Procurorul Dan Voinea, seful interimar al Sectiei Parchetelor Militare, a decis infirmarea si analizarea solutiei de scoatere de sub urmarire penala a finantatorului echipei de fotbal Steaua Bucuresti si presedinte al Partidului Noua Generatie, Gigi
Procurorul Dan Voinea, seful interimar al Sectiei Parchetelor Militare, a decis infirmarea si analizarea solutiei de scoatere de sub urmarire penala a finantatorului echipei de fotbal Steaua Bucuresti si presedinte al Partidului Noua Generatie, Gigi Becali, in dosarul privind schimbul de terenuri pe care acesta l-a realizat cu Ministerul Apararii Nationale. Colonelul magistrat Silvestru Boeru, de la Sectia Parchetelor Militare, decisese, la sfarsitul lunii martie, scoaterea de sub urmarire penala a lui Gigi Becali. Silvestru Boeru stabilise ca schimbul realizat de Becali si MApN a fost unul oportun si legal. Finantatorul clubului Steaua s-a prezentat ultima data la Parchetul Militar in data de 23 martie. La iesirea de la audieri Becali declara fericit ca in dosar s-a dispus neinceperea urmarii penale impotriva sa, ceea ce presupune acordarea unui "certificat de buna purtare". La randul sau, avocatul presedintelui Partidului Noua Generatie, maestrul Catalin Dancu, spunea ca "din punctul de vedere al procurorilor, schimbul de terenuri intre clientul meu si MApN, in ceea ce-l priveste pe clientul meu, a fost unul cat se poate de corect". Iata insa ca la aproape doua luni, solutia de scoatere de sub urmarire penala a lui Becali a fost infirmata de seful interimar al Sectiei Parchetelor Militare, magistratul Dan Voinea.
Ministerul Finantelor, parte civila
Dan Voinea a explicat motivele pentru care a decis infirmarea solutiei de scoatere de sub urmarire penala si redeschiderea dosarului lui Gigi Becali. "Pe de o parte, in cauza a fost introdus Ministerul de Finante ca parte civila, pentru ca terenurile apartin statului deja, MApN nu este proprietar de terenuri. Pe de alta parte, nu s-au facut verificari in teren acolo, la Stefanesti, sa vedem daca schimbul s-a facut in realitate si pe terenurile primite in schimb MApN a realizat ceva obiective militare sau daca terenurile acelea apar in proprietatea MApN si trebuie facute verificari la Primaria din Stefanesti", a declarat Dan Voinea pentru BBC, citat de Rador.
"Sa faca
ce vor"
ZIUA l-a contactat pe Gigi Becali pentru a afla punctul de vedere al acestuia fata de decizia de redeschidere a dosarului luata de magistratul Dan Voinea. "Hai sa va spun ce se intampla cu dosarul asta. Dosarul asta a s-a inchis acum trei sau patru ani. Dupa aia s-a redeschis cand a venit Botos. L-a redeschis Ilie Botos. S-a inchis acum doua luni si acum s-a redeschis iar", ne-a spus finantatorul echipei Steaua. Acesta sustine ca, ultima data cand a fost la Parchet, procurorul care s-a ocupat de acest caz i-a zis ca ancheta a fost facuta foarte bine si ca dosarul nu va mai putea fi redeschis de nimeni. "Cand am fost ultima data la Parchet, procurorul cu care am vorbit mi-a zis: <<Domnul Becali sa-mi multumiti toata viata ca am facut o ancheta cum nu s-a mai facut in tara asta. Dosarul asta nimeni nu o sa-l mai deschida la ce ancheta am facut>>. Acum il redeschid. Nu stiu... Sa-l redeschida, sa-l inchida iar, iar sa-l redeschida. Sa faca ce vor. Nu ma intereseaza", a conchis presedintele PNG.
Schimbul
Gigi Becali si reprezentantii Ministerului Apararii Nationale au incheiat in data de 2 iunie 1999 un proces-verbal prin care schimbau doua suprafete de teren. Astfel, Becali a primit de la MApN 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera, in schimbul a 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos, judetul Ilfov. Intr-un raport oficial al MApN se sustinea ca desi relativ egale ca suprafata, cele doua terenuri ar avea valori disproportionate, date de pretul de piata. In acest sens, in timp ce, la Baneasa, metrul patrat de pamant se vindea cu 20-25 de dolari, la Stefanesti pretul era de sase-sapte dolari. Astfel, diferenta de pret ar fi fost de aproximativ 3,3 milioane de dolari in favoarea lui Becali, care ar fi primit un teren in valoare de 4,7 milioane de dolari cedand unul de numai 1,4 milioane de dolari. De asemenea, raportul Corpului de Control al MApN releva faptul ca terenul a putut fi schimbat doar dupa ce a fost transferat din domeniul statului in domeniul privat, ceea ce constituie o ilegalitate.
Din partea MApN, schimbul de terenuri a fost semnat de locotenent-colonelul Aurel Iorga si de capitan-comandorul Petre Cristea, seful UM 01877, cel care administra cele 20,9 hectare. Cei doi sustin ca schimbul intre Armata si Gigi Becali s-ar fi facut la ordinul ministrului de atunci Victor Babiuc. Pe de alta parte, generalul Constantin Stanasila, seful Directiei Constructii si Domenii Militare din MApN, i-ar fi prezentat mai multe rapoarte lui Victor Babiuc, in care preciza utilitatea schimbului de terenuri dintre Becali si MApN. Mai mult, expertul Miron Turcu ar fi stabilit, intr-o expertiza facuta la cererea Ministerului, ca terenurile ar avea aceeasi valoare.
La randul sau, fostul ministru al Apararii, Victor Babiuc, declara ca schimbul de terenuri s-a facut ca urmare a unei hotarari a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru realizarea unui obiectiv militar si ca s-au respectat toate dispozitiile legale in materie. "Terenul facea parte din domeniul privat al statului si nu era nevoie de o hotarare de Guvern. Nu s-a comis nici o ilegalitate", spunea fostul ministru al Apararii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.