polivalenta. Lor li se adauga 42 de cluburi sportive din toata tara, precum si 32 de unitati de administrare a bazelor sportive.
Dar nu acesta este tot patrimoniul ANS. Care e in pericol sa ajunga pe mana generalilor din MAI. Si nu aceste complexe conteaza cel mai mult. Mai importante sunt hotelurile, restaurantele sau spatiile centrale. Iata pe ce va pune mana ministerul: doua hoteluri la Poiana Brasov; un hotel, o sala si un restaurant la Piatra Arsa, Izvorul Muresului, Snagov 1 (canotaj), Snagov 2 (kaiac); un hotel, un stadion, o sala si un bazin la Complexul Sportiv National Bucuresti (Lia Manoliu). Mai mult, in fiecare resedinta de judet din tara exista cate un stadion, o sala polivalenta si spatii centrale. Toate vor fi administrate practic de MAI si exploatate asa cum doresc generalii, deveniti intre timp chestori. Este greu de crezut ca acestea vor fi folosite exclusiv pentru sport. Asta mai ales atat timp cat exista posibilitatea ca restaurantele sau hotelurile sa fie inchiriate pentru diverse activitati, ce nu au nimic in comun cu sportul. Ori chiar sa fie scoase la privatizare. Daca e mai convenabil. La fel si spatiile centrale din fiecare resedinta de judet. Ce pot ajunge oricand pe mana anumitor persoane, mici baronasi locali sau la diverse rude, care sa construiasca ce vor ele acolo. Mall-uri, magazine sau orice altceva.
Totul se va face dupa cheful sau interesele celor care sunt aproape sa conduca sportul. Adica a ministrului MAI si a generalilor din minister.
Bugetul
Aceeasi generali vor ajunge sa decida si in privinta bugetului ce urmeaza sa fie alocat sportului. Unul destul de important de altfel. Ei vor stabilii ce sume se vor duce catre federatiile sportive, care la randul lor le redistribuie, si ce sume vor ajunge sa fie folosite pentru activitatile specifice ministerului: jandarmerie, politie etc., printr-o modalitate sau alta. Functia de presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport nu va avea nici o valoare. Pentru ca e greu de crezut ca seful acestei institutii, in pericol sa devina departament in cadrul MAI, va avea rangul de secretar de stat. Sau poate chiar daca il va avea, este greu de crezut ca acesta va putea decide. Ca va sta la aceeasi masa cu mai marii din minister si va avea un cuvant de spus in ceea ce priveste bugetul alocat sportului si distribuirea acestuia. Nu! Tot ceea ce se va intampla in sport va fi decis de catre un grup de generali, fara uniforme. Si spun oficiali ai ANS si de catre Belu si Bitang.
Buget pentru sport va exista in continuare. Indiferent daca diverse sume vor ajunge, intr-un fel sau altul, catre alte domenii pastorite de acelasi minister. Buget va exista. Numai ca se incearca directionarea lui catre Comitetul Olimpic Roman. Condus de fostul sef al ANS, Octavian Morariu. Acesta, de altfel, a propus acest sistem, trecerea Agentiei la MAI, inca din timpul guvernarii PSD. Tentativa esuata insa. Care are sorti de izbanda astazi. De COR se leaga un alt scop al acestui prooiect. Prin transformarea ANS in departament, se urmareste un alt aspect legat tot de buget. Mai exact, ca banii alocati marii performante sa ajunga sa fie administrati si impartiti chiar de catre Comitetul Olimpic Roman. Condus de Morariu. Cel care asa cum spuneam s-a declarat de acord cu acest sistem inca de acum cativa ani.
Aberatia
Unul dintre initiatorii acestui proiect de ordonanta de urgenta a motivat trecerea ANS in subordinea MAI, vorbind despre performanta. Este vorba despre chestorul-sef Nicolae Berechet. Secretarul de stat, unul dintre semnatarii initiativei, care ne-a declarat la sfarsitul lunii aprilie ca subordonarea Agentiei de catre minister va atrage dupa sine si performante pe plan sportiv. Adica sportul romanesc va avea rezultate mult mai notabile. "Se doreste un experiment al includerii Agentiei Nationale pentru Sport in Ministerul Administratiei si Internelor in ideea consolidarii activitatilor cu relevanta in plan sportiv, olimpic etc, a sustinerii activitatilor pe plan financiar si a cresterii performantelor pe plan sportiv", spunea Berechet. O pura aberatie.
Asta pentru ca, ce uita chestorul sef, dar si ministrul Vasile Blaga sa spuna este faptul ca in acest moment sportul romanesc este unul dintre cele mai performante domenii. Dovada sunt statisticile realizate. Astfel, ca urmare a rezultatelor sportive, Romania a urcat in ultimii ani pe locul 14 in lume si 9 in Europa. Mai mult, numarul de cluburi sportive a crescut de la 1957 la peste 2629 in perioada 2003-2005. De mentionat este si faptul ca 2005 este anul eficientei maxime, in ceea ce priveste numarul dezvoltarii structurilor sportive, precum si a medaliilor obtinute la Campionatele Mondiale, Campionatele Europene sau la Jocurile Olimpice. Rezultate cu adevarat performante, care arata din nou ceea ce deja se stia. Ca sportul este cu mult inainte altor domenii si activitati. Printre care si Administratia sau Internele.
Cert este ca soarta sportului romanesc se afla in mainile premierului Tariceanu. Care va trebui sa analizeze serios proiectul de ordonanta de urgenta propus de Blaga si Berechet. Si care fie va da unda verde pentru ca sportul sa ajunga in mainile lui Blaga si ale oamenilor presedintelui, fie va respinge aceasta schimbare fara rost.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.